Πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε την απόδοσή μας. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να βγείτε έξω με την αγαπημένη σας playlist.

Όχι μόνο θα σας ανεβάσει τη διάθεση, αλλα μπορείτε να αποσπάσετε περισσότερη δύναμη από τη μουσική σας για το μυαλό και το σώμα σας.

Η playlist σας μπορεί να φέρει επανάσταση στην υγεία, τη μνήμη, την οργάνωση, την εγρήγορση. Προσφέρει ανακούφιση από το άγχος, το στρες και την αϋπνία, καθώς και για την αύξηση της συγκέντρωσης και της ευτυχίας.

Διαβάστε επίσης: Τέχνη στην… οθόνη: Μπορεί να ενισχύσει την ευεξία μας;

Η μουσική θα μπορούσε να επηρεάσει τις αθλητικές επιδόσεις σας, από τις πολεμικές τέχνες και τον χορό, μέχρι το πατινάζ και το τζόκινγκ.

Healthy Beats

Ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε την προσωπική σας playlist, για τζόκινγκ, περπάτημα ή για κάτι άλλο, είναι να ανακαλύψετε τραγούδια που ήδη πιστεύετε ότι είτε θα σας ηρεμήσουν είτε θα σας ενεργοποιήσουν. Στη συνέχεια, δοκιμάστε τα στην πράξη. Θα δείτε την επίδραση στη διάθεση, τη σκέψη και την απόδοσή σας μέσα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες.

Balance

Ένα ισορροπημένο μυαλό όσον αφορά τη νοοτροπία και την ενέργεια θα βελτιώσει ό,τι άσκηση κι αν κάνετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ηρεμιστικές και τονωτικές μελωδίες σας για να επιτύχετε αυτή τη νοοτροπία που σας κάνει να αισθάνεστε καλά.

Σκεφτείτε την ισορροπία ως το διάστημα ανάμεσα στην ηρεμία και την ενεργητικότητα. Όταν είστε ισορροπημένοι, δεν θα θέλατε να είστε πιο ήπιοι, αλλιώς θα μειωνόταν η απόδοσή σας. Δεν θα μπορούσατε να αυξήσετε περαιτέρω την ενέργειά σας, αλλιώς θα γινόσασταν πολύ νευρικοί.

Η ισορροπία, λοιπόν, είναι το εκείνο το σημείοι της ενέργειάς σας, που βρίσκεται ανάμεσα στην ηρεμία και την εγρήγορση.

Δοκιμάστε να έχετε δύο λίστες αναπαραγωγής, μια για χαλάρωση και μια για δυναμική. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ρυθμίζετε την ενέργειά σας  «προς τα πάνω» ή «προς τα κάτω», με το πάτημα ενός κουμπιού, ανά δραστηριότητα ανάλογα με τις ανάγκες.

Turbo-charge

Εντοπίστε τραγούδια που σας αρέσουν πολύ και πιστεύετε ότι θα σας δώσουν την επιθυμητή νοοτροπία στα τζόκινγκ σας. Σε ορισμένους δρομείς αρέσει να βιώνουν μέρος του τρεξίματός τους, στη σιωπή, και χρησιμοποιούν τις playlists τους ως επιβράβευση σε άλλα σημεία της διαδρομής.

Χρησιμοποιήστε το BPM, που αναφέρεται σε beats per minute (χτύπους ανά λεπτό). Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε τραγούδια μεταξύ 135 – 160 BPM για τα τζόκινγκ. Αυτό το εύρος οδηγεί σε υψηλότερο επίπεδο εγρήγορσης και διευκολύνει το συγχρονισμό του μυαλού και του σώματός σας για το τρέξιμο.

Η τέκνο, η ροκ, η κλασική μουσική, τα μπλουζ, η τζαζ, η ραπ κ.λπ. λειτουργούν εξαιρετικά. Και πάλι, όσο περισσότερο σας αρέσει η μελωδία τόσο καλύτερα λειτουργεί. Για να πάρετε μια ιδέα, το Imagine του John Lennon έχει χαλαρά 76 BPM, το Midnight Rain της Taylor Swift κυμαίνεται στα 140 BPM, ενώ το κλασικό Rock This Town των Stray Cats στα 202 BPM.

Hack your mind

Συντονίστε συγκεκριμένες μελωδίες με συγκεκριμένα σημεία του τρεξίματός σας – π.χ. όταν φτάνετε στο «πάρκο», ή στο σημείο των δύο χιλιομέτρων. Συνδυάστε ποιο τραγούδι θα θέλατε να ακούσετε σε αυτά τα σημεία.

Η προσμονή πυροδοτεί ένα ορμονικό κοκτέιλ που θα απολαύσει το μυαλό-σώμα σας. Αυτό ενισχύει το επίπεδο ανταμοιβής (ευχαρίστησης και επίδρασης) όταν το τραγούδι αποδίδει. Διαλέξτε τραγούδια που σας στέλνουν το κατάλληλο συναισθηματικό μήνυμα για να τροφοδοτήσουν.

Ο συναισθηματικός παράγοντας ενός τραγουδιού, ωστόσο, μπορεί να ξεπεράσει ένα πιο γρήγορο BPM. Συνδεθείτε με αναμνήσεις που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά. Δοκιμάστε τραγούδια που συνηθίζατε να ακούτε στο λύκειο, για παράδειγμα, που εξακολουθούν να πυροδοτούν το πνεύμα σας καθώς τα ανακαλείτε.

Παίξτε μια νοερή ταινία με αυτές τις αναμνήσεις καθώς τρέχετε. Αυτό θα αυξήσει περαιτέρω τις ήδη θετικές επιδράσεις του τραγουδιού στο μυαλό και το σώμα σας. Είναι σημαντικό να συνδυάζετε μουσική και εικόνες. Αυτό το τέχνασμα ενεργοποιεί περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου.

Ακούστε το αγαπημένο σας αργό κομμάτι ακριβώς πριν την προπόνηση ή το περπάτημα ως προθέρμανση. Οργανώστε τα τραγούδια ώστε να αυξάνονται σταδιακά σε BPM, για να ρέει ομαλά μέχρι την επιθυμητή ταχύτητα τρεξίματος ή έντασης.

Χρησιμοποιήστε αργή διαλογιστική μουσική στο τέλος του τρεξίματός σας – για να χαλαρώσετε. Δέκα έως 12 λεπτά από αυτό, καθώς κάνετε τις διατάσεις σας, θα σας αφήσουν να αισθάνεστε υπέροχα.