Οι απλές ασκήσεις αναπνοής αποτελούν αυτό που αποκαλούμε «breath work», μια πρακτική που σχετίζεται με την μείωση του στρες και συναντάται συχνά στην yoga αλλά και τον διαλογισμό. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η αναπνοή μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη, που διεξήχθη στο USC Leonard Davis School of Gerontology και δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, επισημαίνει ότι οι ενήλικες, τόσο οι νεότεροι όσο και οι μεγαλύτεροι, μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν τους παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

«Αυτή είναι μια από τις πρώτες μελέτες που εξετάζουν αν οι αναπνευστικές ασκήσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν τα επίπεδα του αμυλοειδούς πρωτεΐνης, μιας πρωτεΐνης που χαρακτηρίζει τη νόσο του Αλτσχάιμερ», δήλωσε η Δρ Susan Kohlhaas, διευθύντρια έρευνας στο Alzheimer’s Research UK.

Διαβάστε επίσης: Αναπνοή: Γιατί θα γίνει πιο δύσκολη στο μέλλον;

«Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι τεχνικές αναπνοής που μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό φαίνεται επίσης να μειώνουν τη συσσώρευση αμυλοειδούς και πρωτεΐνης tau».

Πώς διαπιστώθηκε η ωφέλιμη δράση των ασκήσεων

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από από 108 συμμετέχοντες, οι μισοί μεταξύ 18 και 30 ετών και οι μισοί μεταξύ 55 έως 80 ετών, να πάρουν μια βαθιά εισπνοή μετρώντας έως το πέντε και στην συνέχεια να εκπνεύσουν μετρώντας έως το πέντε δύο φορές την ημέρα, για τέσσερις εβδομάδες.

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν συνδεδεμένοι σε ένα μόνιτορ καρδιάς. Από τους μισούς ζητήθηκε να σκεφτούν πράγματα που τους ηρεμούσαν ενώ από τους υπόλοιπους ζητήθηκε να αναπνέουν στον ρυθμό ενός βηματοδότη.

Οι ασκήσεις αναπνοής είχαν επίδραση στον καρδιακό ρυθμό των εθελοντών. Η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού αυξήθηκε κατά τη διάρκεια κάθε άσκησης. Οι ασκήσεις αναπνοής συσχετίστηκαν με πτώση των επιπέδων των πεπτιδίων αμυλοειδούς-βήτα και της πρωτεΐνης tau στην κυκλοφορία του αίματος των συμμετεχόντων στη μελέτη κατά τη διάρκεια της περιόδου των τεσσάρων εβδομάδων.

Αυτή η παρατήρηση είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί τα αμυλοειδή βήτα πεπτίδια και μια ανώμαλη μορφή πρωτεϊνών tau πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Εάν τα πεπτίδια βήτα αμυλοειδούς συσσωρευτούν και τελικά σχηματίσουν πλάκα στον εγκέφαλο, αυτές οι πλάκες μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη που μπορεί τελικά να πυροδοτήσει την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ.

Ο τρόπος που αναπνέουμε επηρεάζει τον καρδιακό μας ρυθμό, ο οποίος επηρεάζει άμεσα το νευρικό σύστημα και τον τρόπο που ο εγκέφαλος παράγει και καθαρίζει πρωτεΐνες.

Ζωτικής σημασίας η αναπνοή

«Οι συγγραφείς της μελέτης εικάζουν ότι υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί μηχανισμοί πίσω από την αλλαγή των αναπνευστικών μοτίβων, που επηρεάζουν την συσσώρευση των συγκεκριμένων πεπτιδίων και πρωτεϊνών στον οργανισμό.

Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να καταλάβουμε ποιοι συγκεκριμένοι μηχανισμοί εμπλέκονται και πώς επηρεάζουν τον συνολικό κίνδυνο άνοιας» αναφέρει η Δρ Susan Kohlhaas.

Επίσης χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για να προσδιορίσουμε γιατί τα πεπτίδια μειώνονται όταν αυξάνεται η διακύμανση του καρδιακού ρυθμού.