Πριν από εκατοντάδες χρόνια, ο Άγγλος γιατρός Τόμας Σίντενχαμ διαπίστωσε ότι «ένας άνθρωπος είναι τόσο μεγάλος ηλικιακά όσο οι αρτηρίες του». Συνήθως βέβαια, δε σκεφτόμαστε την υγεία των αρτηριών μας μέχρι να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει συναρπαστικά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι η ευκαμψία της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων είναι δείκτης της ευκαμψίας των αρτηριών και επομένως της νεότητάς τους. Πρόσθετα δεδομένα δείχνουν ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των αρτηριών μας σε νεανική κατάσταση. Σήμερα, υπάρχουν νέα δεδομένα που το επιβεβαιώνουν.

Διαβάστε επίσης: Καρδιακές παθήσεις: Πώς η διατροφή μας θέτει σε κίνδυνο τη ζωή μας

Πώς η ευελιξία της σπονδυλικής στήλης συνδέεται με τη «νεότητα» των αρτηριών

Ιάπωνες ερευνητές αξιολόγησαν την ικανότητα 526 ενηλίκων ηλικίας από 20 έως 83 ετών να κάθονται και να φτάνουν τα δάχτυλα των ποδιών τους, ένα μέτρο της ευκαμψίας της σπονδυλικής στήλης. Η αρτηριακή ακαμψία (ή γήρανση) μετρήθηκε με μια τεχνική που χρησιμοποιεί υπερήχους. Σε άτομα άνω των 40 ετών, η ευκαμψία της σπονδυλικής στήλης και των αρτηριών συσχετίστηκε.

Τελικά, η ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης φαίνεται να αποτελεί δείκτη της αρτηριακής «νεανικότητας» ανεξάρτητα από τη συνολική φυσική κατάσταση και τη μυϊκή δύναμη των ατόμων.

Ποιες ασκήσεις βοηθούν τις αρτηρίες να παραμένουν «νέες», σύμφωνα με τη μελέτη

Οι επιστήμονες έβαλαν αδρανείς (με ως επί το πλείστων καθιστική ζωή) αλλά υγιείς άνδρες και γυναίκες να συμμετάσχουν σε 13 εβδομάδες προπόνησης ενδυνάμωσης, cardio και ασκήσεων διατάσεων.

Μόνο η ομάδα που έκανε ασκήσεις διατάσεων έδειξε βελτιωμένη ευλυγισία των αρτηριών που μετρήθηκε με εξελιγμένες τεχνικές υπερήχων.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης την ευλυγισία των αρτηριών σε 42 άτομα που ξεκίνησαν μια πρακτική γιόγκα διάρκειας 90 λεπτών τρεις φορές την εβδομάδα για 8 εβδομάδες. Στους 24 νεότερους συμμετέχοντες, η αρτηριακή ευκαμψία βελτιώθηκε στο τέλος της μελέτης. Τα επίπεδα χοληστερόλης και ινσουλίνης έπεσαν επίσης μετά την προπόνηση γιόγκα.

Περισσότερα στοιχεία για την ευελιξία και την υγεία των αρτηριών

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη που εξέτασε 39 συμμετέχοντες διαπίστωσε πως μετά από διατάσεις για 12 εβδομάδες, η αγγειακή λειτουργία αυξήθηκε σε πολλά διαφορετικά αρτηριακά συστήματα στα πόδια και τα χέρια των ατόμων. Μετά τη διακοπή των ασκήσεων, τα νούμερα επέστρεψαν στην αρχική τους τιμή σε 6 εβδομάδες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μετά από παθητική διάταση, η αγγειακή λειτουργία και η αρτηριακή αναδιαμόρφωση βελτιώθηκαν και η αρτηριακή ακαμψία μειώθηκε σε όλες τις αρτηρίες.

Συμπερασματικά

Οι διατάσεις και τα μαθήματα γιόγκα είναι εξαιρετικοί τρόποι για τη βελτίωση της ευελιξίας. Οι αρτηρίες φαίνεται να ωφελούνται εάν αυτές οι πρακτικές είναι σταθερές. Η ικανότητα μιας πρακτικής γιόγκα να μειώνει την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και την έκκριση ινσουλίνης είναι καλά τεκμηριωμένη.

Η διατήρηση και η βελτίωση της ευελιξίας οδηγεί σε πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων νεανικών αρτηριών. Όπως είχε προβλέψει ο Δρ. Σίντενχαμ πριν από περισσότερα από 400 χρόνια, καθώς οι αρτηρίες επιστρέφουν σε καλύτερη υγεία και πιο νεανικό μοτίβο, το ίδιο συμβαίνει και σε ολόκληρο το σώμα.