Ενώ υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να βλάψουν τα δόντια σας, όπως η ζάχαρη, λεκιάζοντας τον σμάλτο τους, υπάρχουν και άλλες που συμβάλλουν στην πρόληψη του αποχρωματισμού, στην καταπολέμηση της ουλίτιδας, στην πρόληψη της τερηδόνας και στη γενική υγεία των δοντιών.

Τα φρούτα και τα λαχανικά, ειδικότερα, είναι πολύ φιλικά προς τα δόντια και τα ούλα.

Διαβάστε επίσης: Oral Care: Ο δεκάλογος της στοματικής υγιεινής

Η υγιεινή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λαχανικά και φρούτα και χαμηλή σε ζάχαρη μπορεί να μειώσει την πλάκα που συσσωρεύεται στα δόντια σας, η οποία μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα και άλλες παθήσεις των ούλων.

Οι καλύτερες τροφές για λευκά δόντια και ισχυρά ούλα

1. Τραγανά λαχανικά

Τα τραγανά λαχανικά, εκτός από απολαυστικά και θρεπτικά, μπορούν να αφαιρέσουν λίγη από την πλάκα, μια βακτηριακή ουσία που κολλάει στην επιφάνεια των δοντιών σας. Ένας ακόμη λόγος για να αγαπήσετε τα τραγανά καρότα, το μπρόκολο και τις πιπεριές.

2. Γαλακτοκομικά

«Το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εξαιρετικά για την ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών και την καταπολέμηση της τερηδόνας, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και πρωτεΐνη», αναφέρουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), σχεδόν όλο το ασβέστιο στο σώμα αποθηκεύεται στα οστά και τα δόντια, όπου υποστηρίζει τη δομή και τη σκληρότητά τους.

3. Ξηροί καρποί

Επιλέξτε φυσικούς ξηρούς καρπούς χωρίς πρόσθετα ή ζάχαρη και αυτούς που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ασβέστιο, όπως τα αμύγδαλα, που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA), οι ξηροί καρποί είναι επίσης εξαιρετικές τροφές για τα δόντια επειδή είναι χαμηλοί σε υδατάνθρακες, οι οποίοι ενεργοποιούν τα βακτήρια που παράγουν οξύ και μπορούν να οδηγήσουν σε τερηδόνα.

Ένα άλλο όφελος από το μάσημα των ξηρών καρπών είναι ότι βοηθά στην τόνωση της παραγωγής σάλιου, το οποίο μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για τερηδόνα.

4. Κρεμμύδια και σκόρδο

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι όχι μόνο αυτές οι αρωματικές υπερτροφές θα κάνουν τα πιάτα σας πιο νόστιμα, αλλά και τα δόντια σας πιο υγιή. Τα κρεμμύδια και το σκόρδο έχουν και τα δύο ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν τα βακτήρια που προκαλούν φλεγμονή των ούλων, τερηδόνα και κακή αναπνοή.

Ναι, το σκόρδο μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην πρόληψη της κακοσμίας του στόματος… τουλάχιστον μακροπρόθεσμα.

5. Σολομός

Ο σολομός είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε το στόμα σας πιο ανθεκτικό στις προχωρημένες λοιμώξεις των ούλων και μπορεί εκπληκτικά να βοηθήσει τα ούλα σας να επουλωθούν πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια θεραπειών για την ασθένεια των ούλων.

Άλλα ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 είναι το σκουμπρί, ο τόνος, ο μπακαλιάρος, οι σαρδέλες και η ρέγγα.

6. Μήλα

Οι ινώδεις τροφές όπως τα μήλα και τα αχλάδια είναι καλές για την υγεία της καρδιάς και των ούλων επειδή πρέπει να αφιερώνουμε λίγο περισσότερο χρόνο στο μάσημά τους για να τα καταναλώνουμε σωστά.

Έτσι διεγείρονται τα ούλα και αυξάνεται η παραγωγή σάλιου, που βοηθά στην εξουδετέρωση της οξύτητας στο στόμα, μειώνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας.