Το να κάνετε τις σωστές επιλογές για την υγεία και την ευεξία σας μπορεί να αποτελεί πρόκληση. Ο συντονισμός και η προώθηση της ευημερίας μας είναι πολύ σημαντικός, ειδικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Η ευεξία αποτελείται από πολλά μέρη και αυτές οι «διαστάσεις» είναι αλληλένδετες. Δηλαδή, η μια βασίζεται στην άλλη.

Διαβάστε επίσης: Ψυχική υγεία: Πώς θα βρείτε τον σκοπό στη ζωή σας

Κάθε μία από τις 8 διαστάσεις της ευεξίας στοχεύει στη βελτίωση της συνολικής σωματικής και ψυχικής σας υγείας.

1. Επαγγελματική ευεξία

Επαγγελματική ευεξία σημαίνει επίτευξη υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, διαχείριση του εργασιακού στρες και οικοδόμηση και διατήρηση σχέσεων με τους συναδέλφους σας.

2. Σωματική

Η κατάσταση σωματικής ευεξίας περιλαμβάνει επιλογές συμπεριφοράς στον τρόπο ζωής για τη διασφάλιση της υγείας, την αποφυγή ασθενειών που μπορούν να προληφθούν και τη ζωή σε μια ισορροπημένη κατάσταση σώματος και νου. Δώστε προτεραιότητα στην άσκηση.

3. Κοινωνική

Κοινωνική ευεξία σημαίνει καλές σχέσεις και κοινωνική σταθερότητα. Η συναισθηματική νοημοσύνη, η ηθική, η ενσυναίσθηση, η προσαρμοστικότητα και ο αλτρουισμός είναι σημαντικοί παράγοντες εδώ.

Η συζήτηση με τους φίλους και την οικογένεια είναι ζωτικής σημασίας. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται το ίδιο αυτή τη στιγμή και το να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε λιγότερο καταβεβλημένοι.

4. Οικονομική

Πρόκειται για τη δημιουργία μιας αίσθησης ασφάλειας και την αίσθηση ότι έχετε αρκετά χρήματα για να καλύψετε τις ανάγκες σας. Η εξεύρεση τρόπων εξοικονόμησης χρημάτων χωρίς συμβιβασμούς στον τρόπο ζωής μπορεί να μειώσει τις ανησυχίες σας.

5. Συναισθηματική

Η οικοδόμηση ανθεκτικότητας σας βοηθά να αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής και να ξεπερνάτε τις αναποδιές. Μπορείτε να ανακάμψετε πιο αποτελεσματικά από μια ασθένεια ή μια αλλαγή των συνθηκών.

6. Περιβαλλοντική

Η περιβαλλοντική ευεξία προωθεί την αλληλεπίδραση με τη φύση και το προσωπικό σας περιβάλλον. Το να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση και να βελτιώνουμε το περιβάλλον μας μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα ύπνου και άγχους μας.

7. Πνευματική

Πνευματική επίγνωση είναι η ικανότητα να ενσωματώνετε νόημα και σκοπό στη ζωή σας μέσω της σύνδεσης με τον εαυτό σας, τους άλλους ή τη φύση. Η ακρόαση μουσικής, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένα τόσο απλό ενισχυτικό της διάθεσης. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε βαθιές αναπνοές, διαλογισμό και ενσυνειδητότητα για να φέρετε ηρεμία στην ημέρα σας.

8. Διανοητική

Είναι σημαντικό να αποκτήσετε και να διατηρήσετε διανοητική ευεξία, επειδή διευρύνει τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας, προκειμένου να ζήσετε μια ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη ζωή.