Ξυπνάτε συχνά με κακή διάθεση; Σκεφτείτε να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να παρακολουθήσετε το ηλιοβασίλεμα. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, μπορεί να βγείτε από την εμπειρία αυτή και να νιώσετε καλύτερα.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι to ηλιοβασίλεμα το βράδυ ή η ανατολή του ήλιου το πρωί, προάγει την αυξημένη αντίληψη της φυσικής ομορφιάς και την αύξηση των συναισθημάτων «δέους». Το δέος είναι ένα δύσκολο συναίσθημα ακόμη και για να το ορίσεις, πόσο μάλλον για να το προκαλέσεις.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αυξημένα συναισθήματα δέους που προκαλούνται από την παρακολούθηση ηλιοβασιλέματος ή ανατολής του ήλιου μπορούν ενδεχομένως να βελτιώσουν τη διάθεση κάποιου, να ενισχύσουν τη θετική κοινωνική συμπεριφορά και να αυξήσουν τα θετικά συναισθήματα.

Διαβάστε επίσης: 4 wellness trends από το 2022 που πρέπει να κρατήσετε το 2023

Συνολικά, αφιερώνοντας μια στιγμή για να εκτιμήσουμε τους καθημερινούς ρυθμούς του πλανήτη μας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ευεξίας μας. Δεν είναι μυστικό ότι το να περνάτε χρόνο στην ύπαιθρο κάνει καλό στο σώμα και το μυαλό.

Πολλές μελέτες έχουν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα. Οι περισσότερες από αυτές τις προηγούμενες εργασίες επικεντρώθηκαν στην επίδραση της φύσης κάτω από ήρεμο, γαλάζιο ουρανό. Ελάχιστα ερευνητικά έργα έχουν αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στις διακυμάνσεις του καιρού και στους καθημερινούς ρυθμούς του ήλιου.

Πώς μπορεί το ηλιοβασίλεμα να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία;

Η έρευνα δεν επικεντρώθηκε μόνο στις ανατολές και τα ηλιοβασιλέματα. Εξέτασε και πιο σπάνια γεγονότα, όπως τα ουράνια τόξα, οι καταιγίδες και οι ουρανοί με αστέρια ή φεγγάρι. Βέβαια, όλα αυτά τα φαινόμενα άλλαξαν τον βαθμό στον οποίο οι άνθρωποι βίωναν την ομορφιά και το δέος σε διαφορετικά τοπία και εικόνες σε σύγκριση με τον ηλιόλουστο, γαλάζιο ουρανό.

Είναι σημαντικό ότι αυτές οι αλλαγές στην αντίληψη οδήγησαν επίσης σε διαφοροποιήσεις στον τρόπο με τον οποίο αποτιμήθηκαν τα περιβάλλοντα. Οι συγγραφείς της μελέτης ρώτησαν τους συμμετέχοντες πόσο θα πλήρωναν για να βιώσουν κάθε ψηφιακή σκηνή στον πραγματικό κόσμο.

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν για να επισκεφθούν τα φυσικά σκηνικά κατά την ανατολή του ήλιου σε σύγκριση με την ημέρα. Οι ερευνητές εικάζουν ότι η ενθάρρυνση των ανθρώπων να βιώσουν τα ηλιοβασιλέματα και τις ανατολές του ήλιου θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της ευημερίας.

Μπορεί ακόμη και να λειτουργήσει ως συστατικό στοιχείο των πρακτικών «πράσινης συνταγογράφησης». Η φύση διαδραματίζει καθοριστικό θεραπευτικό ρόλο στις παρεμβάσεις ψυχικής υγείας. Όλοι γνωρίζουμε την ανάγκη να βγάλουμε μια φωτογραφία ενός λαμπρού ηλιοβασιλέματος ή ενός απροσδόκητου ουράνιου τόξου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο όρος «ηλιοβασίλεμα» έχει πάνω από 300 εκατομμύρια ετικέτες στο Instagram. Οι άνθρωποι ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν για να βιώσουν αυτά τα φαινόμενα, αλλά φυσικά όλοι μπορούμε να τα βιώσουμε δωρεάν.

Η έρευνα δείχνει ότι το να σηκωθείτε λίγο νωρίτερα για την ανατολή του ήλιου ή να χρονομετρήσετε έναν περίπατο για να προλάβετε το ηλιοβασίλεμα θα μπορούσε να αξίζει τον κόπο. Ο παράγοντας «ουάου» που συνδέεται με αυτές τις στιγμές μπορεί να ξεκλειδώσει τα συναισθήματα ομορφιάς και δέους. Αυτά με τη σειρά τους έχουν θετικές επιπτώσεις στην ψυχική ευεξία.