Ο καφές, το πράσινο και μαύρο τσάι είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, φυσικές ενώσεις που έχουν συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία μας. Η καφεΐνη σε αυτά τα ροφήματα προσφέρει επίσης τα δικά της μοναδικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα γενετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Medicine.

Αυτό πιθανώς οφείλεται στην επίδραση της καφεΐνης στο σωματικό λίπος και το βάρος.

Διαβάστε επίσης: Καφές με γάλα κατά της φλεγμονής

«Το εύρημα μας υποδηλώνει ότι η καφεΐνη μπορεί, τουλάχιστον εν μέρει, να εξηγήσει την αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2», γράφουν οι ερευνητές.

Πώς συνδέεται η καφεΐνη με τον μειωμένο κίνδυνο διαβήτη

Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης ταιριάζουν με άλλες έρευνες που υποδηλώνουν σύνδεση μεταξύ της καφεΐνης και του μειωμένου κινδύνου διαβήτη τύπου 2.

Προηγούμενες μελέτες αναφέρουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ (τρία έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα) σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σε άλλη έρευνα αναφέρεται ότι η πρόσληψη καφεΐνης οδηγεί σε μείωση του σωματικού λίπους, με το υπερβολικό βάρος να αποτελεί παράγοντα για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές εξέτασαν γενετικά και άλλα δεδομένα από σχεδόν 10.000 ανθρώπους κυρίως ευρωπαϊκής καταγωγής που συμμετείχαν σε έξι μακροχρόνιες μελέτες.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν γενετική προδιάθεση να έχουν υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και σωματικό λίπος.

Επιπλέον, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι περίπου το ήμισυ του μειωμένου κινδύνου διαβήτη οφείλεται στον χαμηλότερο ΔΜΣ.

Σημειώνουν ωστόσο, ότι τα ευρήματα χρήζουν περαιτέρω μελέτης.

Η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης είναι το κλειδί

Εκτός από την ενίσχυση του μεταβολισμού, η καφεΐνη έχει μια σειρά από άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως αύξηση της εγρήγορσης και της συγκέντρωσης, ενίσχυση της απόδοσης στην άσκηση και βελτίωση της διάθεσης.

Σύμφωνα όμως, με τους ειδικούς είναι σημαντικό να μην κάνουμε υπερβολική κατανάλωση, μιας και μπορεί τελικά να έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις, όπως το άγχος, η ευερεθιστότητα και η αϋπνία.

Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες μπορούν να καταναλώνουν έως και 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα, σύμφωνα με τον αμερικανικό FDA.

Ωστόσο είναι σημαντικό να λάβετε υπόψιν και την ευαισθησία σας στην καφεΐνη, μιας και μπορεί να σας επηρεάζει διαφορετικά.

Εξίσου σημαντικό είναι να προσέχετε την ώρα που επιλέγετε να την καταναλώσετε, καθώς μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας εάν καταναλωθεί πολύ αργά το απόγευμα.