Μπορεί να μην εκφράζετε αρκετή ευγνωμοσύνη για το συκώτι σας (ή ακόμα και να μην το σκέφτεστε), αλλά αυτό εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για εσάς. Είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για κάθε τοξίνη που μπορεί να προσπαθήσει να μπει στον οργανισμό μας.

Είναι ένα πολύ εντυπωσιακό όργανο. Γνωρίζατε ότι το συκώτι σας μπορεί να επανέλθει σε φυσιολογικό μέγεθος ακόμη και όταν έχει αφαιρεθεί έως και το 90% από αυτό;

Το συκώτι είναι υπεύθυνο για εκατοντάδες λειτουργίες που συντηρούν τη ζωή, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να το φροντίζετε. Σαν γενικό κανόνα, σκεφτείτε ότι οι τροφές που θεωρείτε καλές για την καρδιά σας είναι επίσης καλές για το συκώτι σας.

Διαβάστε επίσης: Συκώτι: Οι περιπτώσεις ηπατικής νόσου αυξάνονται – Πώς θα την προλάβετε;

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, υγιεινά λιπαρά και ορισμένα αντιοξειδωτικά υποστηρίζουν τη βέλτιστη λειτουργία του ήπατος. Ενώ ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα έχει ο συνδυασμός αυτών των συστατικών.

1. Καφές

Η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με βελτίωση των ηπατικών ενζύμων, ειδικά σε άτομα με κίνδυνο για ηπατική νόσο. Τα άτομα με προϋπάρχουσα ηπατική νόσο έχουν παρουσιάσει βελτιώσεις στα ποσοστά εμφάνισης ίνωσης και κίρρωσης, καρκίνου του ήπατος και συνολικής θνησιμότητας, με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως ποια ακριβώς συστατικά του καφέ προσδίδουν το όφελος, καθώς υπάρχουν πολλές ενώσεις στον καφέ. Αλλά πιστεύεται ότι είναι ο συνδυασμός. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν παρέχει το ίδιο όφελος με τον κανονικό καφέ.

2. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί δεν ωφελούν μόνο την καρδιά σας. Περιέχουν υγιεινά λιπαρά και αντιοξειδωτικά και έχουν συσχετιστεί με μικρότερο επιπολασμό της λιπώδους νόσου του ήπατος.

3. Ελαιόλαδο

Ένα από τα βασικά τρόφιμα της Μεσογειακής Διατροφής, το ελαιόλαδο, μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του ήπατός σας. Είναι μια καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών – ένα υγιές λίπος που βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Το ελαιόλαδο περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά που έχει βρεθεί ότι προστατεύουν από τη φλεγμονή του ήπατος. Επιπλέον, η ευελιξία του το καθιστά γρήγορο και εύκολο να προστεθεί σε οποιαδήποτε δίαιτα.

4. Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι μια καλή τροφή για να δείξετε στο συκώτι σας λίγη αγάπη, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά. Σε μια μελέτη του 2020, οι ενήλικες που έτρωγαν μανιτάρια τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν 24% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου από εκείνους που τα έτρωγαν σπάνια.

5. Γιαούρτι

Η υψηλή χοληστερόλη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη φλεγμονή στο συκώτι. Αλλά το γιαούρτι θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από τη βλάβη του ήπατος, χάρη στα προβιοτικά που βοηθούν στη διάσπαση της LDL («κακής») χοληστερόλης.

Σε μια μελέτη του 2019, διαπιστώθηκε ότι το προβιοτικό γιαούρτι μείωσε σημαντικά τη συνολική και την LDL χοληστερόλη σε ενήλικες με ήπια έως μέτρια υψηλή χοληστερόλη. 

6. Νερό

Το νερό δεν είναι το πιο συναρπαστικό ποτό αλλά βοηθάει να λειτουργεί ομαλά το σύστημα φιλτραρίσματος του σώματός σας. Σε μια μεγάλη μελέτη του 2021, οι άνδρες που έπιναν τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό καθημερινά είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος σε σχέση με τους άνδρες που δεν έπιναν τόσο νερό.