Εάν είστε κάποιος που γνωρίζει κάθε fitness trend, μπορεί να έχετε ήδη δοκιμάσει το φαινομενικά απλό αλλά στην πραγματικότητα δύσκολο περπάτημα «12-3-30» ή να έχετε πει «ναι» στο challenge ενδυνάμωσης για όλο το σώμα σε 4 εβδομάδες. Ανεξάρτητα από το πώς επιλέγετε να κάνετε γυμναστική, σίγουρα θα αφιερώνετε τουλάχιστον 15 έως 20 λεπτά σε μια προπόνηση, αν όχι 30 λεπτά έως μία ώρα.

Ενώ αυτές οι διάρκειες είναι απολύτως ωφέλιμες και λειτουργικές ανάλογα με το πρόγραμμά σας, τα «σνακ» άσκησης κερδίζουν ολοένα και περισσότερους, μιας και υπόσχονται πολλά οφέλη για την υγεία και το σώμα σε πολύ λιγότερο από το μισό χρόνο.

Διαβάστε επίσης: Υδατάνθρακες μετά την γυμναστική: Μπορούμε να φάμε ή όχι;

Σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο τρεις έως τέσσερις «εκρήξεις» έντονης δραστηριότητας διάρκειας ενός λεπτού την ημέρα, μπορούν να ενισχύσουν τη συνολική υγεία και να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου έως και 40% (και έως και 49% όταν εξετάζουμε τους θανάτους που συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις ειδικότερα).

Πώς η γυμναστική σε δόσεις «θωρακίζει» την καρδιά

«Οι σύντομες εκρήξεις δραστηριότητας είναι πολύ ωφέλιμες για την υγεία της καρδιάς, επειδή προάγουν την αυξημένη κυκλοφορία και την οξυγόνωση σε ολόκληρο το σώμα» εξηγεί ο νοσηλευτής Kris Adair.

«Αυτή η ξαφνική ώθηση παρέχει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε δυσπρόσιτες περιοχές του σώματος, καθαρίζοντας τις τοξίνες και το στάσιμο αίμα που μπορεί να επιβραδύνει τη λειτουργία του σώματος ή ακόμη και να συμβάλει σε δυσλειτουργία σε αυτές τις περιοχές, αποκαθιστώντας τα και μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού ή καρκίνου».

Ο καρδιολόγος δρ Michael Gavalas, προσθέτει ότι εκτός από σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, αυτές οι εκρήξεις δραστηριότητας βελτιώνουν την καρδιοαναπνευστική ικανότητα, κάτι που μπορεί να διαπιστώσετε πολύ σύντομα αφού τις δοκιμάσετε.

«Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και τα υψηλότερα επίπεδα καρδιοαναπνευστικής ικανότητας συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από κάθε αιτία», εξηγεί.

«Οι επαναλαμβανόμενες σύντομες εκρήξεις έντονης σωματικής δραστηριότητας μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιώσεις στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες».

Πόσο χρόνο πρέπει να διαρκεί;

Όπως αναφέρθηκε στη μελέτη, οι εκρήξεις δραστηριότητας που κυμαίνονται σε διάρκεια από μόλις ένα έως δύο λεπτά είναι οι μόνες που χρειάζεστε για να βελτιώσετε την υγεία και την ευημερία της καρδιάς σας συνολικά.

Σύμφωνα με τη μελέτη, πρέπει να κάνετε αυτές τις «εκρήξεις» τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα για να δείτε αποτελέσματα. Και θα θελήσετε να βεβαιωθείτε ότι κάθε «έκρηξη» είναι αρκετά δυνατή για να αυξηθεί ο καρδιακός σας ρυθμός και η καρδιά σας να «δουλέψει» πιο έντονα.