Το φούσκωμα και το έντονο αίσθημα ότι η ανάσα σας θα «κοπεί» στην επόμενη ανηφόρα πρόκειται για δύο νοητές «εικόνες» που μας έρχονται στο νου όταν σκεφτόμαστε την πεζοπορία. Όμως δεν χρειάζεται να είναι έτσι. H νέα τάση του Tiktok «Soft Hiking» («απαλή πεζοπορία») στηρίζεται στην φιλοσοφία ότι η πεζοπορία μπορεί να γίνει εύκολη, ευχάριστη και προσιτή για όλους.

Η ιδέα της «απαλότητας» έχει καταλάβει το TikTok ως η νέα αισθητική τάση. Έχει να κάνει με το να κλίνουμε προς ό,τι είναι καλό, να αφιερώνουμε δηλαδή χρόνο στον εαυτό μας και να θρέφουμε το σώμα και την ψυχή μας με δραστηριότητες που μας χαρίζουν ευεξία χωρίς να μας καταπιέζουν.

Η ιδέα της απαλότητας εφαρμόζεται και στην πεζοπορία, επαναπλαισιώνοντας την από έναν τύπο υπερ-αθλητικής δραστηριότητας προσανατολισμένης σε ένα συγκεκριμένο στόχο σε μια δραστηριότητα με απώτερο σκοπό «απλώς να την απολαύσουμε». Ο όρος επινοήθηκε από δύο βρετανίδες, την Emily Thornton και την Lucy Hird που εξιστορούν τα ταξίδια τους εξερευνώντας τη φύση της Μεγάλης Βρετανίας στον λογαριασμό τους στο TikTok.

Διαβάστε επίσης: Journaling: Γιατί δεν έγινε τυχαία το νούμερο 1 trend

«Το soft hiking πρόκειται για την χαρά του να περνάτε χρόνο στην φύση, καθώς κινείτε το σώμα σας. Είναι σημαντικό να κάνετε διαλείμματα, να τρώτε για να έχετε ενέργεια και να είστε παρόντες στην στιγμή, παρατηρώντας την φύση γύρω σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να βγείτε από το μονοπάτι και θυμηθείτε ότι δεν χρειάζεστε να βιάζεστε» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πώς μας ωφελεί η «απαλή» πεζοπορία

Η «απαλή πεζοπορία» μοιάζει με το «hot girl walk», το trend του TikTok που προτάσσει το απλό περπάτημα ως την ιδανική μορφή άσκησης, χάρη στα πολλά του οφέλη για τον οργανισμό χωρίς να συνδέεται όμως με ένα συγκεκριμένο στόχο, όπως η καύση ενός συγκεκριμένου ποσού θερμίδων ή την επίτευξη συγκεκριμένων αισθητικών στόχων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το «soft hiking» έχει όλα τα οφέλη της σκόπιμης βάδισης. Ειλικρινά, υπάρχουν πάρα πολλά οφέλη από το περπάτημα για να τα απαριθμήσουμε, αλλά μερικά από τα κύρια σημεία περιλαμβάνουν την προώθηση της μακροζωίας, τη δύναμη των οστών, την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και του εγκεφάλου, την ενίσχυση της δημιουργικότητας και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Το περπάτημα προάγει τις ορμόνες της καλής διάθεσης όπως η σεροτονίνη, ενώ μειώνει την κορτιζόλη, ορμόνη του στρες.

Μας δίνει επίσης την ευκαιρία να απομακρυνθούμε από προσωπικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις, να καθαρίσουμε πραγματικά το μυαλό μας. Ο σκοπός είναι να απολαύσετε την φύση και την ήπια σωματική δραστηριότητα στους δικούς σας ρυθμούς.

Οι βόλτες στην φύση έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση του στρες.