«Ένα τριαντάφυλλο με οποιοδήποτε άλλο όνομα θα μύριζε το ίδιο γλυκά», σύμφωνα με τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ, αλλά τι γίνεται τα σνακ;

Ένα σνακ με οποιοδήποτε άλλο όνομα θα είχε τόσες θερμίδες;

Διαβάστε επίσης: Συγκέντρωση: 5 σνακ για να την τονώσετε

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το όνομα που δίνεται σε ένα φαγητό μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα που καταναλώνετε.

Σνακ vs. Γεύμα

Όταν σκέφτεστε ένα σνακ, τι σας έρχεται στο μυαλό; Ίσως ένα σνακ είναι μια γρήγορη μπουκιά, κάποιο φαγητό που μπορείτε να φάτε ενώ είστε όρθιοι ή εν κινήσει.

Τώρα, σκεφτείτε ένα γεύμα αντί για ένα σνακ. Όταν τρώτε ένα γεύμα, πιθανότατα θα περάσετε περισσότερο χρόνο τρώγοντας και, πιθανότατα, θα καθίσετε και θα χρησιμοποιήσετε πιάτο ή μαχαιροπίρουνο.

Ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου του Sussex στην Αγγλία μελέτησαν τις επιπτώσεις της ταμπέλας «σνακ» έναντι της ταμπέλας «γεύμα» στην  κατανάλωση τροφίμων. Ογδόντα γυναίκες συμμετέχουσες έλαβαν ζυμαρικά που ονομάζονταν είτε «σνακ» είτε «γεύμα».

Όποια και αν ήταν η ονομασία των μερίδων των ζυμαρικών, μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν. Αν όμως επρόκειτο για «σνακ», έτρωγαν τα ζυμαρικά από ένα δοχείο ενώ ήταν όρθιες. Αντίθετα, αν ονομαζόταν «γεύμα», κάθονταν σε ένα τραπέζι και τα έτρωγαν σε ένα πιάτο χρησιμοποιώντας σκεύη.

Αφού και οι δύο ομάδες συμμετεχόντων τελείωσαν τα ζυμαρικά τους, έκαναν ένα «τεστ γεύσης». Τους δόθηκαν σοκολάτες και τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν τη σοκολάτα σε διάφορες διαστάσεις.

Οι ερευνητές στην πραγματικότηα δεν ενδιαφέρονταν για τις βαθμολογίες. Μετρούσαν απλώς την ποσότητα της σοκολάτας που καταναλώθηκε αφού οι συμμετέχοντες έφαγαν το «σνακ» ή το «γεύμα» των ζυμαρικών τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχουσες που είχαν τα ζυμαρικά που χαρακτηρίζονταν ως «σνακ» έφαγαν περισσότερη σοκολάτα και κατανάλωσαν περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που είχαν τα ζυμαρικά «γεύμα».

Δεδομένου ότι όλες οι συμμετέχουσες είχαν τα ίδια ζυμαρικά και μπορούσαν να φάνε όση ποσότητα ήθελαν, η μόνη διαφορά ήταν η ονομασία με την οποία τα ζυμαρικά είχαν επισημανθεί και τους είχαν παρουσιαστεί.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι όταν τρώτε κάτι που υποκειμενικά προσδιορίζετε ως «σνακ», δεν θεωρείτε ότι έχετε φάει σημαντική ποσότητα φαγητού. Αργότερα, όταν έχετε την επόμενη ευκαιρία να φάτε, μπορεί να μην προσαρμόσετε την κατανάλωσή σας και να φάτε περισσότερο επειδή έχετε φάει μόνο ένα σνακ.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός σνακ και ενός γεύματος;

Τα όρια μεταξύ σνακ και γευμάτων είναι σίγουρα ασαφή. Για να αποσαφηνίσουμε τα πράγματα, η Jaime Schehr, NP, RD, εξηγεί ότι ένα γεύμα έχει σκοπό να χορτάσει κάποιον περισσότερο από ένα σνακ.

«Ένα γεύμα έχει σκοπό να χορτάσει κάποιον για τουλάχιστον τρεις ώρες. Έχει τα μακροθρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες», λέει η Dr. Schehr.

«Αν τρώτε πρωινό στις 8 το πρωί, τότε θα πρέπει να είναι αρκετά περιεκτικό, ώστε να σας χορταίνει τουλάχιστον μέχρι τις 11 το πρωί», προσθέτει. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σνακ δεν εξυπηρετούν κάποιο σκοπό.

«Ένα σνακ έχει σκοπό να να γεφυρώσει το κενό από το να πεινάτε λίγο, ώστε να μην αισθάνεστε άβολα περιμένοντας το επόμενο γεύμα σας, το οποίο μπορεί να απέχει μερικές ώρες», σημειώνει η Dr. Schehr.

Με απλά λόγια, τα σνακ δεν καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις των μακροθρεπτικών συστατικών με τον τρόπο που το κάνει ένα γεύμα. «Ένα σνακ μπορεί να είναι μια χούφτα ξηροί καρποί ή ποπ κορν, αλλά αν το σνακ σας είναι ένα κομμάτι ψητό κοτόπουλο, γλυκοπατάτες και μπρόκολο, τότε αυτό είναι ένα γεύμα», λέει.