H υπνική παράλυση είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο δεν μπορεί να κινήσει το σώμα του ή να μιλήσει όταν αποκοιμιέται ή την ώρα που ξυπνά. Για πολλούς, βιώνεται ως μια τρομακτική εμπειρία, καθώς το άτομο μπορεί να αισθανθεί ασφυξία ή πως συγκρατείται από μια αόρατη δύναμη. Η υπνική παράλυση μπορεί να συνοδεύεται επίσης από έντονες παραισθήσεις ή αισθήματα τρόμου, που κάνουν πολλούς να πιστεύουν ότι ζουν ένα υπερφυσικό γεγονός.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα Harvard: Οι άνθρωποι που κάνουν αυτή τη δουλειά είναι πιο δυστυχισμένοι

Ας εξερευνήσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις πιθανές θεραπείες.

Ποιος εμφανίζει υπνική παράλυση;

Ενώ οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει υπνική παράλυση, ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης της. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Στέρηση ύπνου ή ακανόνιστα ωράρια.
  • Αλλαγές στο πρόγραμμα ύπνου ή ύπνος σε άγνωστο περιβάλλον.
  • Στρες, άγχος ή άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας.
  • Κατάχρηση ουσιών.
  • Ορισμένα φάρμακα ή ιατρικές καταστάσεις.

Συνολικά, η υπνική παράλυση δεν είναι μια διαταραχή από μόνη της, αλλά μάλλον ένα σύμπτωμα που μπορεί να σχετίζεται με διάφορους υποκείμενους παράγοντες.

Πώς γίνεται η διάγνωση της υπνικής παράλυσης;

Η υπνική παράλυση συνήθως διαγιγνώσκεται με βάση τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου. Ένας γιατρός μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση και να κάνει εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων.

Κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης, ο γιατρός μπορεί να ρωτήσει για τις συνήθειες ύπνου του ατόμου, συμπεριλαμβανομένου του πόσο κοιμάται, πόσο συχνά ξυπνά κατά τη διάρκεια της νύχτας και πόσο εύκολα αποκοιμιέται. Ο γιατρός μπορεί επίσης να ρωτήσει για τυχόν άλλα συμπτώματα που αντιμετωπίζει το άτομο, όπως παραισθήσεις ή αισθήματα άγχους.

Συνολικά, η διάγνωση της υπνικής παράλυσης βασίζεται συνήθως σε έναν συνδυασμό συμπτωμάτων, ιατρικού ιστορικού και διαγνωστικών εξετάσεων ενός ατόμου.

Πώς αντιμετωπίζεται η υπνική παράλυση;

Ορισμένοι τρόποι αντιμετώπισης της υπνικής παράλυσης είναι:

Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου

Η υιοθέτηση καλών συνηθειών ύπνου, όπως η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος, η μείωση της κατανάλωσης της καφεΐνης και του αλκοόλ και ο περιορισμός του χρόνου οθόνης πριν τον ύπνο, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης υπνικής παράλυσης.

Αλλαγή στάσης ύπνου

Ο ύπνος στο πλάι αντί ανάσκελα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης υπνικής παράλυσης.

Μείωση του στρες

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τις πηγές του άγχους στη ζωή σας ώστε να τις διαχειριστείτε αποτελεσματικά αυτές που προκαλούν δυσκολίες. Επιπλέον, δοκιμάστε:

  • Τεχνική χαλάρωσης

 

Κινήστε αργά και κυκλικά το κεφάλι προς τα δεξιά, μετά αριστερά. Επαναλάβετε μερικές φορές. Κλείστε τα μάτια. Πάρτε μία αργή, βαθιά εισπνοή. Στη συνέχεια εκπνεύστε πάλι αργά. Επαναλάβετε και συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας.

  • Ασκήσεις ηρεμίας 6 δευτερολέπτων

 

Χαμογελάστε για να χαλαρώσουν οι μύες του προσώπου.
Εισπνεύστε και φανταστείτε ένα απαλό φύσημα του αέρα να σας διαπερνά από τα χέρια μέχρι τις άκρες των ποδιών σας. Εκπνεύστε. Αφήστε το σαγόνι, τη γλώσσα και τους ώμους να χαλαρώσουν και αισθανθείτε έναν ζεστό αέρα να διαπερνά το στέρνο και να βγαίνει έξω από τα πόδια. Πείτε στον εαυτό σας ότι το σώμα σας είναι χαλαρό. Επιστρέψτε σε ό,τι κάνατε πριν.

  • Σταδιακή χαλάρωση των μυών

Σφίξτε τους μυς του δεξιού χεριού κάνοντας γροθιά. Κρατήστε την ένταση για ένα λεπτό. Ανοίξτε το χέρι και νιώστε την ένταση να φεύγει. Συγκεντρωθείτε και νιώστε τη διαφορά μεταξύ έντασης και χαλάρωσης. Αναγνωρίστε στο σώμα σας την ένταση και τη χαλάρωση ως δύο διαφορετικές καταστάσεις και αισθήσεις.

Επαναλάβετε με το αριστερό χέρι. Κατά τον ίδιο τρόπο, τεντώστε και χαλαρώστε τους μυς σε πόδια, πλάτη, στήθος, ώμους, λαιμό και πρόσωπο.

Ιατρικές εξετάσεις

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υπνική παράλυση δεν είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση και δεν απαιτεί θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, εάν προκαλεί σημαντική αγωνία ή επηρεάζει την καθημερινή ζωή, η επίσκεψη στο γιατρό είναι απαραίτητη για σωστή βοήθεια και καθοδήγηση.