Αυτή είναι μια πολύ συχνή ερώτηση που τίθεται ιδιαιτέρως από ανθρώπους που βρίσκονται ήδη πριν τη μεγάλη νηστεία σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους αλλά και από όσους φοβούνται ότι οι διατροφικές ιδιαιτερότητες αυτής της περιόδου μπορεί να ανεβάσουν τον δείκτη της ζυγαριάς.

Η αλήθεια είναι ότι η νηστεία εμπεριέχει κάποιους μικρούς διατροφικούς «κινδύνους» για το βάρος μας, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της. Αν δούμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια αυτές τις ιδιαιτερότητες θα διαπιστώσουμε ότι:

Διαβάστε επίσης: Βάρος vs λίπος: Τι από τα δύο χάνω;

· Η απουσία κρέατος, πουλερικών, ψαριού και γαλακτοκομικών έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της προσλαμβανόμενης πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό που δημιουργεί εύκολο κορεσμό. Αρα τα τρόφιμα που την περιέχουν μας χορταίνουν καλύτερα, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει στη νηστεία.

· Στον αντίποδα, η κατανάλωση τροφών όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα λαδερά, τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψωμί, το παξιμάδι, τα δημητριακά, που είναι τα βασικά συστατικά την νηστίσιμης διατροφής, αυξάνει κατά πολύ την πρόσληψη υδατανθράκων με αντίστοιχες αυξομειώσεις στο σάκχαρό μας και συνεχή αίσθηση πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Για αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνοντας νηστεία διαμαρτύρονται λέγοντας «πεινάω συνέχεια».

· Τη Μ. Σαρακοστή το λάδι ρέει άφθονο. Είτε ως συστατικό του φαγητού είτε πρόσθετο σε μια σαλάτα ή στο πιάτο μας, το λάδι στο νηστίσιμο μενού αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων λόγω του λίπους.

Στο γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί και η αυξημένη κατανάλωση και άλλων «κρυφών» πηγών λίπους, όπως για παράδειγμα οι ξηροί καρποί.

Ολα αυτά επιβάλλουν μια έξυπνη και σωστή διατροφική στρατηγική, με κατάλληλους συνδυασμούς γευμάτων. Ας δούμε τους σημαντικότερους από αυτούς:

1. Εντάξτε στη διατροφή σας όλες τις διαθέσιμες πηγές πρωτεΐνης. Θαλασσινά, όσπρια, μανιτάρια αποτελούν τις καλύτερες από αυτές, τις οποίες πρέπει να συνδυάζετε με όλα σας τα γεύματα.

2. Οσπρια με ρύζι. Ο συνδυασμός αυτός πέρα από χορταστικός είναι και πάρα πολύ θρεπτικός. Ενα παραδοσιακό φακόρυζο ή ρεβιθόρυζο ή οποιοδήποτε όσπριο μπορεί να συνδυαστεί με ρύζι ή πλιγούρι δημιουργούν ένα πλήρες γεύμα, με πρωτεΐνη πολύ καλής βιολογικής αξίας που μπορεί να υποκαταστήσει τη ζωική πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της νηστείας και όχι μόνο.

3. Φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα) με ξηρούς καρπούς. Αντί να καταναλώσετε σκέτο ένα φρούτο, συνδυάστε με λίγους ξηρούς καρπούς, οι οποίοι έχουν υψηλό βαθμό κορεσμού. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με αποξηραμένα φρούτα, όπως για παράδειγμα οι σταφίδες, οι οποίες μαζί με λίγα φουντούκια, αμύγδαλα ή καρύδια μπορούν να αποτελέσουν ένα ιδανικό σνακ.

4. Συνδυάστε ένα υποκατάστατο γάλακτος ή γιαουρτιού με τα κατάλληλα δημητριακά. Αν το αγαπημένο σας πρωινό ή βραδινό είναι το γάλα με τα δημητριακά και δεν θέλετε να το αποχωριστείτε συνδυάστε γάλα αμυγδάλου, καρύδας, σόγιας, ρυζιού κ.λπ. με τα κατάλληλα δημητριακά πρωινού. Αυτά θα πρέπει να είναι ολικής αλέσεως (για να σας χορτάσουν καλύτερα) και να εμπεριέχουν περισσότερα από ένα είδη δημητριακών, όπως για παράδειγμα δημητριακά πρωινού με σιτάρι και βρόμη ολικής αλέσεως, καθώς αυτά εκτός των άλλων εμπεριέχουν κάποια ποσά φυτικής πρωτεΐνης. Ακόμη, διαβάζετε την ετικέτα των τροφίμων ώστε τα δημητριακά που θα επιλέξετε να είναι χαμηλά σε λιπαρά (ιδίως κορεσμένα), ιδανικά να έχουν κάτω από 10 γραμμάρια λιπαρών στα 100 γρ. προϊόντος.

Για να πετύχει ο συνδυασμός δίαιτας και νηστείας, αρκεί να κάνετε έξυπνες διατροφικές επιλογές και τους κατάλληλους συνδυασμούς τροφίμων