Σας έχει τύχει ποτέ να είστε τόσο ευτυχισμένοι που δεν μπορούσατε παρά να κλάψετε; Είναι ένα παράξενο και υπέροχο συναίσθημα. Σαν μια έκρηξη χαράς που σας κατακλύζει και ξεχειλίζει με τη μορφή δακρύων.

Δεν βιώνουμε κάθε μέρα την απόλυτη ευτυχία. Οπότε όταν έρχονται αυτές οι στιγμές, δεν είναι περίεργο που τα συναισθήματά μας μπορούν να μας καταβάλουν. Αλλά μην ντρέπεστε γι’ αυτά τα δάκρυα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να σας κάνουν πολύ καλό!

Τα δάκρυα χαράς δεν είναι απλώς ένα σημάδι της συναισθηματικής σας κατάστασης. Μπορούν να έχουν ένα σωρό εκπληκτικά οφέλη για την ψυχική και σωματική σας υγεία.

Διαβάστε επίσης: Στρες: Μπορεί να προκαλέσει εθισμό, λέει η νευροεπιστήμη

Πάρτε λοιπόν ένα κουτί χαρτομάντιλα και ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε γιατί τα δάκρυα χαράς είναι ωφέλιμα για τη συνολική σας υγεία.

Γιατί κλαίμε από χαρά;

Ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να κλαίμε όταν είμαστε ευτυχισμένοι είναι ότι τα δάκρυα είναι ένας φυσικός τρόπος για το σώμα μας να απελευθερώσει και να εκφράσει έντονα συναισθήματα.

Τα δάκρυα είναι μια σωματική εκδήλωση της συναισθηματικής μας κατάστασης. Μπορούν να μας βοηθήσουν να επικοινωνήσουμε τα συναισθήματά μας στους άλλους. Επιπλέον, το κλάμα μπορεί να είναι ένας τρόπος να απελευθερώσουμε την ένταση και το στρες που έχει συσσωρευτεί στο σώμα.

Όταν βιώνουμε έντονα συναισθήματα, μπορεί να δημιουργηθεί μια αίσθηση φυσιολογικής διέγερσης στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του καρδιακού ρυθμού και της αναπνοής. Το κλάμα μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση αυτής της έντασης και στην αποκατάσταση της αίσθησης ηρεμίας.

Τα οφέλη των δακρύων από χαρά

Σας βοηθούν να νιώσετε καλύτερα συναισθηματικά

Το κλάμα βοηθά στην επίτευξη ενός είδους εσωτερικής σταθερότητας. Όταν βιώνουμε έντονα συναισθήματα όπως η χαρά, το σώμα μας παράγει μια σειρά από ορμόνες που προκαλούν ευεξία, όπως ενδορφίνες, ωκυτοκίνη και ντοπαμίνη. Αυτές οι ορμόνες μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη διάθεσή μας και στην αίσθηση ευεξίας.

Βγάζουν στην επιφάνεια καταπιεσμένα συναισθήματα

Εμείς, ως άνθρωποι, καταφεύγουμε συνήθως στο να κρύβουμε συνειδητά ή ασυνείδητα ο άγχος, τους φόβους και τις ανησυχίες στην καθημερινότητά μας για διάφορους λόγους. Τα χαρούμενα δάκρυα μετά από ένα σημαντικό γεγονός πυροδοτεί την απελευθέρωση των «κρυμμένων» μας συναισθημάτων.

Μας βοηθούν να επικοινωνούμε με άλλους ανθρώπους

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα και ένας από τους σημαντικότερους τρόπους με τους οποίους αλληλεπιδρούμε είναι η μη λεκτική επικοινωνία. Μερικές φορές, ιδίως όταν δεν υπάρχουν λόγια, το να βλέπουμε δάκρυα στα μάτια κάποιου μπορεί να δείξει το βάθος των συναισθημάτων που βιώνει για εμάς, είτε πρόκειται για στοργή, αγάπη, ευγνωμοσύνη είτε για χαρά.

Μας επιτρέπουν να συνδεθούμε με τους άλλους

Πηγαίνοντας ένα βήμα μπροστά από την επικοινωνία, τα χαρούμενα δάκρυα μας βοηθούν να συνδεθούμε μεταξύ μας. Αν κλαίτε όταν βλέπετε ή ακούτε για κάποιον κοντινό σας άνθρωπο κάτι καλό, αυτό μεταδίδει τον βαθύτερο δεσμό που μοιράζεστε.

Είναι επίσης γνωστό ότι η ωκυτοκίνη, ένα είδος ορμόνης που απελευθερώνεται κατά το κλάμα από χαρά, προάγει το κοινωνικό δέσιμο. Η συναισθηματική δύναμη προέρχεται από την ευαλωτότητα.

Μπορεί να είναι θεραπευτικά

Το να κλαίτε από χαρά μπορεί να σας βοηθήσει να συνδεθείτε με τον εσωτερικό σας εαυτό, χωρίς αναστολές ή κρίσεις. Δεν είναι μόνο ένα σημάδι συναισθηματικής νοημοσύνης, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια βαθιά συγκινητική εμπειρία που μπορεί να σας αναπτύξει πνευματικά ως άτομο.

Είναι καλά και για τη σωματική σας υγεία

Εκτός από τα συναισθηματικά οφέλη, το κλάμα μπορεί να έχει και σωματικά οφέλη. Τα δάκρυα περιέχουν μια σειρά από ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό των ματιών μας και στην προστασία τους από μολύνσεις.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση της αναπνοής μας, μειώνοντας τον καρδιακό μας ρυθμό και μειώνοντας τα συναισθήματα άγχους ή στρες.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ResearchGate σημειώνει ότι το κλάμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του ρυθμού των παλμών, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αυτό συμβαίνει επειδή το κλάμα διεγείρει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να ανακάμψουμε από στρεσογόνες καταστάσεις.