Σε κανέναν δεν αρέσει να αισθάνεται το φούσκωμα στην κοιλιά και το παντελόνι που πρέπει να ξεκουμπωθεί. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές συμβουλές που σας βοηθούν να απαλλαγείτε από το πρήξιμο όταν το έχετε – και να το αποτρέψετε από το να ξανασυμβεί.

Παραλείψτε το αλάτι

Το υπερβολικά υψηλό νάτριο στα αλμυρά τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία συμβάλλει στο φούσκωμα. Ορισμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε είναι τα αλλαντικά, τα κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα τρόφιμα, τα περισσότερα επεξεργασμένα σνακ και οι σάλτσες και τα καρυκεύματα όπως η σάλτσα σόγιας, η μαρινάρα, η μουστάρδα και τα παρόμοια.

Διαβάστε επίσης: Στρες και ορμόνες: 3 φυσικοί τρόποι να επαναφέρετε την ισορροπία

Το ψωμί μπορεί να είναι μια άλλη ύπουλη πηγή .Αντικαταστήστε το λάδι και το ξύδι με το ντρέσινγκ σαλάτας, ώστε να έχετε γεύση και λιπαρά που είναι υγιεινά για την καρδιά.

Δοκιμάστε προβιοτικά

Τα προβιοτικά βακτήρια που βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, προάγουν την καλή πέψη και καταπολεμούν το πρήξιμο και το φούσκωμα. Αποφύγετε τη ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά.

Επιβραδύνετε

Η πολύ γρήγορη κατανάλωση προκαλεί συσσώρευση αέρα στο στομάχι. Αφήστε το πιρούνι σας κάτω ανάμεσα στις μπουκιές για να επιβραδύνετε τον εαυτό σας. Πρόσθετο μπόνους: Αυτό βοηθά επίσης τον εγκέφαλο και το σώμα σας να συμβαδίσουν μεταξύ τους, ώστε να ξέρετε πότε είστε ικανοποιημένοι με την ποσότητα του φαγητού.

Περιορίστε τα δύσπεπτα τρόφιμα

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, αν και το σώμα πρέπει να δουλέψει σκληρά για να τα χωνέψει.

Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα καθώς ζυμώνονται στο πεπτικό σύστημα. Μερικά άλλα στη λίστα αυτή: φασόλια, φακές, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά (αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη).

Δώστε προτεραιότητα στο κάλιο

Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που παίζει βασικό ρόλο στη λειτουργία των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της ισορροπίας των υγρών. Τα πλούσια σε κάλιο τρόφιμα μπορούν να εξουδετερώσουν τις επιδράσεις του νατρίου και να διευκολύνουν το φούσκωμα. Προτιμήστε αβοκάντο, μπανάνες, γλυκοπατάτες, κολοκύθα, ντομάτες, φυλλώδη λαχανικά, πορτοκάλια και πεπόνι.

Αναζητήστε τροφές με διουρητική δράση

Ορισμένες τροφές έχουν ήπια διουρητική δράση. Τα σπαράγγια είναι μια ιδιαίτερα ισχυρή τροφή που καταπολεμά το φούσκωμα, χάρη στο αμινοξύ ασπαραγίνη. Είναι επίσης πηγή του ισχυρού αντιοξειδωτικού γλουταθειόνη, το οποίο έχει σημειωθεί3 για την αποτοξινωτική του δράση.

Ορισμένες άλλες εξαιρετικές διουρητικές τροφές περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή, το σέλινο, τα παντζάρια και το μηλόξυδο. Η καφεΐνη του καφέ και του τσαγιού έχει διουρητική δράση καθώς και ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.