Τα junk food είναι τρόφιμα που περιέχουν κυρίως επεξεργασμένους υδατάνθρακες και πρόσθετα σάκχαρα. Είναι επίσης τροφές πλούσιες σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά, συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς, του εντέρου και του μεταβολισμού σας.

Σταματώντας την κατανάλωσή τους, δημιουργείτε «χώρο» για την πρόσληψη περισσότερων θρεπτικών συστατικών όπως φυτικών ινών και βιταμινών, στρεφόμενοι περισσότερο σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιή λίπη και άπαχες πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή σας.

Ας δούμε πώς η διακοπή του fast food μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγείας μας.

Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν «κόψετε» το junk food

Η υγεία του εντέρου σας θα βελτιωθεί

Το να αποχαιρετάτε το γρήγορο φαγητό, ή τουλάχιστον να το περιορίζετε, μπορεί να βελτιώσει την πέψη σας.

Το junk food με τα πολλά λιπαρά και την υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να προάγει την ανάπτυξη ανθυγιεινών βακτηρίων του εντέρου.

Η κατανάλωση από την άλλη περισσότερων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως) και τροφών πλούσιων σε προβιοτικά (όπως το γιαούρτι και το ξινολάχανο), τροφοδοτεί τα υγιή βακτήρια του εντέρου και προάγει τη σωστή ισορροπία του.

Και επειδή το έντερο μας είναι εγγενώς συνδεδεμένο με το ανοσοποιητικό και την ψυχική μας ευεξία, αυτοί οι τομείς της υγείας μας μπορεί να επηρεαστούν θετικά.

Μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων

Τα junk food είναι όπως είπαμε τροφές πλούσιες σε νάτριο, κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετη ζάχαρη, τα οποία μπορούν να αυξήσουν την «κακή» χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πέραν της επιβάρυνσης της καρδιάς, αυτές οι λιχουδιές μπορεί να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή στο σώμα μας.

Αντίθετα, η κατανάλωση λιγότερου νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και πρόσθετης ζάχαρης μπορεί να βελτιώσει δραστικά την υγεία της καρδιάς και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων προάγοντας την υγιή αρτηριακή πίεση και τα καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης.

Καλύτερο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα

Δεν είναι έγκλημα να απολαμβάνετε ένα παγωτό ανά περιόδους, αλλά η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων πρόσθετης ζάχαρης πολύ συχνά μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 καθώς και μεταβολικού συνδρόμου.

Όταν καταναλώνετε πάρα πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες και πρόσθετη ζάχαρη, το σώμα σας μπορεί να μην παράγει αρκετή ινσουλίνη για να βοηθήσει τα κύτταρά σας να απορροφήσουν τη γλυκόζη.

Η κατανάλωση περισσότερων υγιεινών ακόρεστων λιπαρών αντί των κορεσμένων από το junk food έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει την αντίσταση στην ινσουλίνη, που σημαίνει καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και πρόληψη του διαβήτη.

Βοηθά στον έλεγχο του βάρους

Τα junk food έχουν όπως προαναφέρθηκε χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο χορταστικά. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά από την άλλη, μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μειώνοντας το junk food και αυξάνοντας τις άπαχες πρωτεΐνες, τους σύνθετους υδατάνθρακες και τα καλά λίπη, αυξάνετε τον όγκο των τροφών που είναι χαμηλότερες σε θερμίδες, πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά έτσι ώστε να αποφεύγεται η υπερφαγία και γενικά ενθαρρύνεται το να ακολουθείτε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Θα κοιμάστε καλύτερα και θα έχετε περισσότερη ενέργεια

Επειδή αυτά τα τρόφιμα λόγω των συστατικών τους προκαλούν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και εν συνεχεία, απότομη πτώση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση ενέργειας και να διαταράξει σημαντικά τον πολύτιμο ύπνο σας.

Βελτίωση της ψυχικής υγείας

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία.

Ο περιορισμός των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με γνωστική έκπτωση στους ενήλικες.

Αντιθέτως, η καλή διατροφή, μειώνει το άγχος που αποτελεί εμπόδιο για την ψυχική μας ευεξία.

*Tip

Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε οριστικά όλα τα αγαπημένα σας junk food για να μειώσετε τους κινδύνους για την υγεία σας. Μπορείτε ακόμη να τα απολαύσετε αλλά με μέτρο.

Ακολουθήστε τον κανόνα 80-20, δηλαδή 80 τοις εκατό του χρόνου να καταναλώνετε άπαχες πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά και υγιή λίπη και το 20 τοις εκατό, τα υπόλοιπα.

Κάνοντας αυτό, δεν θα νιώθετε καταπιεσμένοι και η σχέση σας με το φαγητό θα είναι πραγματικά υγιής.