Η αναπνοή συγκαταλέγεται σε εκείνα που θεωρούμε δεδομένα. Εχουμε την τάση να μην της δίνουμε πολλή σημασία καθημερινά, ακόμα και αν οι επιστήμονες έχουν τονίσει επανειλημμένα την ωφέλιμή της δράση για την ευεξία και την υγεία μας. Στο μέλλον όμως, αναμένεται να γίνει πιο δύσκολη. Συγκεκριμένα, μόλις οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξηθούν κατά τέσσερις βαθμούς Κελσίου, οι επιβλαβείς εκπομπές των φυτών και η σκόνη θα αυξηθούν επίσης έως και 14%, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας – Ρίβερσαϊντ, δυσχεραίνοντας την αναπνοή μας.

«Δεν εξετάζουμε τις ανθρώπινες εκπομπές ατμοσφαιρικής ρύπανσης γιατί μπορούμε να τις αλλάξουμε» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής Τζέιμς Γκόμεζ.

Διαβάστε επίσης: Παραγωγικότητα στα… ύψη με την τεχνική Pomodoro

«Μπορούμε να στραφούμε σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα για παράδειγμα αλλά αυτό κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αλλάξει την ατμοσφαιρική ρύπανση που μπορεί να προκύψει από άλλους παράγοντες, όπως τα φυτά ή τη σκόνη» εξηγεί.

Λεπτομέρειες για την υποβάθμιση της μελλοντικής ποιότητας του αέρα από αυτές τις φυσικές πηγές, που έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Communications Earth & Environment», αναφέρουν ότι περίπου τα δύο τρίτα της μελλοντικής ρύπανσης προβλέπεται να προέρχονται από φυτά.

Πώς συμβάλλουν τα φυτά στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Τα φυτά παράγουν χημικές ουσίες, γνωστές και ως βιογενείς πτητικές οργανικές ενώσεις. «Η μυρωδιά του γκαζόν μόλις κοπεί, η γλυκύτητα μιας ώριμης φράουλας κ.λπ., πίσω από αυτά κρύβονται οι βιογενείς πτητικές οργανικές ενώσεις και τα φυτά τις εκπέμπουν διαρκώς» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης. Από μόνες τους, δεν βλάπτουν. Ωστόσο, μόλις αντιδράσουν με το οξυγόνο, παράγουν οργανικά αερολύματα, που κατά την εισπνοή τους αυξάνουν τον κίνδυνο μιας σειράς προβλημάτων για την υγεία, όπως το βρεφικό άσθμα.

Δύο είναι οι λόγοι που τα φυτά αυξάνουν τις βιογενείς πτητικές οργανικές ενώσεις: η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και η αύξηση της θερμοκρασίας. Και τα δύο αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές, η καλλιέργεια φυτών είναι ξεκάθαρα μια θετική κίνηση για το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Μειώνουν την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, γεγονός που βοηθά στον έλεγχο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι βιογενείς πτητικές οργανικές ενώσεις που εκκρίνονται από τα φυτά στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας δεν μπορούν να σας βλάψουν.

«Το γκαζόν σας, για παράδειγμα, δεν θα παράγει αρκετές βιογενείς πτητικές οργανικές ενώσεις για να επηρεάσουν την υγεία σας» αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας. «Είναι η μεγάλης κλίμακας αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα που συμβάλλει στην αύξηση των βιογενών πτητικών ενώσεων στη βιόσφαιρα και στη συνέχεια των οργανικών αερολυμάτων».

Η σκόνη «απειλεί» την ποιότητα του αέρα και την αναπνοή

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας μελλοντικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι η σκόνη από την έρημο της Σαχάρας. «Στα μοντέλα μας, μια αύξηση των ανέμων προβλέπεται να φέρει περισσότερη σκόνη στην ατμόσφαιρα» αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιστημών για τη Γη και τον Πλανήτη, δρ Ρόμπερτ Αλεν. Καθώς το κλίμα θερμαίνεται, η αυξημένη σκόνη της Σαχάρας είναι πιθανό να φτάσει σε ολόκληρο τον κόσμο, με υψηλότερα επίπεδα σκόνης να αναμένονται στην Αφρική, στις ανατολικές ΗΠΑ και στην Καραϊβική.

Τόσο τα οργανικά αερολύματα όσο και η σκόνη, καθώς και το θαλασσινό αλάτι, ο μαύρος άνθρακας και τα θειικά, εμπίπτουν σε μια κατηγορία ατμοσφαιρικών ρύπων γνωστών ως PM2.5, επειδή έχουν διάμετρο 2,5 μικρόμετρα ή μικρότερη. Η αύξηση της ρύπανσης από PM2.5 φυσικής προέλευσης αυξήθηκε, σε αυτή τη μελέτη, σε ευθεία αναλογία με τα επίπεδα CO2 (διοξειδίου του άνθρακα).

«Οσο περισσότερο αυξήθηκε το CO2 τόσο περισσότερα PM2.5 βλέπουμε στην ατμόσφαιρα και το αντίστροφο ισχύει επίσης. Οσο μεγαλύτερη η μείωση τόσο καλύτερη γίνεται η ποιότητα του αέρα» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης. Για παράδειγμα, εάν το κλίμα θερμανθεί μόνο κατά 2 βαθμούς Κελσίου, οι ερευνητές είδαν μόνο 7% αύξηση στα PM2.5.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η δυνατότητα βελτίωσης της ποιότητας του αέρα θα εμπνεύσει ταχεία και αποφασιστική, συντονισμένη δράση για τη μείωση των εκπομπών CO2. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε οι θερμοκρασίες μπορεί να αυξηθούν κατά 4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, αν και είναι πιθανό η αύξηση να συμβεί νωρίτερα.