Το δέρμα μας αποτελεί το εξωτερικό στρώμα που μας προστατεύει από περιβαλλοντικούς, επιθετικούς παράγοντες όπως η ρύπανση, οι ακτίνες UV και τα βακτήρια. Αποτελεί όμως επίσης και ένα «παράθυρο» για την υγεία μας γι’ αυτό και είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή σε όλα τα προειδοποιητικά του μηνύματα σε κάθε φάση της ζωής μας.

Οι «τρόποι επικοινωνίας» του δέρματός μας με εμάς

Από εξανθήματα και κηλίδες μέχρι λιπαρότητα και απώλεια ελαστικότητας, όλα μπορεί να αποτελούν σήματα SOS για την κατάσταση της υγείας μας. Πιο αναλυτικά, κάποια από αυτά μπορεί να είναι:

Διαβάστε επίσης: Κουρασμένη επιδερμίδα; Χρήσιμα tips για να «σβήσετε» τα σημάδια της κόπωσης

Ξηρό δέρμα με φαγούρα

Εάν έχετε ξηρό δέρμα με φαγούρα ή ξεφλούδισμα, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι το σώμα σας είναι αφυδατωμένο.

Όταν πίνουμε πολύ λίγο νερό, το δέρμα μας γίνεται ξηρό και λιγότερο ελαστικό. Έτσι, είναι και πιο επιρρεπές σε ρυτίδες και λεπτές γραμμές. Ωστόσο, η χρόνια ή επίμονη ξηροδερμία μπορεί επίσης να υποδηλώνει κάτι ακόμη πιο σοβαρό, όπως διαβήτη, υποθυρεοειδισμό, υποσιτισμό, νεφρική ανεπάρκεια, δερματίτιδα, ψωρίαση ή αλλεργίες.

Ξεσπάσματα ακμής

Η ακμή είναι μια κοινή δερματική πάθηση που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών και μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι η ακμή είναι απλώς φραγμένοι πόροι, ένα ξαφνικό ξέσπασμα μπορεί να μαρτυρά άγχος, γαστρεντερικές ανισορροπίες, τροφικά αλλεργιογόνα ή μια υποκείμενη ορμονική ανωμαλία, όπως το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) στις γυναίκες.

Εάν έχετε δέρμα με τάση ακμής, αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και γαλακτοκομικά και αντ’ αυτού ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Για να διατηρήσετε το δέρμα σας καθαρό, αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας και πλένετέ το δύο φορές την ημέρα με ένα απαλό καθαριστικό.

Εξανθήματα και κνίδωση

Εάν παρατηρήσετε κόκκινα, κνησμώδη και φλεγμονώδη «μπαλώματα» στο δέρμα σας, αυτό μπορεί να είναι σημάδι αλλεργικής αντίδρασης. Οι αλλεργίες μπορεί να προκληθούν από τρόφιμα, φάρμακα ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Εάν έχετε εξάνθημα ή κνίδωση, αυτά συνήθως αντιμετωπίζονται με τοπική θεραπεία. Ωστόσο, αυτά μπορεί να αποτελούν σημάδια πολλών ιατρικών ή αυτοάνοσων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων θυρεοειδικών ή χρόνιων λοιμώξεων, ηπατικών παθήσεων ή λύκου.

Εάν το εξάνθημά σας δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία και επηρεάζει περισσότερα από το δέρμα σας – για παράδειγμα, εάν έχετε και πόνους στις αρθρώσεις ή πυρετό – τότε το εξάνθημά σας μπορεί να σας δείχνει πως κάτι δεν πάει καλά εσωτερικά. αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι κάτι δεν πάει καλά εσωτερικά.

Κιτρίνισμα του δέρματος

Το κιτρίνισμα του δέρματος μπορεί να είναι σημάδι ίκτερου, που είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν το ήπαρ δεν λειτουργεί σωστά. Ο ίκτερος μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως ηπατική νόσο, ηπατίτιδα και κατάχρηση αλκοόλ.

Εάν παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας έχει μια κίτρινη απόχρωση, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια, καθώς θα μπορούσε να υποδηλώνει μια υποκείμενη χρόνια ασθένεια.

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια είναι μια κοινή… αισθητική ανησυχία αλλά μπορεί να υποδηλώνει και: αλλεργίες, έλλειψη ύπνου, αφυδάτωση.

Εάν δεν κοιμάστε αρκετά, προσπαθήστε να τηρείτε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου (7 με 9 ώρες κάθε βράδυ) και αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ πριν τον ύπνο. Η κατανάλωση περισσότερου νερού και η χρήση κρέμας ματιών μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης των μαύρων κύκλων.

Καρκίνωμα δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου και μπορεί να προκληθεί από τις βλαβερές ακτίνες UV που εκπέμπονται από τον ήλιο. Εάν το χρώμα, το σχήμα ή το μέγεθος μια ελιάς ή φακίδας αλλάξει ή εάν μια πληγή δεν επουλώνεται, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν δερματολόγο. Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου είναι ζωτικής σημασίας για αύξηση των πιθανοτήτων επιτυχούς έκβασης της θεραπείας.

*Μην αμελείτε ποτέ

Τις δερματολογικές σας εξετάσεις μια φορά το χρόνο και τα απαραίτητα check up. Τέλος, σε κάθε περίπτωση, απευθυνθείτε στο γιατρό σας και μην προσπαθήσετε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την υγεία σας και φυσικά ποτέ μην μπείτε στη διαδικασία οποιασδήποτε θεραπείας. Είναι σημαντικό να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς για να προστατεύουμε σωστά και αποτελεσματικά το πιο πολύτιμο αγαθό μας.