Όταν οι μυς σας τρέμουν κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, δεν πρέπει να τους αγνοήσετε. Αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να εγκαταλείψετε εντελώς την προπόνησή σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσετε αυτό το σήμα είναι να το σκεφτείτε σαν ένα πορτοκαλί φανάρι. Δηλαδή, επιβραδύνετε και να είστε έτοιμοι να κάνετε ένα διάλειμμα. Μην προχωρήσετε παραπέρα από εκεί που βρίσκεστε εκείνη τη στιγμή.

Τα προβλήματα (και οι τραυματισμοί) συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι επιταχύνουν και περνούν με «κόκκινο». Το κόκκινο φανάρι είναι η πλήρης και ολοκληρωτική εξάντληση και κόπωση.

Διαβάστε επίσης: Μυϊκή μάζα: Καθημερινές δραστηριότητες που την αυξάνουν

Αν περάσετε το πορτοκαλί φανάρι, μπορεί να «τρακάρετε» και να τραυματιστείτε. Αν συνεχίσετε να γυμνάζεστε ενώ τρέμουν οι μυ σας, μπορεί να προκαλέσετε υπερβολική καταπόνηση και βλάβη στις μυϊκές σας ίνες ή παρατεταμένο πόνο.

Η υπερβολική καταπόνηση και η βλάβη των μυϊκών ινών μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε διαστρέμματα αρθρώσεων και μυϊκά τραβήγματα εάν δεν υπάρχει κατάλληλος χρόνος αποκατάστασης μεταξύ των ασκήσεων ή των επαναλήψεων.

Γιατί τρέμουν οι μύς σας;

Αυτό μπορεί να έχει δύο πιθανές αιτίες. Πρώτον, οι μυς σας μπορεί να είναι κουρασμένοι. Ή, δεύτερον, μπορεί να προσπαθούν να κάνουν κάτι που δεν έχουν συνηθίσει, όπως μια νέα κίνηση ή να σηκώνουν μεγαλύτερο βάρος.

Και στις δύο περιπτώσεις είναι σημάδι ότι το νευρικό σας σύστημα προσπαθεί να επιστρατεύσει περισσότερες μυϊκές ίνες για να κάνει τη δουλειά του. Καθώς οι μυϊκές ίνες κουράζονται κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα σας πρέπει να διεγείρει περισσότερες μυϊκές ίνες. Αυτές όμως απαιτούν περισσότερους κινητικούς νευρώνες για να πυροδοτηθούν.

Τα ερεθίσματα που ταξιδεύουν μέσω του νευρικού συστήματος και προς τις νευρομυϊκές συνδέσεις για την εκτέλεση της δραστηριότητας είναι αυτά που προκαλούν τις συσπάσεις. Όταν το σώμα βιώνει ένα νέο ερέθισμα, μπορεί να απαιτήσει την ενεργοποίηση νέων μυϊκών ινών και νευρομυϊκών συνδέσεων.

Καθώς αυτές οι ίνες και οι συνδέσεις ενεργοποιούνται για τις πρώτες δύο φορές, μπορεί να συσπώνται και να τρέμουν μέχρι να συνηθίσουν στο ερέθισμα.