Με την πάροδο των ετών, η εργασία για τους περισσότερους υπαλλήλους συνδέεται όλο και περισσότερο με αυστηρές προθεσμίες και υπέρμετρη πίεση. Ο ανταγωνισμός, η αγωνία να αποδείξεις και να αποδώσεις, η  οικονομική ανασφάλεια και μια κουλτούρα απαιτήσεων που διαμορφώνουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής, δεν μπορεί να αφήσει τον τρόπο λειτουργίας μας και την υγεία μας ανεπηρέαστα.

Η εργασία αργά τη νύχτα, η παράλειψη γευμάτων, η καθιστική ζωή, οι πολλές ώρες μπροστά στις οθόνες, η κακή στάση του σώματος και η κοινωνική αποσύνδεση είναι μερικοί από τους κινδύνους μιας κακής εταιρικής κουλτούρας για την υγεία μας.

Το να ξυπνάει κανείς στις 5 το πρωί και να επιστρέφει στο σπίτι μετά τη δουλειά στις 10 το βράδυ είναι μια ρουτίνα που κανονικά θα έπρεπε να διακοπεί αφού έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική υγεία.

Διαβάστε επίσης: Έχετε μια κακή μέρα; Δείτε πώς να ανακάμψετε

Πώς η εργασία μπορεί να βλάψει την υγεία μας

Τα άτομα που εκτίθενται για πολλές ώρες στις οθόνες και εκείνα που εργάζονται «non-stop» χωρίς διάλειμμα, είναι λογικό να αισθανθούν μοναξιά και υπέρμετρο άγχος.

Εκτός, και κατά συνέπεια, αυτών:

  • Είναι επιρρεπή σε καρδιακές παθήσεις.
  • Έχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας (που σχετίζεται άμεσα με διάφορα θέματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, υπνική άπνοια, πόνος στις αρθρώσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση και άλλα).
  • Έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν από κατάθλιψη.

Για να βελτιώσετε την επαγγελματική και προσωπική σας ζωή

Μην εξαντλείτε τον εαυτό σας δουλεύοντας περισσότερο από την πνευματική και σωματική σας ικανότητα ή τουλάχιστον ας είναι οι ημέρες αυτές η εξαίρεση, όχι ο κανόνας.

Χωρίστε το χρόνο ωφέλιμα:

  • Χρόνος για τη δουλειά.
  • Χρόνος για την οικογένεια και τους φίλους.
  • Χρόνος «για εμένα».

Είναι και τα 3 διαστήματα εξίσου σημαντικά, γεγονός που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε.

Στον ελεύθερό σας χρόνο:

Κάντε γυμναστική και διαλογισμό

Η τακτική άσκηση και ο διαλογισμός βοηθούν στην απελευθέρωση του στρες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, κάθε είδους σωματική δραστηριότητα βοηθά στην αύξηση της παραγωγής των καλών νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, γνωστών ως ενδορφίνες.

Μην είστε μπροστά σε μια οθόνη και εκτός της δουλειάς

Αυτό που συχνά κάνουμε ενώ είμαστε σε διάλειμμα από τη δουλειά ή όταν επιστρέφουμε σπίτι είναι να ελέγχουμε τα τηλέφωνά μας. Η συνέχεια, είναι γνωστή… Ο χρόνος μπορεί να περάσει πολύ γρήγορα απλά σκρολάροντας.

Προσπαθήστε να ελέγχετε το χρόνο χρήσης του κινητού, ώστε αυτή η συνεχής ενασχόληση να μην μετατραπεί σε συνήθεια που είναι δύσκολο να κοπεί.

Στη δουλειά

Ακολουθήστε μια θρεπτική διατροφή

Ενώ εργάζεστε, μην μένετε με άδειο στομάχι. Η κατανάλωση θρεπτικών γευμάτων βοηθά στη διατήρηση της ενέργειας σώματος και πνεύματος.

Η κατανάλωση μικρών, υγιεινών γευμάτων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά βελτιώνει τη διάθεσή μας και μειώνει τα επίπεδα άγχους μας.

Ενδεικτικά καλά σνακ στη δουλειά είναι:

  • Χούμους και καρότα.
  • Ένα μικρό σάντουιτς.
  • Ποπ-κορν.
  • Μείγμα ξηρών καρπών.
  • Σπιτικές μπάρες δημητριακών.
  • Φρούτα.

Πίνετε συχνά νερό

Είναι απαραίτητο να διατηρείτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο. Πέραν του νερού, περιορίστε τους πολλούς καφέδες και αντικαταστήστε τους από υγιεινά ροφήματα, όπως το πράσινο τσάι.

*Να θυμάστε:

Δεν υπάρχει ένας και σίγουρος τρόπος για να διατηρηθεί μια καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ωστόσο, τα παραπάνω βήματα μπορούν να βοηθήσουν να διαχειριστείτε την αγχωτική εταιρική κουλτούρα, πιο αποτελεσματικά.

Το εργασιακό άγχος είναι φυσιολογικό, αλλά το να μην κάνετε τίποτα για αυτό, όχι. Εάν μάλιστα  ήδη αντιμετωπίζετε κάποιο ψυχικό ή σωματικό πρόβλημα λόγω της επαγγελματικής σας ζωής, τότε επιβάλλεται να προσπαθήσετε να βγείτε από αυτή την παγίδα στην οποία κάθε εργαζόμενος μπορεί να πέσει.