Το μπλε matcha είναι η τελευταία τάση που έχει κατακτήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το hashtag #bluematcha να έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 40 εκατομμύρια προβολές μόνο στο TikTok.

Αν δεν έχετε συναντήσει ακόμη το εντυπωσιακό μπλε ρόφημα στο feed σας είναι θέμα χρόνου. Το μπλε matcha έχει ήδη εμφανιστεί σε δημοφιλή βίντεο σχετικά με smoothies, τσάι, ακόμα και σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος.

Γιατί λοιπόν οι άνθρωποι είναι τόσο ενθουσιασμένοι με αυτό; Το μπλε τσάι matcha έχει πραγματικά οφέλη για την υγεία ή τη διατροφή ή απλά φαίνεται όμορφο;

Διαβάστε επίσης: Διαβήτης τύπου 2: Ένα ζαχαρούχο ρόφημα την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου

Εδώ θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μπλε matcha και αν αξίζει να το δοκιμάσετε.

Τι είναι το μπλε matcha;

Το όνομα αυτού του συστατικού που έχει γίνει ανάρπαστο είναι μόνο κατά το ήμισυ σωστό. Eίναι μπλε, αλλά δεν έχει καμία σχέση με το παραδοσιακό matcha, που παρασκευάζεται από ολόκληρα φύλλα πράσινου τσαγιού, τα οποία αλέθονται λεπτότατα για να φτιάξουν μια φωτεινή πράσινη σκόνη που μπορεί να αναμιχθεί με νερό και να καταναλωθεί.

Αυτό που ο κόσμος αποκαλεί μπλε matcha προέρχεται από τα λαμπερά γαλαζωπά μοβ πέταλα του λουλουδιού του μπιζελιού πεταλούδας (Clitoria mariana L.), ενός φυτού της οικογένειας των μπιζελιών, σύμφωνα με τη Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ. Όπως και το matcha, η σκόνη του λουλουδιού αναμιγνύεται με ζεστό νερό, εξ ου και το όνομα. 

Πριν το μπλε μάτσα γίνει δημοφιλές, η σκόνη μπιζελιού πεταλούδας, ήταν περισσότερο γνωστή ως φυσική χρωστική ουσία για τρόφιμα. Όπως και άλλα φυσικά μπλε και μοβ τρόφιμα, όπως τα βατόμουρα, παίρνει το χρώμα του από φυτικές ενώσεις γνωστές ως ανθοκυανίνες.

Η σκόνη μπιζελιού πεταλούδας έχει ένα ακόμη αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό που την καθιστά αγαπημένη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Με την παρουσία οξέων, αλλάζει χρώμα, σύμφωνα το Frontiers in Plant Science.

Οι ανθοκυανίνες είναι πολύ ευαίσθητες στην οξύτητα ενός υγρού. Έτσι, ενώ τα αποξηραμένα πέταλα του λουλουδιού έχουν βαθύ μπλε χρώμα, όταν προστεθούν, ας πούμε, σε χυμό λεμονιού, το χρώμα θα αλλάξει από μπλε σε κόκκινο, βιολετί ή πράσινο.

Μπλε vs. παραδοσιακό πράσινο matcha

Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι το μπλε matcha είναι μια σκόνη matcha με μπλε απόχρωση, οι δύο ουσίες προέρχονται από εντελώς διαφορετικά φυτά. Το παραδοσιακό πράσινο προέρχεται από λεπτοαλεσμένα φύλλα πράσινου τσαγιού που συλλέγονται από το φυτό Camellia sinensis. Το ίδιο που μας δίνει το μαύρο, το λευκό και το πράσινο τσάι.

Το μπλε παρασκευάζεται από τα πέταλα του φυτού butterfly pea (Clitoria mariana L.). Ενώ και τα δύο είναι σκόνες με έντονο χρώμα που διαλύονται σε ζεστό νερό για να φτιάξουν ένα πολύχρωμο ρόφημα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές που τα διαχωρίζουν.

Η μία είναι ότι το μπλε είναι φυσικά απαλλαγμένο από καφεΐνη, ενώ το πράσινο όχι. Επιπλέον, το παραδοσιακό αντλεί πολλά από τα οφέλη του για την υγεία από μια κατηγορία αντιοξειδωτικών ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες. Ενώ τα κύρια αντιοξειδωτικά του μπλε είναι φυτικές χρωστικές που ονομάζονται ανθοκυανίνες.

Τι οφέλη για την υγεία έχει το μπλε matcha;

Το μπλε έχει μελετηθεί λιγότερο εκτενώς από το παραδοσιακό είδος. Αλλά η έρευνα που έχει γίνει είναι πολλά υποσχόμενη.

Στο Frontiers in Plant Science συζητήθηκαν διάφορες μελέτες σε ζώα, οι οποίες παρουσιάζουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το εκχύλισμα από άνθη μπιζελιού πεταλούδας έχει αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές, αντιδιαβητικές, αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και επουλωτικές ιδιότητες.

Μια μελέτη σε τρωκτικά στα οποία προκλήθηκε υψηλή αρτηριακή πίεση διαπίστωσε ότι η τακτική από του στόματος λήψη εκχυλίσματος μπιζελιού πεταλούδας ανακούφιζε την κατάσταση αυτή, σύμφωνα με το περιοδικό Antioxidants.

Μια εργαστηριακή μελέτη σε ανθρώπινα κύτταρα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα από άνθη μπιζελιού πεταλούδας ανέστειλε την ανάπτυξη των λιποκυττάρων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Molecules.

Και μια μικρή μελέτη σε 15 άνδρες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός ροφήματος που περιείχε εκχύλισμα από άνθη μπιζελιού πεταλούδας και σακχαρόζη οδήγησε σε βελτίωση της κατάστασης γλυκόζης, ινσουλίνης και αντιοξειδωτικών.

Αν και απαιτούνται πιο αυστηρές έρευνες για να διαπιστωθεί αν η σκόνη μπιζελιού πεταλούδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της ανθρώπινης υγείας, είναι μια σαφής πηγή αντιοξειδωτικών και υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Οι ανθοκυανίνες που βρίσκονται στο μπλε matcha είναι εν μέρει ο λόγος για τον οποίο αυτό το τσάι έχει γίνει τόσο δημοφιλές με τόσες πολλές πιθανές φαρμακευτικές ιδιότητες. 

Τι οφέλη έχουν οι ανθοκυανίνες για την υγεία;

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Pharmaceuticals η καθημερινή πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε ανθοκυανίνες έχει συσχετιστεί με τα ακόλουθα οφέλη για την υγεία:

  • Διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας 
  • Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου
  • Χαμηλότερος κίνδυνος διαβήτη και παχυσαρκίας
  • Μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων
  • Καλύτερη υγεία των ματιών και μικρότερος κίνδυνος εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας

Αυτά τα οφέλη πιθανόν να οφείλονται στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των ανθοκυανινών και άλλων ουσιών που βρίσκονται στο λουλούδι του μπιζελιού πεταλούδας, το οποίο πιστεύεται ότι ενδεχομένως βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και στην προστασία των κυττάρων από βλάβες, αναφέρει το University of Florida IFAS Extension.