Έχουμε μπει επισήμως σε αυτό, που οι ειδικοί ονομάζουν περίοδο της «τρι-δημίας«, καθώς κορωνοϊός, γρίπη και RSV κυκλοφορούν και ολοένα περισσότεροι άνθρωποι νοσούν.

Η γρίπη είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης. Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως διαρκούν περίπου μια εβδομάδα, αλλά τα πιο σοβαρά συμπτώματα εμφανίζονται μόνο για δύο έως τρεις ημέρες.

Διαβάστε επίσης: Γρίπη: Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα – Τι να προσέξετε

Μπορεί να συνεχίσετε να αισθάνεστε κόπωση, αδυναμία και βήχα για άλλη μια εβδομάδα αφού αναρρώσετε. Για να καταφέρετε όμως να αναρρώσετε πιο γρήγορα και να επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να δοκιμάσετε τα ακόλουθα:

Μείνετε στο σπίτι

Το σώμα σας χρειάζεται χρόνο και ενέργεια για να καταπολεμήσει τον ιό της γρίπης, πράγμα που σημαίνει ότι η καθημερινή σας ρουτίνα θα πρέπει να μπει σε δεύτερη μοίρα.

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να κάνετε μερικά ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή να προλάβετε να βάλετε το πλυντήριο της εβδομάδας πριν να επιδεινωθούν τα συμπτώματά σας, ωστόσο αυτό δεν θα ωφελήσει τον οργανισμό σας.

Εάν είναι δυνατόν αποφύγετε εξωτερικές υποχρεώσεις και δουλειές (εντός και εκτός σπιτιού) μέχρι να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.

Εκτός από το ότι σας βοηθά να αναρρώσετε, η παραμονή στο σπίτι αποτρέπει επίσης τη μετάδοση της γρίπης σε άλλα άτομα στην κοινότητα ή στον χώρο εργασίας σας. Η γρίπη μπορεί να είναι επικίνδυνη για τους μεγαλύτερους ενήλικες και τα μικρά παιδιά, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να αποφεύγετε την επαφή με άλλους ενώ είστε μεταδοτικοί.

Η ενυδάτωση «νικά» την γρίπη

Ένα σύμπτωμα της γρίπης είναι ο υψηλός πυρετός, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε εφίδρωση. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίζετε κρίσεις εμετού ή διάρροιας. Το σώμα σας χρειάζεται πολλά υγρά για να αντικαταστήσει αυτά που χάσατε και ακόμη περισσότερα για να καταπολεμήσει τη μόλυνση.

Το νερό είναι το καλύτερο, αλλά μπορείτε επίσης να πίνετε αφεψήματα από βότανα ή τσάι με μέλι.

Αυτά μπορεί να έχουν καταπραϋντική επίδραση στα συμπτώματά σας, ενώ σας κρατούν ενυδατωμένους. Δύο πράγματα που πρέπει πάντα να αποφεύγετε, όμως, είναι το αλκοόλ και η καφεΐνη.

Κοιμηθείτε όσο μπορείτε

Ο ύπνος είναι το καλύτερο φάρμακο για το σώμα σας ενώ καταπολεμάτε τη γρίπη. Το να παρακολουθείτε τηλεόραση κουλουριασμένοι στον καναπέ δεν είναι κακή ιδέα, αλλά μην ξαγρυπνήσετε βλέποντας την αγαπημένη σας σειρά.

Πηγαίνετε για ύπνο νωρίτερα από το συνηθισμένο και κοιμηθείτε για περισσότερες ώρες εάν μπορείτε. Μπορείτε επίσης να πάρετε έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας για να δώσετε στο σώμα σας περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει.

Η ξεκούραση και ο ύπνος μειώνουν επίσης τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών της γρίπης, όπως η πνευμονία.

Διευκολύνετε την αναπνοή σας

Μπορεί να είναι δύσκολο να κοιμηθείτε με βουλωμένη μύτη και βήχα. Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να αναπνέετε πιο εύκολα και να έχετε έναν καλύτερο ύπνο:

  • Χρησιμοποιήστε ένα επιπλέον μαξιλάρι για να στηρίξετε το κεφάλι σας και να μειώσετε την πίεση στους κόλπους της μύτης.
  • Κοιμηθείτε με έναν υγραντήρα στο δωμάτιο ώστε να μην ξεραθεί ο λαιμός σας.
  • Κάντε ένα ζεστό ντους πριν τον ύπνο.

Επιλέξτε τις σωστές τροφές

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να ξεχαστείτε με ένα μπολ παγωτό ή ένα σακουλάκι πατατάκια αλλά το σώμα σας χρειάζεται φρέσκιες και πιο θρεπτικές τροφές για να καταφέρει να αναρρώσει γρήγορα από την γρίπη.

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά παρέχουν σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα καθώς καταπολεμά τον ιό.

Μπορεί να μην έχετε πολύ όρεξη, αλλά είναι ακόμα σημαντικό να τρώτε τακτικά γεύματα για να διατηρήσετε τη δύναμή σας.