Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το σώμα μας βιώνει διάφορες αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας, στο μεταβολισμό, ακόμα και στις διατροφικές προτιμήσεις. Ενώ ο ψυχρός αέρας μας φυσά, είναι σημαντικό τα τρόφιμα που επιλέγουμε να καταναλώνουμε να μας προσφέρουν ζεστασιά, ανακούφιση και ευεξία.

Διαβάστε επίσης: Μπαχαρικά: Ποια μας προστατεύουν (και) το χειμώνα

Οι διατροφικές προσθήκες που μας κρατούν υγιείς το χειμώνα

Κανέλα

Η κανέλα είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη χειμερινή μας διατροφή. Ενισχύει το μεταβολισμό διατηρώντας μας ζεστούς και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύοντάς μας από το βήχα και το κρυολόγημα.

Προσθέστε την στο πρωινό σας ζεστό ρόφημα κάθε μέρα και εκμεταλλευτείτε τα πολλαπλά οφέλη της.

Χουρμάδες

Οι χουρμάδες είναι μια τέλεια επιλογή για να κρατηθεί το σώμα μας ζεστό και υγιές κατά τη χειμερινή περίοδο. Πλούσιοι σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, χαλκό, μαγνήσιο και πολλά άλλα, θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το εποχιακό κρυολόγημα. Ιδανικά, καταναλώστε τους το πρωί με άδειο στομάχι.

Σούπες

Η κατανάλωση μιας ζεστής σούπας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να παραμείνετε ζεστοί το χειμώνα. Η σούπα έχει εξαιρετικά διατροφικά οφέλη μιας και τα υλικά της είναι λαχανικά όπως καρότα, σπανάκι, μανιτάρια και το κοτόπουλο, που μας παρέχουν βασικές βιταμίνες, μέταλλα και πολλά θρεπτικά συστατικά.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι γνωστός για τις αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Η προσθήκη του σε φαγητά και ροφήματα, ξεπερνά την ενίσχυση της γεύσης και του χρώματος του φαγητού. Βοηθά επίσης στην καταπολέμηση των εποχιακών λοιμώξεων και παρέχει ανακούφιση στην καταρροή, τις επώδυνες αρθρώσεις και τη δυσπεψία.

Λίγος κουρκουμάς μέσα στο γάλα και σε άλλα ζεστά ροφήματα το χειμώνα, είναι σίγουρα κάτι που δεν πρέπει να «ξεχνάμε» πριν καταλήξουμε να πιούμε άλλο ένα φλιτζάνι καφέ.

Μέλι

Μια κουταλιά μέλι κάθε μέρα, όχι μόνο μας κρατά ζεστούς, αλλά βοηθά στην οικοδόμηση ισχυρότερου ανοσοποιητικού και προστατεύει τον οργανισμό μας από αναπνευστικές παθήσεις όπως το κρυολόγημα και ο βήχας.

Μπορείτε να καταναλώσετε μια κουταλιά μέλι, να την προσθέσετε στο τσάι σας ή απλά και μόνο σε μια κούπα με ζεστό νερό για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας απέναντι σε εξωτερικές απειλές όπως οι ιοί.

Αβγό

Τα αβγά είναι μια υπερτροφή, πλούσια σε βιταμίνη D. Η εβδομαδιαία κατανάλωσή τους συμβάλλει στην πρόληψη των κοινών κρυολογημάτων και της γρίπης και προφανώς στην αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D κατά τους χειμερινούς μήνες κατά τους οποίους η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη.

Ξηρά φρούτα και ξηροί καρποί

Τα ξηρά φρούτα και οι ξηροί καρποί, όπως τα βερίκοκα, τα ξηρά σύκα, οι χουρμάδες, τα αμύγδαλα και τα κάσιους είναι τροφές που πρέπει να καταναλώνονται τους χειμερινούς μήνες καθώς επιταχύνουν το μεταβολισμό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα για την καταπολέμηση ασθενειών.

Πλούσια σε χαλκό, κάλιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες A, C, E, K και B6, αποτελούν σίγουρα ιδανικές επιλογές τροφίμων ώστε να απολαμβάνουμε στο έπακρο και τους πιο κρύους μήνες του έτους.