Το ντους και το μπάνιο είναι απαράβατοι κανόνες υγιεινής, που μπορεί να χαλαρώσουν όχι μόνο το σώμα σας αλλά και το μυαλό σας, απελευθερώνοντας ρεύματα συνείδησης, διαύγειας και δημιουργικότητας. Η έρευνα δείχνει ότι αυτό που είναι γνωστό ως «φαινόμενο του ντους» μπορεί επίσης να συμβεί και έξω από αυτό, μιας και οι καλύτερες ιδέες δεν έρχονται στην δουλειά αλλά συμβαίνουν στο «παρασκήνιο» όσο είμαστε απασχολημένοι με άλλα πράγματα της καθημερινότητας.

Σε επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Administrative Science Quarterly, 8 επαγγελματίες συγγραφείς και 87 φυσικοί κατέγραφαν την πιο δημιουργική τους ιδέα κάθε μέρα, καθώς και τι έκαναν και τι σκέφτονταν όταν την είχαν.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα βάλετε σε τάξη τις σκέψεις σας

Ενώ οι περισσότερες ιδέες εμφανίστηκαν στη δουλειά, το 20% των πιο ουσιαστικών ιδεών τους ήρθαν ενώ έκαναν κάτι άλλο, όπως το να πλένουν πιάτα ή κάνοντας ντους. Συγκεκριμένα, οι ιδέες που είχαν οι συγγραφείς και οι φυσικοί μακριά από τις δουλειές τους αυτοαξιολογήθηκαν ως εξίσου δημιουργικές και σημαντικές με αυτές που είχαν στην εργασία τους.

Αυτές οι αυθόρμητες σκέψεις στο ντους είχαν ένα επιπλέον πλεονέκτημα: Ήταν πιο πιθανό να ήταν «αχα» εμπειρίες – σύγχρονες «στιγμές Eureka» – που τους βοήθησαν να ξεπεράσουν ένα δημιουργικό αδιέξοδο.

Το «φαινόμενο του ντους»

Η επίδραση του ντους στην δημιουργικότητα είναι το προϊόν της περιπλάνησης του μυαλού, όπου οι σκέψεις σας μπορεί να αφορούν οτιδήποτε εκτός από το δημιουργικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεστε.

Κι ενώ ιστορικά, οι ερευνητές είχαν εστιάσει στις συνέπειες της νοητικής περιπλάνησης (όπως η αδυναμία συγκέντρωσης), έρευνες δείχνουν ότι τα οφέλη του τελικά είναι πολλά και σχετικά διαδεδομένα.

Σε έρευνα που έγινε με περισσότερους από 1.100 ερωτηθέντες, αναφέρεται ότι οι καλύτερες ιδέες κατά τη διάρκεια της νοητικής περιπλάνησης στο ντους (30%), κατά τις μετακινήσεις (13%) ή κατά την διάρκεια της γυμναστικής (11%).

Αυτό μας δείχνει ότι υπάρχει ένα «γλυκό σημείο» ανάμεσα στην νοητική δέσμευση για την υλοποίηση της δραστηριότητας και στον αντίκτυπο στην δημιουργική σκέψη. Αν απαιτείται λίγη συγκέντρωση, τότε θα βαρεθούμε εύκολα ενώ εάν απαιτείται πολύ, τότε δεν έχουμε χρόνο για ιδέες.

Μια δραστηριότητα όπως το να κάνετε ένα ντους ή μια βόλτα (ή να παρακολουθήσετε σύντομο επεισόδιο της αγαπημένης σας σειράς) «προσελκύει την προσοχή σας ώστε να την ολοκληρώσετε, χωρίς να αφοσιώνεστε πλήρως σε αυτήν, ώστε η δημιουργικότητά σας να επωάζεται στο παρασκήνιο» λέει χαρακτηριστικά ο δρ Zachary Irving, επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας της γνωστικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

Πώς θα το χρησιμοποιήσετε για καλύτερες ιδέες

Κάντε διαλείμματα: Αφιερώστε λίγο χρόνο για να κάνετε μια βόλτα ή ντους, καθώς όχι μόνο θα ανακουφιστείτε από το άγχος αλλά μπορεί να δείτε τα πράγματα με διαφορετική ματιά.

Αναζητήστε μια αλλαγή: Η αλλαγή του περιβάλλοντος μπορεί να μας οδηγήσει σε νέες ιδέες υποβάλλοντας τον εγκέφαλό μας σε νέα ερεθίσματα. Αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι κάτι μετρίως ελκυστικό/δύσκολο.

Επιμείνετε: Η δημιουργικότητά σας, όπως ένας μυς, θα βελτιωθεί με την επαναλαμβανόμενη εξάσκηση.

Βρείτε τι πυροδοτεί την δημιουργικότητά σας: Σκεφτείτε τι είναι αυτό ακριβώς που σας βάζει σε πιο δημιουργικό τρόπο σκέψης. Βρείτε δηλαδή τι κάνει το μυαλό σας κατά τη διάρκεια διαφορετικών δραστηριοτήτων, ώστε να μπορείτε να αναζητήσετε εμπειρίες που βάζουν το μυαλό σας σε μια πιο δημιουργική κατάσταση.