«Αναγκαστική χαλάρωση»… Η φράση από μόνη της ακούγεται οξύμωρη. Αλλά στον σημερινό γρήγορο και αδυσώπητο κόσμο, μερικές φορές χρειαζόμαστε μια μικρή ώθηση για να καταφέρουμε να χαλαρώσουμε πραγματικά. Και αν νιώθετε ότι απλώς δεν μπορείτε να χαλαρώσετε, αυτό είναι απολύτως σύνηθες…

Ακόμα κι αν η χαλάρωση μπορεί να είναι δύσκολη, το να μάθετε να το κάνετε είναι απίστευτα σημαντικό. Βιολογικά μιλώντας, δεν έχουμε σχεδιαστεί για να είμαστε πάντα σε κατάσταση ετοιμότητας και δράσης με λίγες ώρες ύπνου.

Φυσική ανάγκη η χαλάρωση

Αυτό είναι στην πραγματικότητα αντίθετο με αυτό που απαιτούν οι βιολογικές μας ανάγκες, που είναι επαρκής χρόνος διακοπής.

Διαβάστε επίσης: Ασκήσεις αναπνοής για ψυχική χαλάρωση

Χωρίς χαλάρωση, ούτε το σώμα μας ούτε ο εγκέφαλός μας μπορούν να λειτουργήσουν βέλτιστα, μας λένε οι ειδικοί. Πάρτε για παράδειγμα, την αμυγδαλή, μια περιοχή σε σχήμα αμυγδάλου που θεωρείται το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου.

Ενεργοποιείται όταν είμαστε υπό πίεση, αλλά δεν προορίζεται να ενεργοποιείται 24 ώρες το 24ωρο. Μάλιστα, η αδράνεια της αμυγδαλής έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.

Πώς θα καταφέρετε να μην κάνετε τίποτα

Ενώ δεν υπάρχει μια συμβουλή που να ταιριάζει σε όλους για να μάθετε πώς να χαλαρώνετε, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Μήπως αισθάνεστε ενοχές;

Η αδειοδοτημένη κλινική ψυχολόγος δρ Adia Gooden αναφέρει ότι απλώς «έχουμε συνηθίσει να είμαστε απασχολημένοι», κάτι που μπορεί να κάνει την χαλάρωση άβολη ή ακόμα και «ξένη».

«Ζούμε σε μια κοινωνία που εκτιμά την παραγωγικότητα και την υψηλή απόδοση. Συχνά, οι άνθρωποι συνδέουν την αίσθηση της αξίας τους με το να είναι παραγωγικοί» εξηγεί. Βάσει αυτής της νοοτροπίας τείνουμε να βλέπουμε την χαλάρωση ως χάσιμο χρόνου.

Μόλις βρείτε τον πυρήνα του φόβου σας που κρύβεται πίσω από την ενοχή, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να τον αντιμετωπίσετε.

Μήπως αποφεύγετε άβολα συναισθήματα;

Το άγχος, η θλίψη, το στρες και η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να έρθουν απότομα στην επιφάνεια όταν προσπαθείτε να χαλαρώσετε. Μερικές φορές παραμένουμε απασχολημένοι για να αποφύγουμε συναισθήματα που στην πραγματικότητα πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Ενώ μπορεί να είναι πιο εύκολο να μείνετε απασχολημένοι, κάνοντας πράγματα, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε ακόμα και τα πιο άβολα συναισθήματα που μπορεί να βιώνετε.

Το να αφήνουμε σκληρά συναισθήματα, ανησυχητικές ή δυσάρεστες σκέψεις απλά να υπάρχουν και να τα αποδεχόμαστε είναι ένα σημαντικό μέρος όχι μόνο της επεξεργασίας αλλά και της χαλάρωσης γενικότερα. Εάν αποσπάτε συνεχώς την προσοχή σας από οτιδήποτε σας ενοχλεί, όχι μόνο δεν θα επιλύσετε το πρόβλημα, αλλά δεν θα μπορείτε ούτε και να χαλαρώσετε.

Επαναπροσδιορίστε το «me time»

Προσπαθήστε συνειδητά να αλλάξετε τον τρόπο που βλέπετε την χαλάρωση. Σκεφτείτε ότι είμαστε καλύτεροι συνεργάτες, φίλοι, σύντροφοι και γονείς όταν είμαστε ξεκούραστοι, έχουμε κοιμηθεί και έχουμε φάει καλά.

Μπορούμε να λειτουργήσουμε καλύτερα σε όλα τα επίπεδα και έτσι είμαστε πιο δυνατοί στους ρόλους που αναλαμβάνουμε καθημερινά.