H «cheat day», όπως κάθε «απάτη» μπορεί να οδηγεί σε ενοχές όταν θέλουμε να υιοθετήσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες ή να χάσουμε βάρος. Είναι όμως εφικτό μονίμως να… αντιστεκόμαστε σε ένα γλυκάκι; Και τελικά μήπως το να ενδώσουμε θα μας έκανε καλό;

Διαβάστε επίσης: Junk food: Τι πραγματικά θα συμβεί στο σώμα σας αν το «κόψετε»

Γιατί η «cheat day» είναι σημαντική

Σύμφωνα με έρευνες, το σώμα μας επιταχύνει το μεταβολισμό μετά από ένα περιστασιακό γεύμα με ζάχαρη και περιττές θερμίδες όταν καθημερινά είναι συνηθισμένο σε ένα συγκεκριμένο υγιεινό πρόγραμμα διατροφής. Έτσι, εν μέσω μιας καλής διατροφής ή μιας ελαφρώς αυστηρής δίαιτας, την ημέρα που αφηνόμαστε να φάμε ελεύθερα ό,τι θέλουμε, καταλήγουμε να καίμε περισσότερες θερμίδες. Τα αυξημένα επίπεδα λεπτίνης, της ορμόνης που εκκρίνεται από τα λιποκύτταρα και είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της ενεργειακής ισορροπίας του σώματος, είναι (ευτυχώς) υπεύθυνα γι’ αυτό.

Επομένως, παρότι είναι απαραίτητο από κάθε άποψη να ακολουθείτε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, δεν υπάρχει λόγος να μην ενδίδετε πού και πού σε ένα cheeseburger ή σε ένα σοκολατένιο doughnut. Περιστασιακά, οι «ημέρες απάτης» ή καλύτερα θα λέγαμε «ζαβολιάς» είναι εξίσου απαραίτητες με τις ημέρες της δίαιτας.

Επιπλέον, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, το να έχετε τέτοιες μέρες προσφέρει στις διατροφικές σας συνήθειες μια αρμονική ισορροπία. Σας δίνουν ενέργεια, σας «βγάζουν» από τη μονοτονία και όπως είπαμε,  επιταχύνουν το μεταβολισμό σας. Δεν υπάρχει κανένας λοιπόν απολύτως λόγος για στερήσεις και ενοχές…

Τι να προσέξετε

Προγραμματίστε το «cheat meal» σας

Καλό θα ήταν βέβαια να μην αφεθείτε εντελώς με όλα τα γεύματα της ημέρας. Προγραμματίστε εκ των προτέρων ποιο θα αφήσετε ελεύθερο. Μπορεί να είναι το μεσημεριανό ή το βραδινό σας γεύμα ώστε να επωφεληθείτε στο έπακρο από την ελεύθερή σας μέρα.

Γενικά, μην κάνετε υπερβολές. Δε πρέπει να είστε ούτε υπερβολικά αυστηροί με τη διατροφή σας, αλλά ούτε και να… παραχαλαρώσετε τρώγοντας ό,τι βρείτε μπροστά σας.

Απολαύστε κάθε μπουκιά

Ιδανικά, μην καταναλώσετε υπερβολική ποσότητα junk food. Θα είναι κρίμα να «καταστρέψετε» την υγιεινή διατροφή σας μέσα σε μια μέρα.

Καταναλώστε προσεκτικά, σε μικρές μερίδες και πάνω από όλα αργά, απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά του φαγητού σας.

«Υγρή υποστήριξη»

Όταν πεινάμε πολύ, στο μυαλό μας πιθανόν να έρθει μια πίτσα ή κάτι ανάλογο. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάτε το νερό. Θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε λίγο πιο χορτάτοι και έτσι θα καταναλώσετε λιγότερο φαγητό.

*Εν κατακλείδι

Μια προγραμματισμένη «cheat day» κατά την οποία θα απολαύσετε το πολυθερμιδικό πιάτο σας με μέτρο και χωρίς υπερβολές, είναι ο καλύτερος τρόπος να αισθανθείτε ικανοποίηση αντί για φούσκωμα ή βάρος.

Μια «cheat day» πού και πού δεν επηρεάζει όπως είπαμε αρνητικά το βάρος σας, επομένως είναι ωφέλιμο να την επιτρέπετε με χαρά στον εαυτό σας.