Οι πατάτες τηγανητές αποτελούν τροφή παρηγοριάς για πολλούς. Όμως τα τηγανητά τρόφιμα είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες επιπτώσεις στην υγεία.

Νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση τηγανητών τροφών μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην ψυχική μας υγεία.

Μια ερευνητική ομάδα στο Hangzhou της Κίνας διαπίστωσε ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφών, ιδίως οι τηγανητές πατάτες, συνδέεται με 12% υψηλότερο κίνδυνο άγχους και 7% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σχέση με άτομα που δεν κατανάλωναν τηγανητά τρόφιμα.

Διαβάστε επίσης: Κόπωση: Η απροσδόκητη συνήθεια που σας κάνει κουρασμένους την επόμενη μέρα

Η σύνδεση ήταν πιο έντονη μεταξύ των νεαρών ανδρών και των νεότερων καταναλωτών.

Η νέα έρευνα

Η μελέτη αξιολόγησε 140.728 άτομα σε διάστημα 11,3 ετών.

Αφού εξαιρέθηκαν οι συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη μέσα στα δύο πρώτα χρόνια, βρέθηκαν συνολικά 8.294 περιπτώσεις άγχους και 12.735 περιπτώσεις κατάθλιψης σε όσους κατανάλωναν τηγανητά φαγητά.

Ενώ ειδικά οι τηγανητές πατάτες βρέθηκε να έχουν 2% αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης σε σχέση με το τηγανητό λευκό κρέας. Η μελέτη είχε επίσης διαπιστώσει ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τακτικά πάνω από μία μερίδα τηγανητού φαγητού ήταν νεότεροι άνδρες.

«Η ανθρώπινη συνιστώσα αυτής της μελέτης μπορεί να υποδεικνύει αυτό ακριβώς που ισχυρίζεται: ότι η υψηλότερη πρόσληψη τηγανητού φαγητού αυξάνει τον κίνδυνο άγχους/κατάθλιψης», λένε οι επιστήμονες.

«Ωστόσο, η αιτιώδης οδός θα μπορούσε εξίσου εύκολα να πάει και προς την αντίθετη κατεύθυνση: οι άνθρωποι με άγχος/κατάθλιψη στρέφονται με αυξανόμενη συχνότητα στο φαγητό παρηγοριάς για κάποια επίφαση ανακούφισης», αναφέρουν.

Όσοι έχουν υποκείμενα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης θα μπορούσαν να στραφούν σε τρόφιμα παρηγοριάς ως έναν τρόπο αυτοθεραπείας.

Το ανθυγιεινό φαγητό και η κακή διατροφή μπορούν να μειώσουν τη διάθεση και να προχωρήσουν μια κατάσταση ψυχικής υγείας, όπως διαπιστώθηκε σε προηγούμενη μελέτη που αναφέρεται μέσα σε αυτή τη νέα.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το ακρυλαμίδιο, μια χημική ουσία που σχηματίζεται κατά τη διαδικασία του τηγανίσματος, ιδίως στις τηγανητές πατάτες, ευθύνεται για τον υψηλότερο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχει λόγος πανικού για τις δυσμενείς επιπτώσεις των τηγανητών τροφίμων. Αλλά η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η μείωση της κατανάλωσης τηγανητών τροφών μπορεί να είναι χρήσιμη για την ψυχική υγεία. Η έλλειψη ποικιλίας στα τρόφιμα έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τη συνολική ευεξία.