Καθώς αφήνουμε πίσω μας τις χαλαρές μέρες του καλοκαιριού και προετοιμαζόμαστε για τους πιο πολυάσχολους μήνες του φθινοπώρου είναι πιο σημαντικό από ποτέ να βάλουμε την ψυχική μας υγεία σε προτεραιότητα. Αυτό διότι ενώ το φθινόπωρο συνήθως φέρνει πολύχρωμα φύλλα και πιο δροσερές θερμοκρασίες, μπορεί ταυτόχρονα να πυροδοτήσει την εποχική συναισθηματική διαταραχή (Seasonal Affective Disorder, SAD), ένα είδος επαναλαμβανόμενης κατάθλιψης που τείνει να έρχεται και να φεύγει, όπως ακριβώς κάνουν οι εποχές αλλά μπορεί να επηρεάσει δραματικά τα επίπεδα στρες και την διάθεσή μας.

Η διάθεσή σας σε… γεύματα

Για να νιώθουμε καλά όλες τις εποχές του χρόνου χωρίς να βλέπουμε την διάθεσή μας να κάνει… «πάνω-κάτω», οι ειδικοί μοιράζονται τα αγαπημένα τους γεύματα και τις συμβουλές τους για να τονώσουμε την ψυχική μας υγείας και να την διατηρήσουμε υπό έλεγχο.

Πρωινό με καλά λιπαρά και πρωτεΐνες

Η ώρα του πρωινού σημαίνει άφθονα καλά λιπαρά και πρωτεΐνες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Για αυτό δοκιμάστε να συνδυάσετε μερικές τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά με έμφαση στα αυγά, το ελαιόλαδο και τα πολύχρωμα λαχανικά όπως το λάχανο, το σπανάκι και τα κόκκινα κρεμμύδια.

Όταν επιλέγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά και πρωτεΐνη στο πρωινό σας, θα αισθάνεστε περισσότερο χορτάτοι καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας και τα επίπεδα ενέργειάς σας θα παραμένουν σταθερά.

Τις βιαστικές ημέρες: Επειδή κάθε μέρα δεν είναι ίδια και οι υποχρεώσεις μας απορροφούν, τις μέρες που δεν μπορείτε να αφιερώσετε πολύ χρόνο στα γεύματά σας, στραφείτε σε μικρά σνακ που μπορείτε να έχετε μαζί σας, όπως το γιαούρτι με φυστικοβούτυρο.

Σνακ που τονώνουν τον εγκέφαλο

Όταν έχετε μαζί σας ή κοντά σας έξυπνα σνακ θα είναι πολύ πιο εύκολο να αντισταθείτε στις θερμιδικές βόμβες του αυτόματου πωλητή. Τα καλύτερα σνακ για την τόνωση του εγκεφάλου περιλαμβάνουν καρύδια, αμύγδαλα, βατόμουρα ή γκότζι μπέρι και τουλάχιστον 70% μαύρη σοκολάτα.

Θα ήταν επίσης καλό να αποφύγετε τα αποξηραμένα φρούτα, εκτός και αν δεν περιλαμβάνουν πρόσθετη ζάχαρη. Αν βρείτε φυσικά αποξηραμένα φρούτα χωρίς πρόσθετα τότε έχετε την ιδανική νόστιμη απόλαυση για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Ένα πολύχρωμο πιάτο για βραδινό

Οι βασικές αρχές του προγραμματισμού για το βραδινό σας περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση μιας ποικιλίας θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, μπορείτε να συνδυάσετε μια πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας με ένα πολύχρωμο λαχανικό για φυτικές ίνες και, φυσικά, δώστε προτεραιότητα στο ποιοτικό μαγείρεμα, που θα διατηρήσει τα θρεπτικά του συστατικά και θα απογειώσει την γεύση.

Τα βιαστικά βράδια: Ένα γεύμα που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι ο καβουρδισμένος άγριος σολομός, μια τεράστια σαλάτα με φρέσκες ντομάτες και ένα τύπο δημητριακού με χαμηλότερο γλυκαιμικό αντίκτυπο όπως η κινόα.

Αυτό είναι ένα γεύμα που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μέσα σε 20 λεπτά και απαιτεί λίγη προετοιμασία, ενώ προσφέρει μια μεγάλη δόση ωμέγα-3 λιπαρών, φυτικών ινών, πρωτεΐνης και αντιοξειδωτικών.

Επιδόρπιο με φυσικές λιχουδιές

Ποιος δεν ανυπομονεί για το επιδόρπιο μετά το βραδινό; Οι ειδικοί συνιστούν ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας, κατά προτίμηση με 70% ή περισσότερο κακάο για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη των αντιοξειδωτικών για την υγεία του εγκεφάλου. Αν εξακολουθείτε να πεινάτε μετά από μια δύσκολη μέρα, δοκιμάστε ένα μπολ με μούρα, λίγους ξηρούς καρπούς, λίγους σπόρους chia και φυτικό γάλα χωρίς ζάχαρη.

Σε γενικές γραμμές, επωφελούμαστε και κυρίως ο εγκέφαλός μας, από την αποφυγή τροφών με πρόσθετη ζάχαρη.