Πολλοί προτιμούν το καφέ ή το τσάι ως ροφήματα για τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα. Όσοι επιλέγουν το τσάι, βρίσκουν την επίδρασή του καταπραϋντική και το χρησιμοποιούν ως ένα μέσο για να χαλαρώσουν. Ο καφές επίσης είναι ένα αγαπημένο και δημοφιλές ρόφημα, παντός καιρού…

Ο εθισμός είτε στο ένα είτε στο άλλο ρόφημα ωστόσο, μπορεί να έχει δυσμενείς παρενέργειες, όπως αφυδάτωση, δυσκολία απορρόφησης θρεπτικών συστατικών, αϋπνία, άγχος και ανησυχία.

Για να αποφύγουμε λοιπόν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις, όπως πονοκεφάλους, νευρικότητα και εναλλαγές στη διάθεση, θα πρέπει να τα καταναλώνουμε πάντοτε με μέτρο.

Συμβουλές για να μειώσετε την υπερβολική κατανάλωση τσαγιού ή καφέ

  • Αντικαταστήστε το επιπλέον φλιτζάνι ζεστού τσαγιού ή καφέ με ένα φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου με κάρδαμο ή κουρκουμά.

Το γάλα αμυγδάλου είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, σιδήρου, καλίου, μαγνησίου, πρωτεϊνών και υγιεινών για την καρδιά λιπαρών, ενώ ο κουρκουμάς και το κάρδαμο είναι αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πέψη.

  • Αντί για βραδινό τσάι ή καφέ, προτιμήστε μια ζεστή σούπα.

Οι σπιτικές σούπες χωρίς πρόσθετα συντηρητικά είναι εξαιρετικά υγιεινές και καταπραϋντικές.

  • Προσθέστε στα ροφήματά σας νερό με κύμινο.

Η προσθήκη νερού jeera (κύμινο) στη διατροφή σας μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ένα υγιές πεπτικό σύστημα, το οποίο διατηρεί τη συνολική λειτουργία του σώματος σε καλά επίπεδα.

Μουλιάστε μερικούς σπόρους κύμινου σε νερό από το βράδυ και το πρωί στραγγίξτε το. Οι σπόροι διογκώνονται στο νερό και απελευθερώνουν βιοδραστικές ουσίες που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού.

  • Αντί για τσάι ή καφέ, καταναλώστε ρόφημα με τζίντζερ, μέλι και λεμόνι.

Με το εν λόγω ρόφημα μπορεί να μειωθούν οι φλεγμονές, τα πεπτικά προβλήματα, τα εποχιακά κρυολογήματα και ο βήχας.

Τα αφεψήματα από βότανα μπορούν γενικά να αντικαταστήσουν το συνηθισμένο σας τσάι. Υπάρχουν πολλές και εξαιρετικές επιλογές, όπως ενδεικτικά το τσάι χαμομηλιού, το τσάι με λεμονόχορτο, το τσάι tulsi, το τσάι μασάλα.

  • Φτιάξτε ένα ρόφημα με κανέλα.

Δεδομένου ότι η κανέλα περιέχει αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων και των φλεγμονών, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε υγιείς κατά την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης.

Η κανέλα είναι γεμάτη με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες. Γι’ αυτό και κατά την περίοδο του χειμώνα, η εισπνοή και μόνο της κανέλας είναι μια εξαιρετική μέθοδος για να παραμείνετε υγιείς.

*Εν κατακλείδι:

 

Όλοι απολαμβάνουμε να πίνουμε ζεστά ροφήματα το χειμώνα. Ο καφές και το τσάι όμως δεν αποτελούν μοναδικές επιλογές. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις ροφημάτων, γεμάτες με οφέλη για την υγεία μας, αρκεί να τα ανακαλύψουμε…