Γνωρίζατε ήδη ότι η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι το «κλειδί» για να χάσετε μερικά περιττά κιλά ή για να διατηρήσετε το βάρος στο επιθυμητό. Κι ενώ υπάρχουν πολλές υγιεινές τροφές, γεμάτες βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θετικά θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν και ορισμένα σνακ που ενώ νομίζουμε ότι προάγουν την απώλεια βάρους, στην πραγματικότητα την υπονομεύουν γεμίζοντάς σας με «κενές» θερμίδες.

Αυξημένες οι θερμίδες στα αποξηραμένα φρούτα

Ενώ τα φρούτα θεωρούνται γενικά υγιεινά, τα αποξηραμένα έχουν συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες. Είναι επίσης συνήθως μικρότερα σε μέγεθος, καθιστώντας εύκολη την κατανάλωση μεγαλύτερων μερίδων και άρα έξτρα θερμίδων, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους.

Αντί να στραφείτε στα αποξηραμένα φρούτα, επιλέξτε φρέσκα που μπορείτε να απολαύσετε σε χορταστικές ποσότητες. Ιδανικές επιλογές είναι τα μήλα, οι μπανάνες και οι σταφίδες, εάν θέλετε κάτι πιο γλυκό.

Προσοχή με τις μπάρες δημητριακών

Ενώ τα απλά χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι εξαιρετικά για το πρωινό σας, οι μπάρες δημητριακών είναι συνήθως γεμάτες ζάχαρη, που όχι μόνο σας «φορτώνουν» με θερμίδες αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, υπονομεύοντας την ενέργειά σας μέσα στην ημέρα.

Διαβάστε τον πίνακα διατροφικής αξίας για να γνωρίζετε ποια τα συστατικά της αλλά και η περιεκτικότητάς της σε επεξεργασμένα υλικά.

Αυξημένο το νάτριο σε κονσέρβες σούπας

Οι περισσότερες σούπες σε κονσέρβα έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ελάχιστη έως καθόλου πρωτεΐνη ή φυτικές ίνες και πολλές φορές υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, συνδυασμός συστατικών που δεν ευνοούν τα κιλά σας, την λειτουργία του μεταβολισμού και του οργανισμού γενικότερα.

Και πάλι, οι ειδικοί προτείνουν να διαβάζετε τον πίνακα διατροφικής αξίας και να επιλέγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης, που θα σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερο και καλή ισορροπία καλών λιπαρών και υδατανθράκων.