Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης στις δηλώσεις του στην ΕΡΤ αναφορικά με τον ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού, αντίστοιχου της Τουρκίας, στη χώρα μας.

Αρχικά εξήγησε πως πράγματι στο ελληνικό τόξο σημειώνονται ισχυροί σεισμοί, μία ζώνη που μπορεί να προκαλέσει σεισμούς έως και 8.5 Ρίχτερ, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα: Στα «σκαριά» αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες

«Όντως συμβαίνουν πολύ μεγάλοι σεισμοί στο ελληνικό τόξο, που είναι μια σεισμική ζώνη η οποία ξεκινάει νότια από τη Ρόδο, περνάει νότια από την Κρήτη, δυτικά από την Πελοπόννησο και φτάνει μέχρι την Αδριατική. Αυτή είναι μια υποθαλάσσια σεισμική ζώνη που ξέρουμε ότι στο παρελθόν έχει κάνει σεισμούς που έχουν φτάσει και τα 8,5 Ρίχτερ. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» είπε ο κ. Συνολάκης.

Σημείωσε πως τέτοιοι σεισμοί σημειώνονται κάθε 600 ή 800 χρόνια και είναι κάτι το οποίο πρέπει να γνωρίζουμε και να προετοιμαζόμαστε.

«Αλλά ότι έχουν γίνει στον ελληνικό χώρο πολύ μεγάλοι σεισμοί έχουν γίνει. Σας θυμίζω ότι το 1956 ήταν ένας σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ στην Αμοργό που δημιούργησε ένα πολύ μεγάλο τσουνάμι. Πάλι υποθαλάσσιος σεισμός. Δεν γνωρίζουμε τόσο μεγάλους σεισμούς που να είναι μέσα στην ηπειρωτική χώρα» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Πόσο καλά προετοιμασμένοι είμαστε

Ο κ. Συνολάκης ερωτώμενος για το κατά πόσο είναι έτοιμη η χώρα για μία ισχυρή σεισμική δόνηση απάντησε: «Αυτή τη στιγμή βλέπετε μερικούς σχετικά μικρούς σεισμούς που γίνονται στην Ελλάδα, σχεδόν μία φορά το χρόνο. Όταν γίνεται ένας τέτοιος σεισμός μας δίνει πληροφορίες για τα τοπικά για το τοπικό ρήγμα και είναι και μια άσκηση της πολιτικής προστασίας και όλων μας, ώστε να είμαστε πιο προετοιμασμένοι σε περίπτωση που γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι μαθαίνουμε τόσα στοιχεία από ένα μεμονωμένο μικρό γεγονός. Από έναν πολύ μεγάλο σεισμό μαθαίνουμε πάρα πολύ περισσότερα».

«Στην Ελλάδα έχουμε έναν πολύ καλό παγκοσμίου επιπέδου αντισεισμικό κανονισμό»

Ο καθηγητής πρόσφατα επισκέφτηκε την σεισμόπληκτη Τουρκία, η οποία αποδείχθηκε πως σε πολλά κτίρια της δεν ακολούθησε τον αντισεισμικό κανονισμό. Όπως δήλωσε πριν τον σεισμό δεν ήταν προφανές πως συνεβαινε κάτι τέτοιο στις κατασκευές τους. «Ακόμα και η ποιότητα του τσιμέντου δεν ήταν αυτή που θα περίμενε κανείς» σημείωσε ο καθηγητής.

Σχετικά με τα κτίρια στη χώρα μας ανέφερε: «Οι κατασκευές στην Τουρκία είναι διαφορετικές από τις δικές μας. Και οι δικές μας είναι από μπετόν αλλά δεν έχουμε το είδος των ψηλών κτιρίων. Δηλαδή γλιτώσαμε από το να έχουμε το 10όροφα ή 13όροφα κτίρια που φαίνεται ότι χτίστηκαν στην Τουρκία σε μία σε μια περίοδο που δεν ξέρω αν ο οικοδομικός τους κανονισμός και ο αντισεισμικός τους κώδικας μπορούσε να προβλέψει εκείνη τη στιγμή το είδος του της καταστροφής που έγινε. Η πραγματικότητα είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε έναν πάρα πολύ καλό και παγκοσμίου επιπέδου αντισεισμικό κανονισμό».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Συνολάκης επισήμανε πως πρέπει να εξεταστούν τα παλιά κτίρια και να ελεγχθεί ο σχεδιασμός τους, για να διαπιστωθεί εάν αντέχουν σε έναν σύγχρονο σεισμό.