Το σπανάκι ανήκει στα «superfoods» χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε λουτεΐνη, ένα αντιοξειδωτικό, που σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της φλεγμονής στο σώμα. Πολλοί επιλέγουν να το συμπεριλαμβάνουν στην διατροφή τους, ενσωματώνοντάς το σε smoothies, όμως θέλει προσοχή, μιας και νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, αποκαλύπτει ότι ένα συστατικό μπορεί να μειώσει την αντιοξειδωτική του δράση.

Δεδομένου ότι ο οργανισμός δεν παράγει φυσικά λουτεΐνη, βασιζόμαστε στην τροφή για την πρόσληψή της. Μια ομάδα ερευνητών από την Σουηδία θέλησε να διερευνήσει πώς μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε την πρόσληψη λουτεΐνης από το σπανάκι.

Διαβάστε επίσης: Matcha: Μπλε vs πράσινο – Ποιο είναι καλύτερο;

Εξέτασαν τις επιδράσεις πολλών διαφορετικών τροφών στην απελευθέρωση λουτεΐνης στα smoothies, δοκιμάζοντας τόσο γαλακτοκομικά όσο και μη γαλακτοκομικά γάλατα.

Τι προσέχουμε στα smoothies με σπανάκι

«Είδαμε ότι μόνο 4 από τα 14 τρόφιμα που εξετάστηκαν αύξησαν την απελευθέρωση λουτεΐνης από το σπανάκι σε σύγκριση με το νερό. Το αγελαδινό γάλα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά καθώς και το γάλα καρύδας βελτίωσαν την απελευθέρωση λουτεΐνης.

Το γιαούρτι, ωστόσο, το οποίο θεωρείται συγκρίσιμο με το αγελαδινό γάλα και χρησιμοποιείται συχνά δεν έδειξε ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα» αναφέρει η δρ Rosanna Chung, η επικεφαλής της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Υγείας, Ιατρικής και Επιστημών Φροντίδας στο Πανεπιστήμιο Linköping.

Το γιαούρτι μπορεί να είχε διαφορετικά αποτελέσματα από το γάλα λόγω της διαδικασίας ζύμωσης. Επιπλέον, τα φυτικά γάλατα, τα οποία είναι συνήθως από ξηρούς καρπούς, βρώμη ή και όσπρια είχαν παρόμοιο αποτέλεσμα.

«Τα φυτικά γάλατα χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά στα smoothies. Είδαμε ότι το γάλα σόγιας ήταν στην πραγματικότητα λιγότερο αποτελεσματικό από το νερό όσον αφορά την απελευθέρωση της λουτεΐνης από το σπανάκι. Με άλλα λόγια, το γάλα σόγιας είχε αρνητική επίδραση στην απελευθέρωση λουτεΐνης στη μελέτη μας», λέει ο Jan Neelissen, διδακτορικός φοιτητής και ένας από τους ερευνητές της μελέτης.

Οι ερευνητές τόνισαν επίσης ότι ανεξάρτητα από το ρόφημα που θα χρησιμοποιήσετε ως βάση, είναι σημαντικό να πίνετε smoothies αμέσως μετά την παρασκευή τους, επειδή η λουτεΐνη διασπάται γρήγορα.

Αναφέρουν επίσης ότι στην έρευνά τους εξέτασαν πόση λουτεΐνη θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη για απορρόφηση, όχι πόση απορροφάται πραγματικά από τον οργανισμό, που θα αποτελέσει στόχος επόμενης μελέτης.