Έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι το χαμόγελο είναι μεταδοτικό και ότι αρκεί να χαμογελάσουμε για να βελτιώσουμε την διάθεσή μας. Τώρα νέα επιστημονική μελέτη, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ σε συνεργασία με το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, επιβεβαιώνει ότι αρκεί ένα χαμόγελο για να νιώσουμε πιο ευτυχισμένοι.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Human Behaviour.

Το χαμόγελο αποδεδειγμένα βελτιώνει την διάθεσή σας

Σε συνεργασία με μια ομάδα διεθνών συνεργατών, η μελέτη αξιολόγησε εάν οι υποκειμενικές εμπειρίες συναισθημάτων των ανθρώπων θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις εκφράσεις του προσώπου τους. Συλλέγοντας δεδομένα από 3878 συμμετέχοντες σε 19 χώρες, η μελέτη βρήκε μια αξιοσημείωτη αύξηση στην ευτυχία σε άτομα που μιμούνταν χαμογελαστές φωτογραφίες ή «τραβούσαν» το στόμα τους προς τα αυτιά τους.

«Ενώ τα άτομα φυσικά αντιδρούν διαφορετικά σε δυσμενείς καταστάσεις, είναι ενθαρρυντικό να πιστεύουμε ότι μπορούμε να επηρεάσουμε τα συναισθήματά μας απλά εμφανίζοντας ένα χαρούμενο πρόσωπο» αναφέρουν οι ερευνητές.

«Σε αυτή τη μελέτη, συγκεντρώσαμε μια ομάδα σκεπτικιστών και μια ομάδα ανθρώπων που πιστεύουν ότι το χαμόγελο μπορεί να τους επηρεάσει θετικά για να δοκιμάσουμε μια αμοιβαία αποδεκτή μεθοδολογία και αυτό που βρήκαμε ήταν αξιόπιστες αποδείξεις ότι ο φυσικός σχηματισμός ενός χαμόγελου μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα ευτυχίας» συμπληρώνουν.

Στα πλαίσια της μελέτης εξετάστηκαν τρεις πολύ γνωστές τεχνικές:

1) Μίμηση των εκφράσεων του προσώπου των ηθοποιών που φαίνονται σε φωτογραφίες.

2) Η «μετακίνηση» του στόματος προς τα μάγουλα και τα αυτιά, χρησιμοποιώντας μόνο τους μύες του προσώπου τους.

3) Αξιοποιώντας την τεχνική «pen-in-mouth» που κινεί τους μύες του προσώπου σε ένα προσομοιωμένο σχήμα χαμόγελου.

«Fake it ’til you make it»

«Ενώ η τελευταία τεχνική δεν φάνηκε να πετυχαίνει το ίδιο αποτέλεσμα, δεν μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι κάποια από τις μεθόδους έχει πάντα το ίδιο αποτέλεσμα ή ότι η μία αποκλείει την άλλη.

Παρόλα αυτά, τα στοιχεία είναι ισχυρά και μέσα από την έρευνά μας γνωρίζουμε ότι το να χαμογελάμε ακόμα και όταν δεν έχουμε διάθεση να χαμογελάσουμε, μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε άμεσα την διάθεσή μας» καταλήγουν οι ερευνητές.