Νέα έρευνα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας διαπιστώνει ότι το άγχος που σχετίζεται με τις πολιτικές εκλογές προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στη σωματική υγεία, επηρεάζοντας την καρδιά. Ωστόσο, τα νέα δεν είναι μόνο αρνητικά, καθώς οι ερευνητές εντόπισαν την μέθοδο που μπορεί να μας βοηθήσει να μετριάσουμε τις αρνητικές αυτές επιδράσεις.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι το άγχος που σχετίζεται με τις εκλογές μπορεί να βλάψει την υγεία μας», λέει ο δρ Shevaun Neupert, καθηγητής ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Διαβάστε επίσης: Κορτιζόλη: Πόσα πράγματα κάνει η ορμόνη του στρες;

«Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας. Αυτή η μελέτη μας δείχνει ότι το να πιστεύουμε ότι θα νιώσουμε άγχος στο εγγύς μέλλον μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας».

Ακόμα και το πιθανό στρες επηρεάζει την καρδιά

Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από 140 ενήλικες από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στη μελέτη να συμπληρώνουν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο κάθε μέρα για 30 ημέρες, από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 13 Νοεμβρίου 2018, τις εβδομάδες αμέσως πριν και μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018.

«Διαπιστώσαμε ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν χειρότερη σωματική υγεία τις ημέρες που ανέφεραν επίσης ότι είχαν υψηλά επίπεδα προληπτικού στρες, που σημαίνει ότι περίμεναν να βιώσουν άγχος που σχετίζεται με τις εκλογές μέσα στις επόμενες 24 ώρες», αναφέρει ο δρ Neupert.

«Με άλλα λόγια, η απλή πρόβλεψη του πιθανού στρες ήταν αρκετή για να τους κάνει να αισθάνονται χειρότερα».

Πώς μας βοηθά η ανάλυση προβλημάτων

Τα καλά νέα είναι ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπάρχει μια στρατηγική που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να διατηρήσουμε την υγεία μας και να μετριάσουμε τις επιπτώσεις του στρες, γνωστή ως ανάλυση προβλημάτων.

«Η ανάλυση προβλημάτων, σε αυτήν την περίπτωση, είναι όταν οι άνθρωποι αξιολογούν κριτικά γιατί πιστεύουν ότι θα βιώσουν άγχος ενόψει των εκλογών» εξηγεί ο δρ Neupert.

«Για παράδειγμα, αν πιστεύουν ότι θα έχουν μια διαμάχη για τις εκλογές με έναν γνωστό τους τις επόμενες 24 ώρες, μπορεί να σκεφτούν τα πιθανά τους επιχειρήματα. Η ανάλυση προβλήματος έχει να κάνει με τη διανοητική ενασχόληση με οποιοδήποτε πρόβλημα προσδοκούν ότι μπορεί να συναντήσουν» συμπληρώνει.

Μάλιστα, η ανάλυση προβλημάτων αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική κατά την διάρκεια της μελέτης.

Οι συμμετέχοντες με προληπτικό άγχος που εξάσκησαν την ανάλυση προβλημάτων, δεν ανέφεραν καμία διαφορά ή επίπτωση στην σωματική τους υγεία.