Ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ανήκουν στους ξηρούς καρπούς, στην πραγματικότητα τα φιστίκια συγκαταλέγονται στα όσπρια, μαζί με τις φακές, τα φασόλια και τον αρακά. Επίσης γνωστά ως αράπικα φιστίκια ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι έχουν χρησιμοποιηθεί σε γαστρονομικές αναζητήσεις για σχεδόν 3.500 χρόνια και για καλό λόγο. Μας παρέχουν μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών και υγιεινών φυτικών ενώσεων. Αυτή η διατροφική αξία μεταφράζεται σε πολλά οφέλη για την υγεία και ειδικά για την καρδιά σας.

Πώς μας ωφελούν τα φιστίκια

#Είναι «πηγή» φυτικής πρωτεΐνης

Ξεκινώντας από τα μακροθρεπτικά τους οφέλη, τα φιστίκια πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, καθιστώντας τα μια συχνή προσθήκη σε πιάτα με βάση τα λαχανικά. Στην πραγματικότητα, περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από οποιοδήποτε άλλο είδος ξηρών καρπών (παρόλο που τεχνικά δεν είναι ξηροί καρποί).

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευέλικτο συστατικό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε αλμυρά όσο και σε γλυκά πιάτα και μας βοηθά να διατηρήσουμε την μυϊκή μας μάζα, επιταχύνοντας την μυϊκή ανάρρωση μετά από τραυματισμό ή γυμναστική.

#Είναι γεμάτα θρεπτικά για την καρδιά λιπαρά

Τα φιστίκια είναι επίσης πλούσια σε καλά για την καρδιά λιπαρά, ιδιαίτερα σε μονοακόρεστα. Τα μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται επίσης στις ελιές, τα αμύγδαλα και το αβοκάντο, έχουν συνδεθεί με μειωμένη φλεγμονή, βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Αυτά τα καλά λιπαρά συμβάλλουν επίσης στην σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό, αποφεύγοντας τις απότομες αυξομειώσεις που μπορεί να «κλέψουν» την ενέργειά μας κατά την διάρκεια της ημέρας.

#Είναι γεμάτα με φιλικές προς το έντερο φυτικές ίνες

Τα φιστίκια περιέχουν επίσης σύνθετους υδατάνθρακες, τις φυτικές ίνες και ιδιαίτερα τις αδιάλυτες ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες διαλύονται στο νερό και συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερίνης και στην αντιμετώπιση πεπτικών ζητημάτων. Οι αδιάλυτες από την άλλη, δεν διαλύονται στο νερό και προάγουν τη υγεία και εύρυθμη κινητικότητα του εντέρου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι και τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα φιστίκια θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι περισσότερο, καθώς χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν και να μεταβολιστούν, κάτι που ισοδυναμεί με μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού μετά την κατανάλωσή τους.

Τι λέει η επιστήμη

Έρευνες για την ωφέλιμη δράση των φιστικιών στην υγεία έχουν εξαιρετικά ευρήματα. Σε μετά-ανάλυση αναφέρεται ότι η κατανάλωση φιστικιών συνδέθηκε με βελτιωμένη χοληστερόλη. Αυτό το είδος χοληστερόλης θεωρείται ο «καλός» τύπος που συνδέεται με βελτιωμένα αποτελέσματα στην υγεία της καρδιάς.

Σε άλλη μελέτη, αν και μικρότερη, επισημαίνεται ότι η κατανάλωση μόλις 25 γραμμαρίων φιστικιών την ημέρα αύξησε τον αριθμό των ευεργετικών βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου. Η συγκεκριμένη ομάδα βακτηρίων, που ονομάζεται Ruminococcaceae, συνδέεται όχι μόνο με την υγιή πέψη, αλλά και με τη βελτίωση του ηπατικού μεταβολισμού και τη συνολική λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Σε άλλη έρευνα διερευνήθηκαν συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου και πώς επηρεάζονται από την πρόσληψη φιστικιών. Διαπιστώθηκε ότι η αύξηση της πρόσληψης κατά μόνο μια μικρή χούφτα την ημέρα συνδέθηκε με οκτώ% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του γενικού κινδύνου.

Για να προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αλλαγή στην διατροφή σας, λάβετε πρώτα το «πράσινο φως» από τον γιατρό σας.