Το να είσαι άνθρωπος σημαίνει ότι βιώνεις όλα τα είδη των διαθέσεων. Το να είσαι άνθρωπος σημαίνει επίσης ότι επηρεάζεσαι από τη διάθεση των άλλων ανθρώπων. Και είναι πραγματική πρόκληση να μην το αφήνουμε να συμβαίνει.

Ναι, θέλετε να είστε εκεί για τους ανθρώπους σας και να τους βοηθάτε αν μπορείτε. Αλλά δεν θέλετε και να σας ρίχνουν τη διάθεση. Ήρθε η ώρα να βάλετε προτεραιότητα την ευημερία και την ψυχική σας υγεία.

Διαβάστε επίσης: Εσωτερική δύναμη: Μπορούμε περισσότερα από όσα νομίζουμε

Ακολουθούν 10 συμβουλές για το πώς να μην αφήνετε άλλους ανθρώπους να σας ρίχνουν την ψυχολογία με την κακή τους διάθεση:

1. Αναγνωρίστε ότι η αρνητικότητά τους δεν είναι δική σας

Υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ αυτών και εσάς, και μεταξύ της διάθεσής τους και της δικής σας διάθεσης. Αναγνωρίστε το αυτό. Το γεγονός ότι εκείνοι έχουν μια κακή μέρα δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχετε και εσείς. Πείτε στον εαυτό σας: Αυτό δεν είναι δικό μου συναίσθημα και δεν χρειάζεται να το αναλάβω.

2. Αναγνωρίστε ότι η αρνητικότητά τους δεν είναι δική σας για να την διορθώσετε

Ακριβώς όπως η διάθεση κάποιου άλλου δεν είναι δική σας ευθύνη να την κουβαλάτε, έτσι δεν είναι και δική σας ευθύνη να την διορθώσετε. Συχνά εμπλεκόμαστε υπερβολικά στα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων, ειδικά όταν πρόκειται για αγαπημένα πρόσωπα που θέλουμε να βοηθήσουμε.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι διαθέσεις μπορούν να αλλάξουν μόνο από το άτομο που τις κουβαλάει. Η διάθεσή τους είναι κάτι που δεν μπορείτε να ελέγξετε, και το να το αποδεχτείτε αυτό είναι το πρώτο βήμα για να νιώσετε λιγότερο απογοητευμένοι από εκείνο το άτομο.

3. Αποδεχτείτε τη διάθεση ως αυτό που είναι: ένα προσωρινό, φευγαλέο συναίσθημα

Όλοι μας έχουμε καλές και κακές μέρες. Όσο περισσότερο κρίνετε τις κακές κάποιου άλλου, τόσο πιο επιρρεπείς γίνεστε σε αυτές. Αφαιρέστε την κρίση από την εξίσωση και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είναι απλά το πώς αισθάνεται αυτή τη στιγμή. Είναι εντάξει και θα περάσει.

Ζείστε τις στιγμές που σας ανεβάζουν τη διάθεση και επικεντρωθείτε στο να τις εκμεταλλευτείτε στο έπακρο. Ωστόσο, αν η αρνητική διάθεση αυτού του ατόμου είναι μια επαναλαμβανόμενη πρόκληση για εσάς, δείτε τη συμβουλή έξι.

4. Ακούστε τα παράπονά τους – αλλά μην συμμετέχετε σε αυτά

Μπορείτε να είστε ένας ενσυναισθητικός ακροατής χωρίς να συμμετέχετε στη θλίψη. Οι περισσότεροι άνθρωποι που δυσκολεύονται δεν περιμένουν από εσάς να λύσετε τα προβλήματά τους. Απλώς ελπίζουν να νιώσουν ότι τους καταλαβαίνουν. Αφήνοντάς τους να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, μπορεί να τους βοηθήσετε να φέρουν τη διάθεσή τους σε καλύτερο σημείο.

5. Αναλάβετε την ευθύνη για τη διάθεσή σας

Όσο κι αν τα συναισθήματα και οι διαθέσεις μπορεί να είναι μεταδοτικά, εξακολουθείτε να είστε υπεύθυνοι για τη δική σας. Αν η αρνητική διάθεση κάποιου σας ρίχνει, αναλάβετε θετική δράση. Αλλάξτε την κατάσταση ή τον τρόπο με τον οποίο αντιδράτε σε αυτήν. Μοιραστείτε ένα χαμόγελο με ενσυναίσθηση.

Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες. Δώστε τους λόγια ενθάρρυνσης ή ένα κομπλιμέντο. Μοιραστείτε κάποια καλά νέα. Κάντε ό,τι χρειάζεται να κάνετε για να επαναφέρετε τον εαυτό σας σε μια καλή κατάσταση.

6. Θέστε υγιή όρια

Αν ένας συνάδελφος που γκρινιάζει συνέχεια για τη δουλειά του, σας πλησιάσει για άλλο ένα παραλήρημα, απλά πείτε του ότι δεν έχετε χρόνο γι’ αυτό. Αν ένας φίλος συνεχίζει να παραπονιέται για το πόσο ζηλεύει την καλή σας ζωή, πείτε του ότι δουλέψατε σκληρά για να την αποκτήσετε και ότι μπορούν κι εκείνοι να την αποκτήσουν.

Αν ένα μέλος της οικογένειας συνεχίζει να περιμένει από εσάς να λύσετε μια παρεξήγηση με κάποιον άλλον, πείτε του ότι δεν έχετε την ενέργεια γι’ αυτό. Θέστε όρια, μιλήστε όταν νιώθετε ότι σας εκμεταλλεύονται και ζητήστε αυτό που χρειάζεστε.

7. Εισπνεύστε θετικά vibes, εκπνεύστε αρνητικά vibes

Η λήψη μερικών βαθιών αναπνοών μπορεί να κάνει θαύματα. Όταν εισπνέετε για τουλάχιστον τέσσερα δευτερόλεπτα, χαμογελάστε εσωτερικά καθώς φαντάζεστε τον εαυτό σας να εισπράττει όλη τη θετική ενέργεια που υπάρχει. Με κάθε εισπνοή, επικεντρωθείτε σε μια λέξη και πείτε την στον εαυτό σας, όπως ηρεμία, ασφάλεια, ελπίδα, ευγνωμοσύνη ή χαρά.

Όταν εκπνεύσετε για άλλα τέσσερα δευτερόλεπτα, ανοίξτε το στόμα σας διάπλατα και εκπνεύστε δυνατά καθώς φαντάζεστε όλα τα δυσάρεστα πράγματα να βγαίνουν από το σώμα και το μυαλό σας. Εκφράστε μια λέξη κάθε φορά που εκπνέετε, όπως άγχος, αρνητικότητα, υπερφόρτωση ή απογοήτευση. Συνεχίστε να το κάνετε αυτό μέχρι να νιώσετε το νευρικό σας σύστημα να ηρεμεί.

8. Εξασκηθείτε σε δραστηριότητες γείωσης

Όσο περισσότερη εξάσκηση έχετε στο να βρίσκετε και να διατηρείτε την εσωτερική σας ηρεμία, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να επηρεαστείτε από το χάος των άλλων ανθρώπων. Διαφορετικοί τύποι πρακτικών ενσυνειδητότητας σας βοηθούν να διαχειριστείτε τα συναισθήματα και το μυαλό σας.

Ορισμένοι τύποι σωματικής κίνησης, όπως η γιόγκα και οι περίπατοι στη φύση, βοηθούν στη γείωση του σώματος. Επικεντρωθείτε στην ανάπτυξη της εσωτερικής σας ηρεμίας αντί να απογοητεύεστε από την έλλειψή της από κάποιον άλλον.

9. Φροντίστε τον εαυτό σας

Μπορείτε να φτάσετε στο μέγιστο επίπεδο ανθεκτικότητας μόνο όταν είστε ξεκούραστοι, τρώτε καλά και αισθάνεστε ικανοποιημένοι. Αν δεν είστε, είστε πολύ πιο επιρρεπείς στις αρνητικές διαθέσεις γύρω σας και θα είναι πιο δύσκολο από ποτέ να τις καταπολεμήσετε. Εξασκήστε την αυτοφροντίδα κάθε μέρα.

10. Απομακρύνετε τον εαυτό σας από την κατάσταση

Θέλετε να είστε εκεί για τα αγαπημένα σας πρόσωπα, αλλά μπορεί να έρθει ένα σημείο που θα νιώθετε ότι είναι πάρα πολλά για να τα διαχειριστείτε. Πείτε ότι χρειάζεστε ένα λεπτό για να συγκεντρωθείτε.

Απομακρυνθείτε, περάστε δύο λεπτά στον καθαρό αέρα, πιείτε λίγο νερό, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και θυμηθείτε για τι έχετε να είστε ευγνώμονες. Επιστρέψτε στο δωμάτιο μόνο όταν νιώσετε ότι είστε αρκετά ανθεκτικοί για να διαχειριστείτε αυτό που υπάρχει εκεί.