Αν έχετε τροφική αλλεργία, πιθανότατα το γνωρίζετε ήδη. Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε κάποιο φαγητό. Οι περισσότεροι είναι στους ξηρούς καρπούς και τα οστρακοειδή και είτε γεννήθηκαν με την αλλεργία είτε την ανέπτυξαν με την ηλικία.

Παρά το πόσο προσεκτικοί μπορεί να είστε με τις τροφές στις οποίες είστε αλλεργικοί, είναι πιθανό να εξακολουθείτε να καταναλώνετε καθημερινά τροφές στις οποίες ο οργανισμός σας είναι ευαίσθητος με άλλους τρόπους.

Οι τροφικές αλλεργίες είναι τυπικά εύκολο να εντοπιστούν, επειδή το σώμα σας συνήθως αντιδρά αμέσως. Και η αντίδραση αυτή μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που να απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Διαβάστε επίσης: O δείκτης νεότητας ίσως βρίσκεται στην… πλάτη σας

Από την άλλη πλευρά, οι τροφικές ευαισθησίες είναι πολύ διαφορετικές και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να δημιουργηθούν. Οι ευαισθησίες είναι επίσης γνωστές ως δυσανεξίες και οι αντιδράσεις τείνουν να είναι μακροχρόνιες,

Μπορούν να παρουσιαστούν με ποικίλα συμπτώματα, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ημικρανίες, και οι περισσότεροι άνθρωποι αντιδρούν σε πέντε ή έξι τρόφιμα.

Πρόκειται για αλλεργία ή ευαισθησία σε τρόφιμα;

Η διαφορά μεταξύ μιας τροφικής αλλεργίας και μιας ευαισθησίας είναι η αντίδραση του οργανισμού. Όταν έχετε τροφική αλλεργία, το ανοσοποιητικό σας σύστημα προκαλεί την αντίδραση. Εάν έχετε ευαισθησία ή δυσανεξία σε τρόφιμα, η αντίδραση προκαλείται από το πεπτικό σύστημα.

ΑΛΛΕΡΓΙΑ

  • Συνήθως δημιουργούν άμεσες αντιδράσεις.
  • Μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.
  • Συνήθως απαιτούν ιατρική παρέμβαση.
  • Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μυρμήγκιασμα στο στόμα, εμετό, ζάλη, φτέρνισμα, φαγούρα στο δέρμα και πρήξιμο.

Οκτώ τρόφιμα ευθύνονται για το 90% των αλλεργικών τροφικών αντιδράσεων. Αυτά είναι: 

  1. γάλα
  2. αυγά
  3. ψάρια
  4. οστρακοειδή
  5. φιστίκια
  6. ξηροί καρποί
  7. σιτάρι
  8. σόγια

ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ

  • Οι αντιδράσεις χρειάζονται συχνά περισσότερο χρόνο για να εκδηλωθούν από τις αλλεργικές αντιδράσεις.
  • Δεν απειλούν τη ζωή.
  • Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, πεπτικά προβλήματα, φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, πονοκεφάλους και ημικρανίες.

Ένα τρόφιμο προκαλεί δυσανεξία στο πεπτικό σας σύστημα. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα σας δεν μπορεί να το διασπάσει σωστά ή το σώμα σας αντιδρά σε ένα τρόφιμο στο οποίο είστε ευαίσθητοι. Για παράδειγμα, η δυσανεξία στη λακτόζη είναι όταν το σώμα σας δεν μπορεί να διασπάσει τη λακτόζη, ένα σάκχαρο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μπορεί να είστε ευαίσθητοι ή δυσανεκτικοί σε ένα τρόφιμο για μερικούς λόγους. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Δεν έχετε τα σωστά ένζυμα που χρειάζεστε για να χωνέψετε μια συγκεκριμένη τροφή.
  • Αντιδράσεις σε πρόσθετα ή συντηρητικά τροφίμων, όπως θειώδη, MSG ή τεχνητές χρωστικές.
  • Φαρμακολογικοί παράγοντες, όπως ευαισθησία στην καφεΐνη ή σε άλλες χημικές ουσίες.
  • Ευαισθησία στα σάκχαρα που βρίσκονται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, όπως τα κρεμμύδια, το μπρόκολο ή τα λαχανάκια Βρυξελλών.