Δεν είναι μόνο οι αγορές θρεπτικών τροφίμων που έχουν σημασία αλλά και η σωστή τοποθέτησή τους στο ψυγείο ώστε να διατηρούμε τη φρεσκάδα και την ασφάλειά τους.

Αν και το κάθε ψυγείο βέβαια διαφέρει, υπάρχουν ορισμένες βασικές αρχές αποθήκευσης που μπορούν να αποτελέσουν έναν γενικό, καλό οδηγό. Ποιες είναι αυτές;

Τοποθετώντας τα τρόφιμα σωστά

Στην πόρτα

Διαβάστε επίσης: Αμυγδαλέλαιο: Τι μπορεί να κάνει για εμάς

Στα ράφια της πόρτας συνίσταται να αποθηκεύουμε ό,τι αντέχει στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίες λόγω του άνοιξε- κλείσε της πόρτας, όπως νερό, αναψυκτικά, χυμό, σάλτσες, σιρόπια, μπαχαρικά, γάλα καρπών, βούτυρο και όλα τα προιόντα με μεγάλη διάρκεια ζωής καθώς και τα φάρμακα.

Αποφύγετε να βάλετε στα ράφια της πόρτας:

  • Γάλα
  • Αβγά
  • Τυρί

Στο κάτω ράφι

 

Πάνω από τα συρτάρια των φρούτων και των λαχανικών, τοποθετούμε το νωπό κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι, αφού όμως πρώτα τα έχουμε αποθηκεύσει σε μπολ. Τα τρόφιμα αυτά πρέπει να είναι τυλιγμένα πολύ καλά με μεμβράνη ή να είναι κλεισμένα σε αεροστεγές δοχείο, για να μην υπάρχουν διαρροές υγρών που μπορεί να μολύνουν άλλα τρόφιμα. Επίσης, την ίδια ή την επόμενη ημέρα είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε.

Στα μεσαία και στο πάνω ράφι

 

Αυτά τα ράφια συνήθως έχουν την ιδανική θερμοκρασία για τα τρόφιμα που είναι ευαίσθητα όπως το γάλα, τα τυριά, η κρέμα γάλακτος, τα αλλαντικά, το γιαούρτι και όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα με την ένδειξη «μετά το άνοιγμα να φυλάσσονται στο ψυγείο». Δεν πρέπει να παραλείπουμε τη τοποθέτηση των γαλακτοκομικών και των αλλαντικών, μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους, σε μπολ ή σε σακουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς. Στα μεσαία ράφια τοποθετούμε επίσης το μαγειρεμένο φαγητό.

Για τα γλυκά και τα αβγά προτιμήστε το πάνω πάνω ράφι.

Στα ειδικά συρτάρια αποθήκευσης

 

Τα συρτάρια αποθήκευσης είναι σχεδιασμένα συνήθως για την αποθήκευση φρούτων και λαχανικών. Καλό θα ήταν να διαχωρίζουμε τα λαχανικά από τα φρούτα και να μην τα αποθηκεύουμε όλα μαζί. Τα φρούτα μπορούμε να τα τοποθετούμε στο συρτάρι χωρίς τη συσκευασία τους ενώ τα λαχανικά καλό θα ήταν να τα αποθηκεύουμε πρώτα σε σακούλες για να μη χάνουν την υγρασία τους. Επίσης, ένα «μυστικό» είναι να τυλίγουμε τα μυρωδικά (π.χ. μαϊντανό) σε μεμβράνη.

*Επιπλέον:

 

  • Δε βάζουμε τα τρόφιμα το ένα πάνω στο άλλο, γιατί έτσι δεν θα έχουν ομοιόμορφη ψύξη.
  • Δε βάζουμε ζεστό φαγητό στο ψυγείο (πάντα περιμένουμε πρώτα να κρυώσει).
  • Δε γεμίζουμε υπερβολικά το ψυγείο, ούτε στηρίζουμε τα τρόφιμα στην «πλάτη» του.
  • Δεν αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα για πολλή ώρα.