Τα κρουαζιερόπλοια και οι παιδικοί σταθμοί πρόκειται για «hot spots», μέρη δηλαδή που ο νοροϊός «κυκλοφορεί» και μολύνει. Σε αντίθεση με τον ιό του κοινού κρυολογήματος και άλλα μικρόβια, που μπορούν να σκοτωθούν με απολυμαντικά υγρά μαντηλάκια και απολυμαντικό χεριών, ο νοροϊός φαίνεται πώς έχει «ανοσία» στα περισσότερα απολυμαντικά χεριών με βάση το οινόπνευμα.

Εύλογα μπορεί να αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε και οι ειδικοί είναι εδώ για να μας δώσουν την λύση.

Τι είναι ο νοροϊός;

«Οι νοροϊοί είναι μονόκλωνοι ιοί RNA που μπορούν να μολύνουν ανθρώπους και να προκαλέσουν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, έμετο, ναυτία και διάρροια» εξηγεί ο δρ Ρότζερ Σέχελτ, ιατρός.

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική με διαβήτη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει ότι οι εξάρσεις τους είναι συνηθισμένες και μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα μέσω μολυσμένων τροφίμων και επιφανειών. Ενώ όσοι μολυνθούν συνήθως αναρρώνουν μια χαρά, τα συμπτώματα που προκαλούν είναι σίγουρα δυσάρεστα.

Γιατί δεν τον «πιάνει» το αντισηπτικό;

Σε μικροσκοπικό επίπεδο, αυτό συμβαίνει επειδή αυτοί οι ιοί έχουν ένα μικρό κάλυμμα που μοιάζει με κράνος που ονομάζεται «καψίδιο» στο οποίο το οινόπνευμα δεν μπορεί να διεισδύσει αποτελεσματικά, εξηγεί ο δρ Ρότζερ Σέχελτ.

Αντ’αυτού οι ειδικοί προτείνουν το πλύσιμο των χεριών ως μια καλύτερη τακτική για να αποφύγετε την μόλυνση.

Σύμφωνα με το UCLA Health, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών – και για αρκετό χρόνο – μπορεί να απομακρύνει αποτελεσματικά τον νοροϊό, επειδή το σαπούνι λιπαίνει αυτά τα παθογόνα, η τριβή τα «σηκώνει» από την επιφάνεια των χεριών και το τρεχούμενο νερό τα απομακρύνει τελικά.

«Ο καθένας μπορεί να κολλήσει τον νοροϊό» αναφέρει ο δρ Ρότζερ Σέχελτ.

«Είναι αρκετά δύσκολο να τον σκοτώσουμε. Ακόμη και με καλό πλύσιμο των χεριών, χρειάζεται τρίψιμο με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα για να μπορέσετε να εξαλείψετε τον ιό» συμπληρώνει.

Εξίσου σημαντικό είναι να παραμένετε ενημερωμένοι. Έτσι εάν ακούσετε για μια περίπτωση στον παιδικό σταθμό του παιδιού σας ή για μια περίπτωση στην δουλειά σας, τότε θα ξέρετε ότι θα πρέπει να είστε έξτρα προσεκτικοί.

Πώς να απολυμάνετε το σπίτι σας εάν τελικά κολλήσετε

Εάν τελικά δεν καταφέρετε να τον αποφύγετε, είναι σημαντικό να απολυμαίνετε τους χώρους σας τακτικά και ιδιαίτερα το μπάνιο.

Οι μολυσμένες περιοχές θα πρέπει να καθαρίζονται με διάλυμα χλωρίνης (3/4 φλιτζανιού σε ένα 4.4 λίτρα νερό), αφού το αφήσετε να δράσει για περίπου πέντε λεπτά. Φυσικά, πριν να ξεκινήσετε τον καθαρισμό πρέπει να φορέσετε προστατευτικά γάντια.

Τόσο τα χέρια σας όσο και η επιφάνεια πρέπει να πλυθούν με σαπούνι και νερό στη συνέχεια.

Το αμερικανικό CDC συνιστά επίσης στα άτομα που έχουν μολυνθεί να μην προετοιμάζουν φαγητό για τουλάχιστον δύο ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων.