Εάν γνωρίζατε ότι ένας συγκεκριμένος τύπος άσκησης θα μπορούσε να ωφελήσει την καρδιά σας, να βελτιώσει την ισορροπία, να δυναμώσει τα οστά και τους μύες και να σας βοηθήσει να χάσετε ή να διατηρήσετε βάρος, δεν θα θέλατε να ξεκινήσετε; Λοιπόν, μελέτες δείχνουν ότι η ενδυνάμωση με βάρη μπορεί να προσφέρει όλα αυτά τα οφέλη και ακόμα περισσότερα για την υγεία μας.

Η προπόνηση δύναμης, επίσης γνωστή ως προπόνηση με βάρη ή αντίσταση, είναι σωματική δραστηριότητα που έχει σχεδιαστεί για τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης και της φυσικής κατάστασης, «δουλεύοντας» μια συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα ενάντια στην εξωτερική αντίσταση, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων βαρών, των μηχανών με βάρη ή του σωματικού σας βάρους, σύμφωνα με Εθνική Ακαδημία Αθλητιατρικής (NASM).

Η βασική αρχή είναι να ασκείτε αντίσταση και να υπερφορτώνετε τον μυ ώστε να χρειάζεται να προσαρμοστεί και έτσι να γίνετε πιο δυνατός, μας εξηγούν οι fitness experts.

Πώς ενισχύει την υγεία μας;

Ξεκινώντας από τα πιο σημαντικά, η ενδυνάμωση με βάρη μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.

Σύμφωνα με μετά-ανάλυση στο British Journal of Sports Medicine, αναφέρει ότι οι άνθρωποι που κάνουν προπόνηση με αντίσταση έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από εκείνους που δεν το κάνουν, ακόμα κι αν δεν κάνουν αερόβια προπόνηση.

Πιο δυνατοί

Αυτό το όφελος είναι το προφανές, αλλά μην το αμελείτε. Η μυϊκή δύναμη είναι ζωτικής σημασίας για να απολαμβάνετε μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης στην καθημερινότητά σας, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε και αρχίζουμε φυσικά να χάνουμε μυς.

Η προπόνηση ενδυνάμωσης ονομάζεται επίσης προπόνηση αντίστασης επειδή περιλαμβάνει την ενδυνάμωση και τόνωση των μυών σας μέσα από την σύσπασή τους ενάντια σε μια δύναμη αντίστασης.

Γερά οστά

Περίπου στην ηλικία των 30 αρχίζουμε να χάνουμε έως και 3 με 5% της άπαχης μυϊκής μάζας ανά δεκαετία εξαιτίας της γήρανσης, σύμφωνα με ειδικούς του Harvard.

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Bone and Mineral Research, μόλις 30 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα υψηλής έντασης προπόνηση αντίστασης αποδείχθηκε ότι βελτιώνει τη λειτουργική απόδοση, καθώς και την οστική πυκνότητα, τη δομή και τη δύναμη σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Καλύτερος έλεγχος του βάρους

Επειδή η ενδυνάμωση με βάρη ενισχύει την κατανάλωση οξυγόνου μετά την άσκηση, μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ασκούμενους να ενισχύσουν την απώλεια βάρους περισσότερο από ό,τι αν κάνατε μόνο αερόβια άσκηση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η άσκηση με αντίσταση διατηρεί τον μεταβολισμό σας ενεργό μετά την άσκηση, πολύ περισσότερο από ό,τι μετά από μια αερόβια προπόνηση.