Με τον βιγκανισμό να αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές, χάρη στα πολλά της οφέλη όχι μόνο για τα ζώα ή το περιβάλλον αλλά και για την υγεία μας, υπάρχουν ορισμένες απορίες που μας αποτρέπουν από το να κάνουμε την μετάβαση.

Αυτές περιλαμβάνουν:

#1 Μπορώ να τρώω μόνο ωμά τρόφιμα ως vegan;

Όχι απαραιτήτως. Αν και ορισμένοι χορτοφάγοι επιλέγουν να καταναλώνουν μόνο ωμές τροφές, ο ωμός βιγκανισμός δεν αποτελεί την μοναδική επιλογή για κάθε χορτοφάγο.

Διαβάστε επίσης: Vegan: Επταήμερο χορτοφαγικό πλάνο διατροφής

Πολλοί vegan τρώνε μαγειρεμένο φαγητό και δεν υπάρχει επιστημονική βάση που να εξηγεί γιατί να τρώτε μόνο ωμά τρόφιμα.

#2 Η μετάβαση σε μια vegan διατροφή θα με βοηθήσει να χάσω βάρος;

Μια vegan διατροφή που δίνει έμφαση σε θρεπτικά, μη επεξεργασμένα, φυτικά τρόφιμα, περιορίζοντας τις επεξεργασμένες vegan τροφές, μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους.

Όπως επισημαίνουν έρευνες, οι vegan δίαιτες μας βοηθούν να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες χωρίς να χρειάζεται να περιορίζουμε συνειδητά την πρόσληψη τροφής.

#3 Ποιο είναι το καλύτερο υποκατάστατο γάλακτος;

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές γάλακτος φυτικής προέλευσης αντί του αγελαδινού.

Οι ποικιλίες σόγιας περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη, γεγονός που τις καθιστά πιο ωφέλιμες για όσους προσπαθούν να διατηρήσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης υψηλή.

Όποιο φυτικό γάλα κι αν επιλέξετε, σκεφτείτε να είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο, βιταμίνη D και, αν είναι δυνατόν, βιταμίνη Β12, συστατικά απαραίτητα για δεκάδες λειτουργίες του οργανισμού.

#4 Η σόγια σε μεγάλες ποσότητες βλάπτει;

Οι vegan τείνουν να καταναλώνουν αρκετή σόγια, η οποία, σύμφωνα με μελέτες αποτελεί εξαιρετική «πηγή» πρωτεΐνης.

Περιέχει μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις που συνδέονται με διάφορα οφέλη για την υγεία.

Ωστόσο, η σόγια μπορεί να καταστέλλει τη λειτουργία του θυρεοειδούς σε άτομα με προδιάθεση ή να προκαλέσει εντερικά ζητήματα, όπως αέρια ή διάρροια.

Για αυτό ίσως να είναι καλύτερο να επιλέγετε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα σόγιας, όπως το tofu και το edamame, περιορίζοντας τα vegan κρέατα με βάση την σόγια.

#5 Με τι θα αντικαταστήσω τα αυγά;

Οι σπόροι chia και ο λιναρόσπορος αποτελεί ιδανικές εναλλακτικές επιλογές για τις συνταγές που περιλαμβάνουν αυγά.

Για να αντικαταστήσετε ένα αυγό, απλώς ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας σπόρους chia ή αλεσμένο λιναρόσπορο με τρεις κουταλιές της σούπας ζεστό νερό και αφήστε το μείγμα σας να ξεκουραστεί μέχρι να πήξει.

Οι πολτοποιημένες μπανάνες μπορούν επίσης να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική αντί των αυγών σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αντί για scrambled αυγά μπορείτε να δοκιμάσετε scrambled τόφου, το οποίο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία συνταγών με βάση τα αυγά που κυμαίνονται από ομελέτες έως φριτάτες και κις.

#6 Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι παίρνω αρκετή πρωτεΐνη;

Οι vegan μπορούν να διασφαλίσουν ότι πληρούν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε πρωτεΐνη συμπεριλαμβάνοντας φυτικές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες στα καθημερινά τους γεύματα.

#7 Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι παίρνω αρκετό ασβέστιο;

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο περιλαμβάνουν το bok choy, το λάχανο, το νεροκάρδαμο, το μπρόκολο, τα ρεβίθια και το τόφου με ασβέστιο.

Τα ενισχυμένα φυτικά γάλατα και οι χυμοί είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη ασβεστίου.