Η άσκηση, σε οποιαδήποτε μορφή και για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, απλά κάνει τη ζωή καλύτερη. Τα σωματικά οφέλη της κίνησης, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης, ο μειωμένος κίνδυνος διαβήτη και καρκίνου και η υγεία μεγαλώνοντας είναι γνωστά.

Τώρα οι επιστήμονες αρχίζουν να καταλαβαίνουν περισσότερα και για τα οφέλη στην ψυχική υγεία. Ένα από τα ερευνητικά προγράμματα υγείας της τελευταίας δεκαετίας περίπου εξέτασε το πώς ακριβώς η άσκηση μας κάνει να αισθανόμαστε καλά.

Η έρευνα δείχνει ότι φαίνεται να υπάρχει ένας σαφής επιστημονικός λόγος, τον οποίο μπορούμε να δούμε σε κυτταρικό επίπεδο. Όταν οι μύες συσπώνται, εκκρίνουν χημικές ουσίες στην κυκλοφορία του αίματος. Η άσκηση απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη, η νοραδρεναλίνη και η σεροτονίνη που έχουν θετικό αντίκτυπο στον εγκέφαλό μας.

Διαβάστε επίσης: Στρες και ορμόνες: 3 φυσικοί τρόποι να επαναφέρετε την ισορροπία

Η άσκηση απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη, η νοραδρεναλίνη και η σεροτονίνη που έχουν θετικό αντίκτυπο στον εγκέφαλό μας. Μεταξύ αυτών των χημικών ουσιών είναι οι μυοκίνες, οι οποίες έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία ως «μόρια ελπίδας».

Για ποιες λειτουργίες στο σώμα και τον εγκέφαλό μας είναι υπεύθυνες οι μυοκίνες;

Η λεπτομέρεια των μυοκινών και των υποκείμενων κυτταρικών μηχανισμών είναι πολύπλοκη. Αυτές οι μικρές πρωτεΐνες ταξιδεύουν στον εγκέφαλο, διασχίζουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και δρουν ως αντικαταθλιπτικά.

Το κάνουν αυτό βελτιώνοντας τη διάθεσή μας, την ικανότητά μας να μαθαίνουμε, την ικανότητά μας για κινητική δραστηριότητα και προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης.

Είναι επίσης υπεύθυνες για τη βελτίωση του μεταβολισμού, τη μείωση της φλεγμονής και την αύξηση της μυϊκής δύναμης. Αυτό έχει οδηγήσει γιατρούς να «συνταγογραφούν» περισσότερο χρόνο στην ύπαιθρο, καθημερινούς περίπατους και σωματική δραστηριότητα.

Άσκηση και ψυχική υγεία σε νέους και παιδιά

Οι δεσμοί μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και ψυχικής υγείας ισχύουν σε μεγάλο βαθμό και για τα παιδιά και τους νέους. Μια μεγάλη μελέτη από τη Νορβηγία έδειξε ότι οι σωματικά δραστήριοι έφηβοι που αθλούνταν σε εφηβικά αθλήματα είχαν υψηλότερη αυτοεκτίμηση και ικανοποίηση από τη ζωή, ιδίως για τα κορίτσια της ανώτερης λυκείου.

Αυτό ίσχυε και για τους φοιτητές πανεπιστημίου, όπου διαπιστώθηκε σαφής συσχέτιση μεταξύ της αδράνειας και της κακής ψυχικής υγείας. Όμως οι τάσεις βαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Οι νέοι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο σε συσκευές και συμμετέχουν λιγότερο στον αθλητισμό και σε άλλες σωματικές δραστηριότητες.

Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες για την ψυχική υγεία. Μια μελέτη 40.000 παιδιών στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι μετά από χρήση πάνω από μία ώρα την ημέρα, ο χρόνος χρήσης της οθόνης σχετιζόταν με λιγότερη περιέργεια, χαμηλότερο αυτοέλεγχο, λιγότερη συναισθηματική σταθερότητα και χαμηλότερη ευεξία.

Γιατί η άσκηση είναι τόσο σημαντική

Είναι ένας σίγουρος τρόπος να βελτιώσουμε την υγεία των ανθρώπων είναι η πρόληψη. Και δεν έχει να κάνει μόνο με το να διατηρήσουμε ένα συγκεκριμένο βάρος. Έχει να κάνει με το να διατηρήσουμε το σώμα μας λειτουργικό και δυνατό.

Έχει να κάνει με την ικανότητα να συμβαδίζουμε με τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Η άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική μεγαλώνοντας για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Όταν αισθάνεστε πεσμένοι, είναι δελεαστικό να βάλετε ένα ακόμα επεισόδιο ή να κάνετε scroll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά πόσο βοηθά τη διάθεσή σας; Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους εφήβους. Το αντίδοτο που γνωρίζουμε σαφώς από την επιδημιολογία και τη βιολογία είναι απλά να κινηθείτε.