Το να είστε σε φόρμα δε σημαίνει απαραίτητα το να κάνετε μια απαιτητική προπόνηση, ούτε το να ξοδεύετε πολλά χρήματα για εξοπλισμό. H γιόγκα που ασκείται για πάνω από 2000 χρόνια, μπορεί να σας χαρίσει σωματική και ψυχική ευεξία τόσο μέσω των στάσεών της (asanas), όσο και μέσω των τεχνικών αναπνοής (pranayama).

Ένα από τα πιο γνωστά είδη αναπνοών στη γιόγκα είναι το «kapalbhati» κατά την οποία το σώμα διεγείρεται, «καθαρίζεται» και ζεσταίνεται. Η εν λόγω αναπνοή, επιταχύνει τους καρδιακούς παλμούς, γεγονός που ενισχύει τη ροή του αίματος και τα επίπεδα οξυγόνου. Επίσης, αυξάνει τη δύναμη και τη λειτουργία των πνευμόνων, καθαρίζοντας τις ρινικές οδούς από τυχόν συμφόρηση. Αυτό βοηθά στην τόνωση των μυών της κοιλιάς ενώ τα εσωτερικά κοιλιακά όργανα διεγείρονται θετικά. Παράλληλα, το «kapalbhati» ασκεί μια συνολικά χαλαρωτική δράση.

Διαβάστε επίσης: Σωστή αναπνοή: Γίνεται να μας ομορφαίνει;

Αναλυτικά τα οφέλη του «kapalbhati»

Η αναπνοή «kapalbhati» αναφέρεται επίσης ως τεχνική καθαρισμού του μετωπιαίου εγκεφάλου. Πιο αναλυτικά, τα πιθανά οφέλη του είναι:

Διαχείριση της αρτηριακής πίεσης

Το «kapalbhati» μπορεί να βοηθήσει άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Όσοι έχουν ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί αρχικά την αυξάνει σημαντικά. Επομένως, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει πάντα να λειτουργούν υπό την καθοδήγηση ενός επαγγελματία εκπαιδευτή γιόγκα.

Απώλεια βάρους

Οι έντονες συσπάσεις της κοιλιάς κατά την αναπνοή διεγείρουν την αναπνευστική οδό, το γαστρεντερικό σύστημα εσωτερικά και τη κοιλιά εξωτερικά.

Ως αποτέλεσμα, ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου διεγείρονται ταυτόχρονα, αυξάνοντας την ορμονική και μεταβολική δραστηριότητα του σώματος. Πιστεύεται ότι η απώλεια βάρους και η μείωση του πάχους των πτυχών του δέρματος της κοιλιάς συμβαίνουν σε συνδυασμό με την αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού κατά την εξάσκηση της αναπνοής αυτής.

Ανακούφιση των αναπνευστικών παθήσεων

Το «kapalbhati» θεωρείται ότι επεκτείνει την ικανότητα των πνευμόνων. Είναι μια τεχνική αναπνοής που χρησιμοποιεί τόσο το διάφραγμα όσο και τους κοιλιακούς μύες, οι οποίοι μπορεί να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της βλέννας από τους βρόγχους και τις κυψελίδες και να αυξήσουν την ποσότητα αέρα στους πνεύμονες. Επιπλέον, διατηρεί τα ιγμόρεια και τις ρινικές οδούς καθαρά από συμφόρηση και έτσι ενισχύει τη λειτουργία των πνευμόνων.

Ψυχική υγεία

Η αναπνοή αυτή, ηρεμεί και χαλαρώνει το μυαλό. Μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να βοηθήσει στην πλήρη χαλάρωση, λειτουργία χρήσιμη ειδικά για όσους έχουν εναλλαγές της διάθεσης και ήπιο άγχος. Ως αποτέλεσμα, συμβάλλει στη συνολική γενική συναισθηματική υγεία.

Διαχείριση του διαβήτη τύπου 2

Οι ισχυρές εκπνοές του «kapalbhati» λέγεται ότι διεγείρουν το πάγκρεας να απελευθερώσει την ορμόνη ινσουλίνη, η οποία ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ασκώντας πίεση στην κοιλιά.

Πώς να κάνετε την αναπνοή «kapalbhati»

  • Καθίστε αναπαυτικά οκλαδόν ή σταυροπόδι με τη σπονδυλική σας στήλη ίσια. Τοποθετήστε τα χέρια σας στα γόνατα με τις παλάμες ανοιχτές και να κοιτούν πάνω. Είναι σημαντικό η λεκάνη να κάθεται άνετα, να μην υπάρχει επιβάρυνση στη μέση, η πλάτη να είναι σε όρθια θέση ευθυγραμμισμένη με τον αυχένα και οι ώμοι χαλαροί.
  • Συγκεντρωθείτε στην περιοχή της κοιλιακής χώρας και προσπαθήστε να είστε συνειδητοί στις κοιλιακές αναπνοές, να έχετε δηλαδή επίγνωση στην εν λόγω περιοχή.
  • Πάρτε μια βαθιά ανάσα.
  • Καθώς εκπνέετε, σπρώχνετε- τραβάτε την κοιλιά σας προς τα μέσα. Η εκπνοή πρέπει να είναι απότομη και δυναμική από την κοιλιακή χώρα. Μπορείτε να κρατήσετε το δεξί σας χέρι στο στομάχι για να νιώσετε τους κοιλιακούς μύες να συσπώνται.
  • Καθώς χαλαρώνετε την κοιλιά, η εισπνοή ρέει αυτόματα και παθητικά.
  • Ξεκινήστε με 3 γύρους 10-20 επαναλήψεων και στη συνέχεια αυξήστε τες.
  • Αφού ολοκληρώνετε κάθε γύρο, χαλαρώστε με κλειστά μάτια.

Μην εφαρμόζετε την αναπνοή «kapalbhati»:

*Εάν είστε έγκυος.

*Μετά το φαγητό (αφήστε να περάσουν 3 ώρες).

*Σε περιπτώσεις καρδιοπάθειας.

*Όταν έχετε όπως είπαμε υψηλή αρτηριακή πίεση.

*Σε περίπτωση πολλαπλής σκλήρυνσης.