Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή. Σχεδόν το 60% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. Δεν είναι μόνο θεμελιώδες για την οικοδόμηση των κυττάρων, αλλά είναι επίσης κρίσιμο για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, την υγιή πέψη και την ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Όταν το σώμα σας δεν λαμβάνει τα υγρά που χρειάζεται, μπορεί να προκληθεί αφυδάτωση, κάτι που μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές.

Τα ήπια συμπτώματα αφυδάτωσης περιλαμβάνουν συνήθως ξηρό δέρμα, ξηροστομία, αραιές επισκέψεις στην τουαλέτα, αίσθημα κόπωσης και ζάλη. Ωστόσο, σοβαρές επιπλοκές της πιο ακραίας αφυδάτωσης μπορεί να περιλαμβάνουν σύγχυση, λιποθυμία και γρήγορη αναπνοή παράλληλα με αυξημένο καρδιακό παλμό.

Διαβάστε επίσης: Πρωινό ξύπνημα με… πονοκέφαλο; Να τι μπορεί να φταίει

Η πρόληψη της αφυδάτωσης είναι πολύ σημαντική για να διασφαλίσετε ότι το σώμα σας λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Ενώ το να πίνετε νερό είναι σημαντικό μέρος της εξίσωσης, δεν είναι το μοναδικό κομμάτι του παζλ.

4 λόγοι που παθαίνετε αφυδάτωση

Μερικοί ακόμη λόγοι που μπορεί να συμβαίνει, περιλαμβάνουν:

1. Το πρόγραμμα ύπνου σας

Είτε κοιμάστε για έξι έως δέκα ώρες κάθε βράδυ, τόσο οι πολλές όσο και οι λίγες ώρες ύπνου μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση.

Σε μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep αναφέρεται ότι από τους ενήλικες από την Κίνα και την Αμερική που μελέτησαν, εκείνοι που κοιμόντουσαν 6 ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπαρκούς ενυδάτωσης από εκείνους που κοιμόντουσαν 8 ώρες.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν κοιμόμαστε για πολλές ώρες κάθε βράδυ. Χάνουμε υγρά μέσω του δέρματος και του αναπνευστικού μας συστήματος όλη την ώρα, ακόμα και όταν είμαστε σε ηρεμία. Οι πολλές ώρες ύπνου σημαίνει απλώς περισσότερες ώρες απώλειας υγρών χωρίς αναπλήρωση, αφήνοντας το σώμα αφυδατωμένο.

2. Πετάξατε με αεροπλάνο

Τα ταξίδια μπορεί να διαταράξουν διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης και της ενυδάτωσης. Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, οι καμπίνες των αεροπλάνων είναι ελεγχόμενα περιβάλλοντα με πολύ χαμηλότερη υγρασία από τον τυπικό αέρα.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα υγρών και ενυδάτωσης, αφήνοντάς σας αφυδατωμένους μετά την πτήση σας. Αν και μπορεί να μην μπορείτε να αποφύγετε τις πτήσεις, οι ειδικοί συνιστούν να ταξιδεύετε έξυπνα και να προσπαθείτε να ενυδατωθείτε πριν από την πτήση σας, ενώ συνεχίζετε να το κάνετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

3. Υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης

Οι ειδικοί συνιστούν να περιορίσετε την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης, καθώς η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει πολλούς τομείς της υγείας, περιλαμβανομένης της ενυδάτωσης. Ροφήματα με πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, μιας και τα ροφήματα είναι σε υγρή μορφή, αλλά η υπερβολική πρόσληψη επεξεργασμένης ζάχαρης μπορεί να κάνει τα κύτταρα να αποβάλλουν το νερό για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε συχνοουρία και αφυδάτωση.

4. Κατανάλωση αλκοόλ

Είτε το ακούτε για πρώτη φορά είτε όχι, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, «ειδικά αν δεν το καταναλώνετε με φαγητό ή με νερό» αναφέρουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychopharmacology, το αλκοόλ μπορεί να καταστείλει την ορμόνη βαζοπρεσίνη (αντιδιουρητική ορμόνη), η οποία δρα συγκρατώντας το νερό στο σώμα. Όταν συμβαίνει αυτό, η πιθανότητα αφυδάτωσης αυξάνεται.