Εάν δεν μπορείτε να αγγίξετε τα δάχτυλα των ποδιών σας όταν σκύβετε, πιθανότατα πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε yoga. Κι όμως κάνετε λάθος, αφού υπάρχει μια συγκεκριμένη asana, η στάση του δέντρου, που όχι μόνο μπορείτε να την εκτελέσετε εύκολα από όρθια θέση αλλά μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να ζήσετε υγιείς περισσότερο και καλύτερα.

Είναι ιδανική για αρχάριους και πλήρως προσαρμόσιμη, γεγονός που σημαίνει ότι μπορείτε να προσαρμόσετε τη στάση ανάλογα με το σώμα σας και να αποκομίσετε όλα τα οφέλη.

Με την yoga μεγαλώνουμε και παραμένουμε υγιείς

Έρευνες αναφέρουν ότι η υιοθέτηση της yoga μπορεί να έχει οφέλη για την κυτταρική γήρανση, την κινητικότητα, την ισορροπία και την ψυχική υγεία ενώ έχει συνδεθεί με την πρόληψη της γνωστικής εξασθένισης, σύμφωνα με ερευνητική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Advances in Geriatric Medicine and Research‌.

Για να αποκομίσετε τα οφέλη της δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γραφτείτε στο κοντινότερο studio ή ότι θα πρέπει να περνάτε τουλάχιστον μία ώρα πάνω στο χαλάκι σας.

Διαβάστε επίσης: Yoga ή Stretching: Ποιος είδος ωφελεί πιο πολύ την καρδιά;

Αντίθετα, μπορείτε να κάνετε απλές στάσεις, όπως η στάση του δέντρου για να εξασκείτε την ισορροπία σας, να ενισχύετε το κάτω μέρος του σώματός σας και τον πυρήνα σας ενώ συμβάλετε στην ηρεμία του του νευρικού συστήματος για λιγότερο άγχος και καλύτερο ύπνο.

Πώς θα κάνετε την στάση του δέντρου

Πρόκειται για μια στάση που ανοίγει τους γοφούς σας και ενεργοποιεί τους μυς στο εσωτερικό των μηρών, οπότε μπορεί να θέλετε να κάνετε ένα μικρό ζέσταμα κάνοντας την Baddha Konasana, την κλασική στάση yoga, όπου κάθεστε στο έδαφος οκλαδόν, με τα γόνατα όσο πιο κοντά στο έδαφος για περίπου 3 έως 5 βαθιές αναπνοές.

Εάν έχετε ευλυγισία, τότε το ζέσταμα μπορεί να μην σας είναι απαραίτητο. Απλώς φροντίστε να κινηθείτε αργά και να τροποποιήσετε ή να σταματήσετε εάν αισθανθείτε οποιοδήποτε τράβηγμα ή οδυνηρή αίσθηση.

Οι οδηγίες που θα σας βοηθήσουν:

Σταθείτε με τα πόδια σας σε απόσταση περίπου στο πλάτος των γοφών. Αφήστε τα χέρια σας να κρέμονται στα πλάγια, με τις παλάμες προς τα έξω και τα μάτια σας να κοιτάζουν ευθεία μπροστά.

Ενεργοποιήστε τον πυρήνα σας καθώς ρίχνετε το βάρος σας στο δεξί σας πόδι και σηκώνετε το αριστερό σας γόνατο προς τα πάνω προς την κοιλιά σας, πιάνοντας το γόνατο σας.

Κρατήστε το πόδι ίσιο αλλά μην το τεντώσετε πλήρως. Προσπαθήστε να μην σκύβετε για να πιάσετε το γόνατο ή το πόδι.

Πιάστε τον αριστερό σας αστράγαλο ή το πόδι και τοποθετήστε το πέλμα του αριστερού σας ποδιού στο εσωτερικό του δεξιού μηρού σας. Αφήστε το αριστερό σας γόνατο να χαλαρώσει.

Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε το πέλμα του αριστερού σας ποδιού ακριβώς κάτω από το γόνατό σας. Μην τοποθετείτε το πόδι σας πάνω στο γόνατό σας.

Μόλις νιώσετε σταθεροί, τοποθετήστε τις παλάμες σας μαζί μπροστά από την καρδιά σας και κυλήστε τους ώμους σας προς τα κάτω και προς τα πίσω (μακριά από τα αυτιά σας).

Κρατήστε τη στάση για 3 έως 5 βαθιές κοιλιακές αναπνοές.

Για να βγείτε από τη στάση, φέρτε αργά το αριστερό σας γόνατο πίσω προς τα πάνω προς την κοιλιά σας, έτσι ώστε το γόνατό σας να είναι στραμμένο προς τα εμπρός πριν αργά και απαλά τοποθετήσετε το πόδι πίσω στο έδαφος. Πάρτε 3 έως 5 αναπνοές πριν μεταβείτε στην άλλη πλευρά.

Ποια τα οφέλη της

Εάν θέλετε να διατηρήσετε τη δύναμη και τη σταθερότητα καθώς μεγαλώνετε, η στάση του δέντρου είναι ιδανική:

Δυναμώνει τους μυς στα πόδια

Καθώς μεγαλώνετε, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες στα πόδια χάνουν τη δύναμή τους και την ικανότητά τους να επανέλθουν στο αρχικό τους σχήμα, κάτι που οδηγεί σε πεσμένη καμάρα και πιθανόν οδυνηρή βάδιση.

Πιο δυνατοί γλουτοί και πυρήνας

Η στάση του δέντρου απαιτεί να ισορροπείτε στο ένα πόδι, έτσι πολλοί από τους μύες του όρθιου ποδιού (τετρακέφαλοι, προσαγωγοί και απαγωγείς) ενεργοποιούνται και ενισχύονται. Και η δύναμη των ποδιών είναι δείκτης μακροζωίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ‌Journal of Aging and Health‌.

Καλύτερη στάση και ισορροπία

Η ισορροπία είναι μια πτυχή της σωματικής λειτουργίας που γίνεται όλο και πιο σημαντική καθώς μεγαλώνετε. Όσο καλύτερη η ισορροπία σας τόσο μικρότερος ο κίνδυνος πτώσεων και καταγμάτων, σύμφωνα με μετά-ανάλυση από το Cochrane Database for Systematic Reviews‌.