Κουραστήκατε να αισθάνεστε κουρασμένοι; Αν αναρωτιέστε, που οφείλεται το διαρκές και έντονο αίσθημα κόπωσης, ίσως έχει έρθει η στιγμή να παρατηρήσετε την καθημερινότητά σας. Ενώ η «πεσμένη» ενέργεια μπορεί να συνδέεται με μια πάθηση υγείας, μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα ορισμένων συνηθειών.

#1 Ενέργεια VS καφεΐνης

Ενώ μπορεί να βασιστείτε στο πρωινό σας καφέ για να σας δώσει αυτό το πολύτιμο ενεργειακό boost, ο καφές μπορεί επίσης να «κλέβει» την ενέργειά σας μέσα στη μέρα. Λίγη καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει την απόδοση, αλλά σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να έχει το αντίστροφο αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης: Χρόνιες παθήσεις: Γιατί δεν τις μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους μας;

Αυτό διότι η καφεΐνη αυξάνει την ορμόνη του στρες, γνωστή και ως κορτιζόλη, και σε υψηλά επίπεδα μπορεί να σας κάνει αρχικά να νιώθετε γεμάτοι ενέργεια αλλά μετά από λίγο σας αφήνει πιο κουρασμένους από πριν.

#2 Μεγάλο screen time

Πράγματι, οι οθόνες μας κουράζουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο κοιτάζοντας μια οθόνη, κάτι που μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των ματιών, πονοκεφάλους και ένα γενικότερο αίσθημα κόπωσης.

Και το μπλε φως μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου σας, προσθέτουν οι ειδικοί. Το μπλε φως καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης στο σώμα, μιας ορμόνης που επηρεάζει τους κιρκάδιους ρυθμούς και μπορεί με την σειρά της να διαταράξει το πρόγραμμα του ύπνου σας.

#3 Δεν πίνετε αρκετό νερό

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η αφυδάτωση μπορεί να είναι ο λόγος πίσω από την «πεσμένη» ενέργεια. Εάν θέλετε να αποδίδετε τα μέγιστα στην καθημερινότητά σας, οι ειδικοί προτείνουν να διατηρείτε την ενυδάτωσή σας σε καλά επίπεδα.

Ενώ οι ανάγκες κάθε ατόμου μπορεί να διαφέρουν, αφήστε την δίψα σας να σας καθοδηγήσει και προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό.

#4 Τρώτε πολλές επεξεργασμένες τροφές

Τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν απλούς υδατάνθρακες, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν τις απότομες διακυμάνσεις των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα η ενέργεια σας να μην διαρκεί καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και απλών υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική ομίχλη και κόπωση. Επίσης, πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως οι σούπες σε κονσέρβες, έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, κάτι που μπορεί να σας κάνει να διψάτε εάν δεν ενυδατώνεστε επαρκώς.

Επιπλέον, το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν αποτελούν την βέλτιστη, δυναμωτική τροφή.

#5 Έχετε στρες

Όταν αισθάνεστε άγχος, ένταση ή βιώνετε στρες στην καθημερινότητά σας, η αδρεναλίνη, η κορτιζόλη και η νορεπινεφρίνη απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτό συμβαίνει επειδή το άγχος ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα γνωστό ως σύστημα «πάλης ή φυγής». Αν είστε υπερβολικά αγχωμένοι, είναι σαν να είστε σε μια συνεχή κατάσταση προετοιμασίας για να τρέξετε ή να παλέψετε, ένταση άκρως εξαντλητική.

Οι άνθρωποι που είναι αγχωμένοι μπορεί να εμφανίσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, μυϊκή κόπωση και πονοκεφάλους και όσο περισσότερο συνεχίζεται το άγχος, τόσο περισσότερο εξαντλούνται οι πόροι του σώματος, αναφέρουν οι ειδικοί.