Τι συμβαίνει όταν άνευ λόγου η αίσθηση της πείνας μας… κυριεύει και μονίμως αναζητάμε να καταναλώσουμε ένα σνακ ή και κανονικό γεύμα; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί η κοιλιά μας τόσο τακτικά να «γουργουρίζει».

Διαβάστε επίσης: Stress eating: Πώς τα συναισθήματα ορίζουν το φαγητό μας

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που σας κάνουν να πεινάτε συνέχεια

Είστε αφυδατωμένοι

Η ήπια αφυδάτωση συχνά «καλύπτεται» από το αίσθημα της πείνας, όταν στην πραγματικότητα το σώμα σας χρειάζεται απλώς υγρά.

Η σύγχυση αυτή συμβαίνει στον υποθάλαμο, το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τόσο την όρεξη για φαγητό, όσο και τη δίψα. Όταν ξεκινά η αφυδάτωση, δεν είναι απίθανο αντί για ένα μπουκαλάκι νερό, να βρεθείτε (δυστυχώς) με ένα σακουλάκι πατατάκια…

Δεν κοιμάστε καλά και αρκετά

Μέχρι να ξυπνήσετε μετά από μια «δύσκολη» νύχτα με μη ποιοτικό ύπνο, δύο ορμόνες που συνδέονται με την όρεξη έχουν ήδη αρχίσει να… συνωμοτούν εναντίον σας!

Ο λιγοστός ύπνος οδηγεί σε κόπωση και ο εγκέφαλος «πυροδοτεί» τη λαχτάρα για μια δόση ενέργειας ακόμη κι αν δεν είστε πραγματικά πεινασμένοι.

Καταναλώνετε πολλή ζάχαρη

Θα έχετε παρατηρήσει όσον αφορά συγκεκριμένα γευστικά σνακ με ζάχαρη όπως τα μπισκότα πως ποτέ δεν μπορείτε να φάτε μόνο ένα.

Οι τροφές με ζάχαρη και με λευκό αλεύρι, όπως τα διάφορα αρτοσκευάσματα, αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, τα οποία όμως πέφτουν αμέσως μετά. Αυτή η πτώση του σακχάρου προκαλεί έντονη επιθυμία για περισσότερη ζάχαρη και ο φαύλος αυτός κύκλος, διαιωνίζεται.

«Stress eating»

Ποιος δεν έχει αντιμετωπίσει μια μέρα με πολλή πίεση στη δουλειά ή μια ερωτική απογοήτευση που τον έκανε… αχόρταγο; To «stress eating», η κατανάλωση δηλαδή φαγητού λόγω άγχους, είναι συχνό φαινόμενο.

Όταν είστε σε ένταση, το σύστημά σας αυξάνει την παραγωγή των ορμονών του στρες. Τα αυξημένα επίπεδα αυτών των ορμονών «ξεγελούν» το σύστημά σας ώστε να πιστεύει ότι δέχεται «επίθεση» και χρειάζεται ενέργεια για να ανταπεξέλθει, οπότε και η όρεξή σας ανοίγει.

Πίνετε πολύ αλκοόλ

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Appetite, είναι πολύ πιο πιθανό να καταναλώσουμε τροφές υψηλότερες σε θερμίδες μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Κι επειδή το ποτό ως γνωστόν αφυδατώνει, μπορεί να σας ξεγελάσει ώστε να πιστεύετε ότι χρειάζεστε φαγητό όταν στην πραγματικότητα το σώμα σας ζητά νερό.

Παραλείπετε γεύματα

Όταν παραλείπετε ένα γεύμα και το στομάχι σας είναι άδειο για πολλή ώρα, η όρεξή σας αυξάνεται και εντέλει είστε επιρρεπείς στην υπερφαγία.

Βομβαρδίζεστε από εικόνες και μυρωδιές φαγητών

Πίνακες συνταγών και φωτογραφίες στα social από γεύματα φίλων, διαφημίσεις πίτσας αργά τη νύχτα, δυστυχώς δεν μας χορταίνουν μα αντίθετα μας κάνουν να επιζητάμε συνεχώς το φαγητό. Σύμφωνα με μελέτη του 2012 από το περιοδικό Obesity, η θέαση και μόνο των τροφίμων, ανεβάζει τα επίπεδα της ορμόνης της πείνας. Οι μυρωδιές των φαγητών έχουν επίσης παρόμοια αποτελέσματα.

Τρώτε γρήγορα

Όταν καταναλώνετε το γεύμα σας γρήγορα, το στομάχι σας μπορεί να είναι γεμάτο, αλλά δεν έχετε δώσει στον εγκέφαλό σας αρκετό χρόνο για να καταγράψει αυτή την πληρότητα.

Με το να τρώτε όμως αργά, βοηθάτε τον οργανισμό σας να απελευθερώσει ορμόνες που λένε στον εγκέφαλο σας «στοπ».

Extra tips:

*Καταναλώστε περισσότερη πρωτεΐνη που προάγει το αίσθημα πληρότητας στο στομάχι. Τροφές όπως τα αυγά, το άπαχο κρέας και τα δημητριακά ολικής άλεσης συνήθως μας κρατούν χορτάτους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

*Ακριβώς όπως η πρωτεΐνη, έτσι και τα ακόρεστα λιπαρά συνδέονται επίσης με αισθήματα κορεσμού. Καταναλώστε μια φυσιολογική ποσότητα ξηρών καρπών, σπόρων ή αβοκάντο ως σνακ για να αισθάνεστε «πλήρεις» και με ενέργεια.