Ίσως έχετε ακούσει ότι είναι σημαντικό να αποφεύγετε να κοιτάτε ηλεκτρονικές συσκευές λίγο πριν τον ύπνο ή ότι θα ήταν καλό να φοράτε ειδικά γυαλιά όταν κάθεστε μπροστά στον υπολογιστή για να αποφύγετε την έκθεση των ματιών σας στο μπλε φως. Τι είναι όμως ακριβώς το μπλε φως και πόσο επιβλαβές είναι για την υγεία μας;

Ξεκινώντας από τα βασικά, το μπλε φως είναι φως στο ορατό τμήμα του φάσματος φωτός με μήκος κύματος μεταξύ 400 και 450 νανόμετρα, σύμφωνα με τον Νόρμαν Σέντλο, οπτομέτρη από το Μέριλαντ. Συνήθως εκπέμπεται από τον ήλιο, τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα φώτα φθορισμού και LED.

Πώς το μπλε φως επηρεάζει την υγεία σας

Μερικές από τις επιπτώσεις για τις οποίες μας προειδοποιούν οι ειδικοί, περιλαμβάνουν:

1. Μπορεί να καταπονήσει τα μάτια σας

Ενώ ακόμα δεν είναι γνωστό πόσο μπλε φως μπορεί να βλάψει τα μάτια, έρευνα σε πειραματόζωα επισημαίνει ότι η παρατεταμένη έκθεση στο μπλε φως μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους φωτοϋποδοχείς του αμφιβληστροειδή, σύμφωνα με τον οφθαλμίατρο δρ Μάικλ Τζ, Σούμσκι.

Διαβάστε επίσης: Πόνος στον αυχένα: Πώς θα ανακουφιστείτε από το «Tech Neck»

Επιπλέον, η χρόνια έκθεση στο μπλε φως είναι επιβλαβής για τα μάτια επειδή μπορεί να οδηγήσει στην καταπόνηση, τον ερεθισμό αλλά και την κόπωσή τους, προκαλώντας τελικά ακόμα και πονοκεφάλους.

Ο συνδυασμός των προαναφερθέντων συμπτωμάτων είναι επίσης γνωστός ως σύνδρομο όρασης υπολογιστή, το οποίο παρατηρείται όλο και πιο συχνά την τελευταία δεκαετία, καθώς έχει αυξηθεί η χρήση ψηφιακών συσκευών με οθόνες που εκπέμπουν μπλε φως.

Σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο ​International Journal of Ophthalmology​, η έκθεση στο μπλε φως συνδέεται επίσης με την ανάπτυξη οφθαλμικών παθήσεων όπως:

  • Ξηροφθαλμία.
  • Καταρράκτης.
  • Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

2. «Ρίχνει» την ποιότητα του ύπνου σας

Όχι μόνο το μπλε φως έχει τη δυνατότητα να βλάψει τα μάτια σας αλλά μπορεί επίσης και να «κλέψει» τον ύπνο σας. Ο εγκέφαλός σας ανταποκρίνεται σε περιβαλλοντικές αλλαγές, όπως μια αλλαγή στο φως. Έρευνες έχουν δείξει ότι το φως καταστέλλει τη μελατονίνη, γνωστή και ως ορμόνη του ύπνου, συμπεριλαμβανομένου του μπλε φωτός, σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Chronobiology International.

Όταν εκτίθεται στο μπλε φως, ο εγκέφαλος το αντιλαμβάνεται ως φως της ημέρας, αναφέρουν οι ειδικοί. Αυτό συνήθως οδηγεί σε καταστολή της μελατονίνης, αφήνοντας τον εγκέφαλο σε εγρήγορση και τελικά δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε.

Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου έχει τις δικές της επιπτώσεις. Για παράδειγμα, η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη, διαβήτη ακόμα και καρδιακά προβλήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

3. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών

Υπάρχουν επίσης ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η έκθεση στο μπλε φως συνδέεται με την ανάπτυξη άλλων παθήσεων υγείας. Για παράδειγμα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Epidemiology αναφέρει ότι η έκθεση στο μπλε φως εξωτερικού χώρου φαίνεται να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πώς θα προστατευθούμε

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να μειώσετε ή να αποφύγετε την έκθεση στο μπλε φως.

Εκτός από τα ειδικά σχεδιασμένα γυαλιά με φακούς που «μπλοκάρουν» το μπλε φως, μπορείτε να δοκιμάσετε να απενεργοποιείτε τις συσκευές σας τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο, ώστε να μην τον διαταράξει. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να ενεργοποιήσετε την «σκοτεινή λειτουργία» ή την «νυχτερινή λειτουργία». Ενώ η συσκευή σας θα εξακολουθεί να εκπέμπει μπλε φως, δεν θα είναι τόσο σκληρό.

Μπορείτε επίσης να μειώσετε το μπλε φως μειώνοντας τη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών κατά την διάρκεια της ημέρας. Ίσως αυτό σημαίνει να αποφεύγετε τη χρήση κινητού τηλεφώνου μεταξύ των εργασιών του υπολογιστή, να κάνετε πιο συχνά διαλείμματα από την οθόνη σας ή να διαβάζετε το βιβλίο σας αντί να επιλέγετε κάποιο ebook.