Ο ιερός βασιλικός είναι εγγενής στην Ινδία και χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική της Αγιουρβέδα ενώ η σύγχρονη επιστήμη έχει αρχίσει να αποκαλύπτει τα πολλαπλά του οφέλη, κάνοντάς το σταδιακά να κερδίζει σε δημοτικότητα ως μια φυσική, συμπληρωματική θεραπεία σε όλο τον κόσμο.

Οι θεραπευτικές του ιδιότητες αποδίδονται κυρίως στο πλούσιο φυτοχημικό του περιεχόμενο, το οποίο περιλαμβάνει αιθέρια έλαια, φλαβονοειδή και τανίνες. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη C, ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Επιπλέον, το τουλσί περιέχει μια ποικιλία αντιοξειδωτικών, όπως η ευγενόλη, το ροσμαρινικό οξύ και η απιγενίνη, τα οποία βοηθούν στην προστασία από την κυτταρική βλάβη και το οξειδωτικό στρες.

Ας δούμε αναλυτικά πώς προάγει τη συνολική υγεία και ευεξία.

Διαβάστε επίσης: Καρδιολογικές παθήσεις: Ενας καρδιολόγος εξηγεί γιατί η μουσική «θεραπεύει»

Ιερός βασιλικός: Τα οφέλη του για την υγεία

Το τουλσί:

Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Πώς; Λόγω των ισχυρών συστατικών του που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και ασθένειες. Πιστεύεται επίσης ότι ενισχύει την παραγωγή ανοσοκυττάρων τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στην καταπολέμηση των παθογόνων.

Μπορεί να μειώσει το στρες 

Ο ιερός βασιλικός θεωρείται προσαρμογόνο στην Αγιουρβέδα, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά το σώμα να προσαρμοστεί στο στρες και προάγει τη συνολική ευεξία. Πιστεύεται ότι μειώνει το άγχος εξισορροπώντας τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα και προάγοντας τη χαλάρωση.

Υποστηρίζει την αναπνευστική υγεία

Το τουλσί έχει γνωστές αντιφλεγμονώδεις και αποχρεμπτικές ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και της βλέννας στο αναπνευστικό σύστημα. Πιστεύεται επίσης ότι βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άσθματος, της βρογχίτιδας και άλλων αναπνευστικών διαταραχών.

Μπορεί να βελτιώσει την πέψη

Αυτό συμβαίνει επειδή διεγείρει τα πεπτικά ένζυμα. Έτσι μπορεί να συνεισφέρει στη θεραπεία πεπτικών διαταραχών όπως φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.

Προωθεί το υγιές δέρμα

Τα αντιοξειδωτικά του ιερού βασιλικού βοηθούν στην προστασία από την κυτταρική βλάβη και το οξειδωτικό στρες. Πιστεύεται επίσης ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της ακμής, του εκζέματος και άλλων δερματικών διαταραχών.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε- καταναλώσετε

Ως τσάι

Απλώς βάζετε μερικά φύλλα τουλσί σε ζεστό νερό για 5-10 λεπτά και τα σουρώνετε. Μπορείτε να προσθέσετε μέλι ή λεμόνι για extra γεύση.

Μέσα στο νερό

Προσθέστε μερικά φύλλα στο μπουκάλι του νερού σας για ένα δροσιστικό και υγιεινό ρόφημα. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να αποκομίζετε τα οφέλη του όλη την ημέρα.

Ως σάλτσα

Φτιάξτε μια νόστιμη και θρεπτική σάλτσα πέστο για ζυμαρικά ανακατεύοντας τα φύλλα του βασιλικού, σκόρδο, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς. Εναλλακτικά, αυτό το μείγμα μπορείτε να το προσθέσετε ως γέμιση σε σάντουιτς.

Τουλσί σε σούπες και μαγειρευτά

Προσθέστε φύλλα ιερού βασιλικού στις αγαπημένες σας σούπες και μαγειρευτά για πρόσθετη γεύση και θρεπτική αξία. Συνδυάζεται συνήθως με σούπες με βάση την ντομάτα, με τις φακές και με μαγειρευτά λαχανικά.

Έλαιο τουλσί

Χρησιμοποιήστε το τουλσί ως λάδι για μασάζ ή στην αρωματοθεραπεία για χαλάρωση και μείωση του στρες. Απλώς ανακατέψτε μερικές σταγόνες από αυτό το λάδι με έλαιο καρύδας ή αμυγδάλου, και εφαρμόστε το στο δέρμα.