Γιατί να πρέπει να περάσει όλη η μέρα, να ολοκληρώσετε όλες τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις σας και στο τέλος να θυμηθείτε τον εαυτό σας; Δώστε προτεραιότητα σε εσάς, προσφέροντάς σας ένα «μενού» αυτοφροντίδας το πρωί, γεγονός που έτσι κι αλλιώς θα διευκολύνει ό,τι κάνετε στη συνέχεια.

Διαβάστε επίσης: Πρωινό περπάτημα: Γιατί μας κάνει καλό

10 τρόποι για να ξεκινήσει καλά η μέρα

#1 Αλλάξτε τον ήχο του ξυπνητηριού

Σκεφτείτε πώς αισθάνεστε όταν χτυπάει το ξυπνητήρι το πρωί.

Αν και μπορεί να είστε γενικά γκρινιάρηδες όταν ξυπνάτε το πρωί, το ξυπνητήρι σας δεν πρέπει να σας προκαλεί άγχος ή πανικό.

Προτιμήστε να ορίσετε μια λίστα αναπαραγωγής με χαλαρωτική μουσική ή ορχηστρικά τραγούδια που σας ξυπνούν απαλά. Πολλοί προτιμούν να φορούν ένα έξυπνο ρολόι στο κρεβάτι επειδή δονείται αντί να κάνει θόρυβο τα πρωινά.

#2 Ανοίξτε να μπει φως

Το να ανοίγετε τις κουρτίνες σας μπορεί να μη φαίνεται σαν μέρος μιας πρωινής ρουτίνας αυτοφροντίδας, αλλά είναι εξαιρετικό για την ψυχική μας υγεία.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι περνούν χρόνο κάτω από το ηλιακό φως, έχουν βελτιωμένη διάθεση σε σύγκριση με το να βρίσκονται σε εσωτερικούς, κλειστούς και σκοτεινούς χώρους.

Απολαύσετε λοιπόν περισσότερη ηλιοφάνεια καθώς προετοιμάζεστε για την ημέρα.

#3 Εφαρμόστε αντηλιακό

Οι ενυδατικές κρέμες είναι ιδανικές για τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. «Διπλασιάστε» τη φροντίδα και την προστασία σας κάθε πρωί είτε φροντίζοντας η ενυδατική σας να έχει δείκτη προστασίας είτε εφαρμόζοντας και μια αντηλιακή. Έτσι, προστατεύεστε από ρυτίδες και κηλίδες καθώς και από άλλες πιο σοβαρές για την υγεία επιπτώσεις από την υπερβολική έκθεση της επιδερμίδας σας στον ήλιο.

#4 Πιείτε τσάι από βότανα

Η κατανάλωση τσαγιού από βότανα το πρωί θα μπορούσε να ωφελήσει την υγεία σας με πολλούς τρόπους. Τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά των διαφόρων βοτάνων έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία, καταπραΰνοντας τα κύτταρα του οργανισμού μας.

Δε θέλετε να χάσετε τον πρωινό σας καφέ; Πάρτε το τσάι σας στο δρόμο ρίχνοντάς το σε ένα θερμός ή πάρτε μερικά σακουλάκια στη δουλειά.

#5 Ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Όταν η αρνητικότητα θολώνει το μυαλό σας το πρωί, η υπόλοιπη ημέρα μπορεί να μοιάζει με αγώνα δρόμου. Αποφύγετε αυτό το πρόβλημα κρατώντας ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε ένα πράγμα για το οποίο είστε ευγνώμονες κάθε πρωί.

#6 Αποφύγετε τις υψηλές προσδοκίες

Είναι δελεαστικό να έχετε υψηλές προσδοκίες για τον εαυτό σας. Η προσπάθεια για την τελειότητα μπορεί να είναι αξιοθαύμαστη, αλλά δεν είναι πάντα δυνατή.

Μέρος του πρωινού μενού αυτοφροντίδας θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια υπενθύμιση για να ορίσετε ρεαλιστικές προσδοκίες. Θα είστε πιο ικανοποιημένοι όταν τελειώσει η μέρα γιατί θα μπορείτε να εστιάσετε σε αυτά που κάνατε και όχι σε αυτά που δεν ολοκληρώσατε.

#7 Πείτε «μπράβο» στον εαυτό σας

Όταν θέλετε να επανεκπαιδεύσετε τα μοτίβα σκέψης σας, επιβραβεύστε τον εαυτό σας. Η αυτοφροντίδα εστιάζει συχνά σε αυτό, επειδή αυτό που σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας διοχετεύεται μέσα μας, είτε καλό είτε κακό.

Επαναλάβετε τις θετικές επιβεβαιώσεις κάθε πρωί ενώ ετοιμάζεστε για την ημέρα. Εστιάστε στην επανάληψη θετικών πραγμάτων σχετικά με την προσωπικότητα, το σώμα, την καριέρα, τις σχέσεις ή άλλες πτυχές της ζωής σας για να αισθάνεστε πιο ευτυχισμένοι κάθε μέρα.

#8 Τεντώστε τους μύες σας

Καθώς μεγαλώνουμε, οι μύες μας χρειάζονται περισσότερη προσοχή. Μπορείτε να προλάβετε πιθανές ενοχλήσεις αφιερώνοντας πέντε λεπτά για διατάσεις κάθε πρωί. Ξεκινήστε με απαλές κινήσεις όπως ανασήκωμα των ώμων πριν προχωρήσετε σε πιο πολύπλοκες.

Άπειρα δωρεάν βίντεο θα μπορούσαν να σας καθοδηγήσουν κατάλληλα…

#9 Πιείτε ένα μπουκαλάκι νερό

Το νερό διατηρεί τα κύτταρά μας υγιή και τα όργανά μας λειτουργούν στο έπακρο.

Φροντίστε λοιπόν να πίνετε ένα μπουκάλι νερό κάθε πρωί. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξεκινάτε δυναμικά την κάθε μέρα.

#10 Βάλτε έναν στόχο

Ο καθορισμός στόχων είναι ένα ουσιαστικό μέρος της αυτοφροντίδας. Οι άνθρωποι κρίνουν τον εαυτό τους και τις ικανότητές τους βάσει των στόχων που μπορούν να υλοποιήσουν.

Εξασκηθείτε στο να βάζετε τουλάχιστον έναν στόχο κάθε πρωί που είναι και ρεαλιστικός και ενθαρρυντικός.

Οι στόχοι σας θα εξαρτηθούν από αυτό που θεωρείτε πιο απαραίτητο εκείνη τη στιγμή. Όσο περνάει ο καιρός, μπορείτε να προσαρμόσετε τον καθημερινό σας στόχο σε ό,τι χρειάζεστε. Έτσι, καθώς ολοκληρώνετε κάθε μικρό καθημερινό σας στόχο, θα χτίζετε την αυτοπεποίθησή σας και θα αγαπάτε κάθε μέρα λίγο περισσότερο τον εαυτό σας και κατ’ επέκταση τη ζωή και τον κόσμο.